Társoldalunk:
Hírlevél

Imola ismét bejelentkezett F1-es futam rendezésére

2020.04.25. 11:00

Február után ismét Forma-1-es futam rendezésére jelentkezett be a legendás imolai versenypálya. Akkor a Kínai Nagydíj helyett ugrott volna be, most a koronavírus-járvány miatt megcsonkított versenynaptár bővítésében segítene.

Korábban már volt szó róla, most pedig újra felmerült, hogy a Forma-1-es versenyt legutóbb 2006-ban rendező imolai versenypálya visszatérne a királykategóriába. A Kínai Nagydíj februári elhalasztása után az Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari már felkereste az olasz autóklubot azzal, hogy szívesen beugrana Sanghaj helyett, a koronavírus elterjedése és az ország lezárása azonban hamar pontot tett az ügy végére. Imola azonban a jelek szerint nem adja fel az álmát, hogy újra vendégül lássa a mezőnyt, és ismét felajánlotta az F1-es versenynek 1980 és 2006 között otthont adó helyszínt.

Imola sok emlékezetes futamnak adott otthont, Fernando Alonso és Michael Schumacher emlékezetes üldözőversenye is ilyen volt 2005-benForrás: Getty Images/2005 Getty Images/Mark Thompson

A Forma-1 vezetői jelenleg is az idei versenynaptár összeállításán dolgoznak, rengeteg azonban a kérdőjel. Egyelőre az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy július elején, Ausztriában rajtolhat el a szezon, utána pedig Silvertsone következhet. Az ezutáni futamok sorsa azonban erősen kérdéses. Ezt a bizonytalanságot használná ki Imola, tudván, hogy minél több zártkapus futamra lenne szüksége a sportágnak a bevételek biztosításához.

Uberto Selvatico Estense, a Formula Imola elnöke kész ingyen odaadni a pályát, noha valamilyen módon vélhetően őket is kompenzálnia kellene az F1-nek a felmerülő költségek miatt.

„Ez a helyzet lehetőséget kínál számunkra, hogy jelentkezzünk verseny megrendezésére ebben a szezonban – nyilatkozta az Autosportnak. – Szükségük van a versenyekre a szerződések teljesítéséhez és hogy világbajnokságnak hívhassák magukat. Úgyhogy miért ne gondolhatnának Imolára? Természetesen ez a kormány szabályozásain is múlik, hogy megengedik-e futam rendezését. A pályát természetesen ingyen rendelkezésre bocsátjuk, aztán egyeztetünk a mi költségeinkről, amennyiben lehetséges."

A pályát ingyen adnák, de valamilyen kompenzációra vélhetően igényt tartanánakForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Atp Arthur Thill

A rendezés mellett szól, hogy nézők nélkül jóval alacsonyabb költségekkel kell számolniuk. A pálya alkalmasságával elméletileg nincs probléma, megvan a szükséges Grade 1-es licenc. Kérhetünk segítséget a régiótól, mert nem vagyunk abban a helyzetben, hogy rendezési díjat fizessünk – jelentette ki Estense. – Nézők nélkül ugyanakkor sokkal könnyebb lenne, mert nem kell a lelátókkal és az olyan dolgokkal foglalkoznunk, mint a VIP-vendégek kiszolgálása. Egyértelműen olcsóbb lenne, mint egy normális verseny. Az emberek már azon vannak, hogy zártkapus futballmeccseket rendezzenek."

A lehetséges időpont természetesen elsősorban a koronavírus-járványtól függ, az országban jelenleg is több mint 100 ezer koronavírusos beteget tartanak számon. Amennyiben azonban javul a helyzet, és a szeptember 6-i Olasz Nagydíjat is meg lehet rendezni Monzában, a logikus az lenne, ha Imola az előtt, vagy az után egy héttel következne.

A San Marinói Nagydíj általában a szezon elején kapott helyet, most ősszel rendezhetikForrás: Getty Images/2006 Getty Images/Clive Mason

Az egy héttel korábbi időpont elméletben a Belga Nagydíjé, Belgiumban azonban szeptember 1-ig minden tömegrendezvény tilos, így a spái futam megtartása is kérdéses. „Talán könnyebb lenne Monzával párban versenyt rendezni azért, hogy a csapatok időt és pénzt spóroljanak – fejtegette az elnök. – Tavaly azonban még októberben is jó idő volt, valamint november első felében is. Úgyhogy az időjárás nem riaszthat el minket. Szerintem a mezőny szívesen visszajönne Imolába. Nekünk ez az álmunk, de egyelőre még csak álom."

Selvatico Estense egyelőre nem kereste meg az F1-et, a hivatalos út ugyanis az olasz autóklubon át vezet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK