Kisebb stábbal, de betétfutamokkal rendezhetik az Osztrák Nagydíjat

Forma-1, Osztrák Nagydíj, rajt, Leclerc, Bottas, Ferrari, Mercedes
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 leads the field at the start during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Különleges biztonsági előírásokkal, Ausztriában kezdődhet meg az idei F1-es szezon, ha a hatóságok rábólintanak a tervre. A világbajnokság mezőnye mellett ott lehetnek a betétfutamok is.

Helmut Marko vezetésével egyeztetnek a Red Bull képviselői az osztrák hatóságokkal arról, hogy július elején egy vagy akár egymás utáni hétvégéken két F1-es nagydíjat is rendezhessenek, írta az Autosport. Az biztos, hogy legjobb esetben is zárt kapus versenyekről lehet szó, és ezen túl is különleges biztonsági eljárások bevezetését tervezik.

Ezek között szerepel, hogy a közönség mellett a VIP vendégeket és a sajtót sem engednék be, a lehető legkisebb személyzettel működnének a csapatok, és igyekeznének „viszonylag elkülönítve” elszállásolni az F1-es közösség tagjait. Felmerült az is, hogy kötelező legyen a maszk viselése, és lehetséges, elvárják a koronavírus-teszt előzetes elvégzését is.

A televíziós közvetítésre optimalizálva rendezhetik meg az Osztrák Nagydíjat Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A várható korlátozásokkal együtt is legalább 1500 fő utaztatására lenne szükség, ráadásul Marko szerint az F1 mellett a betétfutamok, az F2, az F3 és a Porsche Szuperkupa versenyeit is meg kellene rendezni a helyszínen.

„Ez üzenetet küldene a sportág számára. Nem tudom, hogy a tévének hiányoznak-e majd a háttérsztorik, amik kimaradhatnak a szigorú szabályok miatt, de talán közvetíthetnénk helyettük a betétfutamokat” – latolgatott az osztrák veterán.

A Forma-2 idei versenyein már 18 colos kerekeket használnak, ami fontos tapasztalatokat adhat az F1-ben 2022-től esedékes bevezetés előtt Forrás: Steven Tee / LAT Images

„Ez a mi sportszakmai kívánságunk is – idézte a Motorsport-Total.com. – Egyébként hogyan lehetne figyelembe venni valakit a Forma-1-ben a jövő évre? Emellett, a fiatal versenyzőknek kellenek a pontok és az eredmények a szuperlicenceikhez. Enélkül többé-kevésbé bebetonozzuk a Forma-1-es mezőny status quóját.”

Marko hozzátette, a személyzet minimálisra csökkentése javítja az esélyeket, hogy a rendezés engedélyt kapjon, de ez csak akkor lehetséges, ha be tudják tartani az ausztriai korlátozásokat. „Keményen dolgozunk, hogy a két dolog kéz a kézben működjön. Úgy gondolom, hogy jók az esélyek” – vélte az osztrák szakember.