Társoldalunk:
Hírlevél

Az osztrákok a hétközi F1-es futam lehetőségét fontolgatják

2020.04.22. 14:15

Amennyiben Ausztriában el tud indulni az idei Forma-1-es szezon, rögtön két futamot is rendezhetnek a Red Bull Ringen, de ebből csak az első lenne vasárnap.

Jelenleg a legvalószínűbb, hogy a július 5-i Osztrák Nagydíjon rajtolhat el az idei F1-es szezon. A Red Bull Ringen zárt kapuk mögött, fokozott óvintézkedések mellett rendeznék meg a szezonnyitót, amelyet rögtön egy második verseny is követhet ugyanott. Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadójának emellett arra is vannak ötletei, hogy miként oldhatnák meg az utazó cirkusszal tartó személyzet biztonságos helyszínre jutását.

Zajlanak az egyeztetések az Osztrák Nagydíj megrendezésérőlForrás: Getty Images/2019 Johannes Schedl/Johannes Schedl

Ahogy telnek a napok, egyre inkább körvonalazódik egy ausztriai szezonrajt az F1-ben, több kérdésben azonban még dűlőre kell jutnia a sportág vezetőinek, az FIA-nak és az osztrák kormánynak. A spielbergi pályát tulajdonló Red Bullt Helmut Marko képviseli az egyeztetéseken, az osztrák tanácsadó az ORF rádiójának pedig több részletet is elárult. A jelenlegi helyzet az, hogy megkerestük a kormányt, hogy meghatározzuk a verseny megrendezéséhez szükséges feltételeket, egy olyan versenyét, amit természetesen nézők nélkül tartanánk. Ezeknek a követelményeknek teljes mértékben meg kell majd feleljünk, nem lehetnek kivételek."

Egyelőre folyik a részletek kidolgozása azzal kapcsolatban, hogy miként és mekkora létszámban rendeznék a versenyt. Az valószínűnek tűnik, hogy a sajtó képviselői sem lesznek majd jelen. „Készül egy tanulmány, amely meghatározza, hogy miként korlátozzuk a létszámot úgy, hogy ne kelljen az egész F1-es cirkusznak utaznia – mondta Marko. – Például az Angliából induló chartergépek a szomszédos reptéren landolhatnának, az embereknek pedig négy napnál nem régebbi koronavírus-teszttel kellene rendelkeznie, különben karanténba mennek."

A Red Bull Ring két egymást követő futamnak is otthont adhatForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Korábban felmerült, hogy a költségcsökkentés és a minél több nagydíj megvalósulása érdekében mindjárt két futamot is lehetne rendezni Spielbergben, majd Silverstone is jelezte, hogy ők is nyitottak erre.

Marko szerint azonban nem a szokásos egyhetes szünettel valósítanák ezt meg, hanem egy három napos hétvégét kétnapos rendezvény követne hétközben.

„Minden valószínűség szerint az első futam július 5-én, normáls versenyként zajlana le, majd ezt követné egy kétnapos esemény, amelynek végén szerdán, késő délután lenne a futam. Egyfajta esti futam lenne a késő délutáni napfényben. Ez vonzó időpont lenne a többi országban is."

Amennyiben sikerül összehozni, az F1-es Osztrák Nagydíj lehetne az első nagy sportesemény, amelyet a járvány világszerte történő elterjedése óta megrendeznek, ami ráirányítaná a figyelmet az országra és a sportágra is. „Hatalmas érdeklődést váltana ki. Ez nem csak az F1-nek, hanem Spielbergnek és Ausztriának is fontos, mivel bizonyítaná, hogy a kormányunk milyen gyorsan, hatékonyan és korán vezette be a szükséges óvintézkedéseket" – nyilatkozta Marko.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK