Társoldalunk:

Leclerc: Nagyon klassz lenne az ellenkező irányban versenyezni

2020.04.25. 10:07

Charles Leclerc érdekes ötletnek tartja, hogy egy pályán két, ellentétes irányban zajló Forma-1-es futamot rendezzenek az idén. A Ferrari versenyzője kifejtette, miért jelentene ez nagy kihívást.

A továbbra is igen képlékeny 2020-as F1-es szezonnal kapcsolatban korábban felmerült, hogy miután elindult az idény, a minél több verseny megrendezésének érdekében adott helyszínen akár két futam is lehet. Ám ahhoz, hogy ne ugyanazt a pályát használja kétszer a mezőny, ahol erre lehetőség van, akár fordított irányban is rendezhetnek egy versenyt. Az ötlet Silverstone kapcsán merült fel először, és a különböző biztonsági kockázatok miatt nem áll valami stabil lábakon, Charles Leclerc viszont kimondottan örülne neki, ha végül megvalósulna.

Leclerc szívesen kipróbálná visszafelé a silverstone-i pályátForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Jelenleg nincs olyan versenypálya az F1-es naptárban, amelyen valaha is az eredeti menetiránnyal szemben versenyzett volna a mezőny, a pályák többségét ugyanis csak egyetlen irányban homologizálja az FIA, a bukóterek, kerékvetők, a boxbejárat, boxkijárat és egyéb dolgok is úgy vannak kialakítva, hogy fordított irányban nem lenne biztonságos közlekedni. Módosításokkal azonban elképzelhető, hogy megoldódna ez a probléma, ezért tartja még mindig magát az ötlet, hogy például a silverstone-i Brit Nagydíjat mindkét irányban le lehetne futni. Az nagyon-nagyon klassz lenne. Szerintem mindannyian újra fel kellene fedezzük a pályákat, és valószínűleg beállítási szempontból is nagyon más lenne. Úgyhogy szerintem ez érdekes ötlet" – lelkesedett Charles Leclerc a felvetésre egy online sajtóbeszélgetésen.

A Ferrari monacói pilótája elárulta, hogy gokartos korában előfordult, hogy adott pályán visszafelé is rendeztek versenyt, ekkor pedig rájött, hogy a fordított iránynak köze sincs az eredetihez.

„Az biztos, hogy az alapoktól kellene újratanulnunk az adott pályát. A gokartban már volt részem ilyenben, tapasztalataim alapján pedig ilyenkor egy teljesen új pálya tárul az ember elé, egyértelműen olyan, mintha egy teljesen másik helyszínen lenne – ecsetelte Leclerc, aki szerint a rutintalanabb versenyzőknek ez még segítene is. – Azért is izgalmas lehet, mert a tapasztalt pilóták sem ismerik a fordított vonalvezetést, és mindenki ugyanarról a szintről indulna."

A gyors második szektor visszafele is igazi kihívást jelenteneForrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Noha vélhetően teljesen más beállítást igényelne a fordított vonalvezetés, Leclerc szerint az erőviszonyokat nem bolygatná meg.Jelentősen nem befolyásolná az erősorrendet. Biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy Lewis [Hamilton] lenne a favorit. Ezzel együtt izgalmas lenne egy olyan pályát visszafelé kipróbálni, mint mondjuk Silverstone, és annyira gyorsan megérkezni a Becketts-kanyarba. Nagyon izgalmas lenne."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK