Társoldalunk:

A válság ellenére is javult a Haas fennmaradásának esélye

2020.04.21. 13:18

A Forma-1 mezőnyének tagja marad az amerikai Haas-istálló, véli Günther Steiner csapatfőnök, aki úgy véli, nincs még veszve az idei év és optimista a kilátásokkal kapcsolatban.

Az előszezoni tesztek után finom ultimátumot intézett csapata felé Gene Haas, amikor egy NASCAR-futamon arról beszélt, az idén dönti el, hogy a továbbiakban is fenntartja-e F1-es istállóját. A Haas 2016-ban jelent meg, 2018-ban a konstruktőri világbajnokság 5. helyén zárt úgy is, hogy amit csak lehet, beszállítóktól vásárolnak.

Tavaly viszont megtört a lendület, a csapat nem tudott kiigazodni az autó beállításán, a pilóták egymással acsarkodtak a pályán, a főszponzor viharos körülmények között távozott a szezon derekán, a tulajdonos pedig nem szívleli a végül 2022-re halasztott technikai szabályokat, mert azok várhatóan plusz kiadásokat generálnak, a Haas viszont aligha éri el a költségplafon szintjét.

Kisiklás után is élvezi a bizalmat a HaasForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Gene Haas állásfoglalása természetesen megkongatta a vészharangot a csapatnál is, de Günther Steiner a Sky Sports vodcastjában azt mondta, szerinte maradni fognak. „Nyilván ki kell tartanunk a mostani helyzetben, de ha tartani tudjuk a jelenlegi tervet [kb. 18 versenyt – a szerk.], akkor az idén megleszünk. Szinte minden nap

egyeztetek Gene-nel, tudni akarja, hogy mi a helyzet, és úgy tűnik, jó a hangulata. Szorgalmasnak kell lennünk. A költségplafon összehozza a csapatokat, és jót tesz, ha versenyképesek vagyunk.” 

Noha főleg a kisebb istállókat fenyegeti veszély a versenyek nélkül apadó bevételek és megmaradó költségek miatt, a szükségszerű megszorítások lehetőséget is teremthetnek, hogy a mezőny szorosabbá váljon. Steiner az F1 hivatalos weboldalának megerősítette, a tulajdonos örül annak, ha közép- és hosszútávú megoldásokat találnak.

Gene Haas (b2) és Günther Steiner (j2) a VF-20-as bemutatójánForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Kész várni egy kicsit, de mint minden üzletember, nem várhat örökké. Reméljük, hogy a következő néhány hónap során jobban rálátunk majd a közeljövőre, és a helyzet nem marad annyira képlékeny, mint amilyen most. Nincs kit hibáztatni, egyszerűen ilyenek a körülmények. Pillanatnyilag nyugalomra van szükség, aztán később majd döntést kell hoznia” – mondta Steiner.

Az olasz csapatfőnök hozzátette: „Pillanatnyilag folytatni akarja. Kényszerszabadságra küldtünk embereket, de nem bocsátottuk el őket. Ez is példa arra, hogy a megfelelő döntéseket kell meghoznunk a jövőre nézve, ezek révén érdekelt maradhat a sportágban.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK