Vettel: Kevesebb futammal sem lesz értéktelenebb a világbajnoki cím

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Ausztrál Nagydíj
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Quinn Rooney/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel elárulta, hiányzik neki a versenyzés, de megtalálta a kényszerszünet pozitív oldalát is. A négyszeres világbajnok tisztában van vele, hogy üzleti szempontból kulcsfontosságú a szezon mihamarabbi indulása, de belátja, a szurkolók egészségének megóvása érdekében könnyen lehet, hogy az első pár futam zárt kapus lesz.

A koronavírus-járvány teljesen felborította az F1-es versenynaptárat, hiszen júniusig biztosan nem lesz verseny, de az akkor esedékes Francia Nagydíj is komoly veszélyben van. A pilótáknak ráadásul nemcsak a versenyzés hiányával, hanem a bezártsággal is meg kell küzdeniük, hiszen nekik is alkalmazkodniuk kell a társadalom többi tagjára is érvényes korlátozásokhoz.

Sebastian Vettel jelenleg svájci otthonában próbálja átvészelni a nehéz időszakot. A négyszeres világbajnokról nemrég főnöke, Mattia Binotto jelentette ki, hogy szeretne visszatérni a pályára. A Ferrari pilótája nem tagadta, szívesen beülne már az autóba, ugyanakkor a helyzetben található pozitívumot is észrevette.

Vettel svájci otthonában, családi körben próbálja átvészelni a versenyzés nélküli időszakot Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Quinn Rooney

„Hiányzik a vezetés, az érzés, amit semmivel nem lehet helyettesíteni – nyilatkozta egy videós sajtókonferencián. – Mindannyian arra várunk [hogy újra autóba üljünk], azonban most időt kaptunk arra, hogy elgondolkozzunk, emellett pedig a családdal is együtt lehetünk.

Az F1 vezetése az FIA-val és a csapatokkal együtt próbál megoldást találni arra, hogy elkezdhessék az idényt. Természetesen a GPDA-nak, vagyis a versenyzői szakszervezetnek szintén van véleménye a kérdésről, és a három vezető egyikeként Vettel fontos szerepet játszik ennek a közvetítésében. A német pilóta tisztában van a sportág érdekeivel, de leszögezte, nem cselekedhetnek felelőtlenül.

„Sokat beszélünk erről a GPDA-n belül – jelentette ki. – Nagyon-nagyon nehéz döntésről van szó, hiszen egyrészt ott vannak az üzleti érdekek,

Erre a problémára zárt kapus futamok jelenthetnének megoldást, hiszen ebben az esetben úgy lehetne versenyt rendezni, hogy nem veszélyeztetik a nézők egészségét. Vettel elmondta, az ilyen hétvégék nem lennének ideálisak, de könnyen lehet, hogy a szezon egy ideig csak így tud elrajtolni.

Vettel reméli, a szurkolók minél hamarabb visszatérhetnek a lelátókra Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Charles Coates

„Senki nem szeret üres lelátók előtt versenyezni, hiszen igencsak furcsa érzés – jelentette ki. – Másfelől viszont ott lebeg a kérdés, hogy mi a megfelelő időpont az elindulásra, továbbá lehetséges, hogy zártkapus hétvégéket már sokkal korábban is tudnánk tartani. Valószínűleg az elején nem olyan futamaink lesznek, mint amilyeneket megszoktunk, de remélhetőleg ez nem fog sokáig tartani, mert mindannyian szurkolók előtt szeretünk versenyezni.”

Vettel hozzátette, minél hamarabb szeretnének visszatérni a normál kerékvágásba, de ezzel nem csupán az F1 van így, hanem az egész világ.

Jelenleg azonban türelmesnek kell lenni, még ha ez némi szenvedéssel is jár. A német pilóta úgy fogalmazott, ő például vissza szeretne ülni a volán mögé, de ez most nem ilyen egyszerű, hiszen „sokan sok mindent akarnak”.

Az előzetes tervek szerint az idei szezonban rekordot jelentő 22 helyszínre látogatna el a mezőny, de ez már biztosan nem fog megvalósulni. Sőt, igencsak valószínű, hogy ennél jóval kevesebb futamot láthatunk. Ennek kapcsán Vettelt megkérdezték, mennyit ér az így megszerzett világbajnoki cím, a ő azonban nem lát különbséget a korábbi évekhez képest.

– mondta. – Mindegy, hogy egy idény 10, 20 vagy 25 futamból áll, mindenképpen kiegyensúlyozottan kell teljesíteni. Egy 10 versenyből álló bajnokságban még mindig rengeteg dolognak kell jól működnie.”