Társoldalunk:
Hírlevél

Marko: Júliusban két F1-es nagydíjat tervezünk Ausztriában

2020.04.24. 16:21

Újabb nyilatkozatot tett Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója a várhatóan Ausztriában kezdődő F1-es szezonnal kapcsolatban. Két nagydíjat terveznek, a Liberty Media egyelőre kivár.

Ausztriában rendezhetik az idei Forma-1-es világbajnokság első két futamát, árulta el Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója az osztrák Ö3 rádiónak. A Red Bull Ringen az eredeti versenynaptár szerint 2020. július 5-én tartanák az Osztrák Nagydíjat, a 76 esztendős veterán szerint ezen felül a következő hétvégén, 2020. július 12-én is lehet egy verseny.

A spielbergi pálya rendelkezik a szükséges infrastruktúrával, a Forma-1 jogtulajdonosával közösen pedig kidolgoztak egy tervet, amely révén 2000 főnél kisebb személyzettel bonyolítanák le a hétvégéket. Az Ö3 értesülése szerint az első két forduló alkalmával a közönséget és a sajtót sem engednék be a helyszínre.

Ausztriában kezdődhet a 2020-as F1-es szezonForrás: AFP/Christian Bruna

A pályára csak negatív koronavírus-teszttel rendelkező személyek léphetnek majd be, Marko szerint ezt előre, Angliában vagy másik kiindulási országban kell elvégezni. A Liberty Media korábban azt kommunikálta, hogy csak akkor rendeznek versenyeket, ha azzal együtt a szezon is folytatható, Marko szerint egyelőre

további európai szervezőkkel is zajlanak a tárgyalások.”   

A Liberty Media egyelőre óvatosabb, Greg Maffei vezérigazgató a héten kijelentette, „egyelőre nincs garancia” arra, hogy mikor indulhat el a szezon. Készítettek forgatókönyveket arra az esetre, ha egyáltalán nem lesznek futamok, 15-18 verseny megrendezésére és zárt kapus eseményekre is. Maffei hozzátette, figyelik a nyugat-európai fejleményeket.

Elsősorban a kisebb csapatok szorulhatnak a jogtulajdonos segítségéreForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Maffei szerint a Liberty Media elfogadta, hogy a zárt kapus versenyek többletköltségeket generálnak, és azt sugallta, hogy a jogtulajdonos kész kompenzálni a pályákat a jegybevételek elmaradása miatt. Számolnak azzal, hogy a nagydíjak megtartása „csak marginális nyereséget” vagy még annyit sem termel majd, a csapatok működési költségét viszont ki akarják termelni.

A mezőny fenntartása érdekében néhány istálló előleget is kapott a jogdíjkifizetésekből, és Maffei elárulta, lehet, hogy a későbbiekben ennél nagyobb segítséget is nyújtaniuk kell.

„Akadnak más dolgok is, amiket tehetünk, hogy áthidaljuk a segítségre szoruló csapatok [gondjait], de bizonyosan nem tekintjük ezt üres csekkfüzetnek – szögezte le, de hozzátette, elismerik, hogy a csapatok fizetőképességét fenn kell tartaniuk. „Ők is részesei annak, amire szükségünk van, hogy 2020-ban, 2021-ben és a továbbiakban sikeres versenyeket tartsunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK