Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: Közel a megegyezés az ausztriai F1-es idénynyitóról

2020.04.19. 12:31

Helmut Marko kijelentette, a Red Bull és a Liberty Media közel áll a megegyezéshez, és nemcsak a szezonnyitót, hanem egy héttel később a második futamot is Ausztriában rendezik. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Brit és a Magyar Nagydíjat is meg lehet tartani.

A koronavírus-járvány miatt még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy mikor és hol fog elkezdődni az idei F1-es szezon. Az első kilenc versenyt elhalasztották vagy törölték, így jelen állás szerint a Francia Nagydíjjal indulhat az idény. Az ottani helyzet miatt azonban valószínű, hogy előbb-utóbb a Paul Ricard lemondja a június végi rendezést.

Az egy héttel későbbi Osztrák Nagydíjjal kapcsolatban viszont egyre optimistábbak lehetünk. Korábban az alkancellár és egyben sportminiszter kijelentette, bizonyos óvintézkedések mellett nyitott rá, hogy fogadják az F1-es mezőnyt. Nemrég pedig Helmut Marko, a pályát üzemeltető Red Bull tanácsadója számolt be arról, hogy valószínűleg nem csupán július 5-én, hanem egy héttel később is lesz verseny Spielbergben.

Két ausztriai futammal indulhat a 2020-as világbajnokságForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Nagyon úgy néz ki, hogy mindkét futamot meg tudjuk rendezni – nyilatkozta az F1-Insider.com-nak. – Mi a magunk részéről készen állunk. A Liberty Media kikötötte, hogy a helyszínen minél kevesebben tartózkodjanak,

emiatt a televíziós társaságokat leszámítva senki nem lesz ott a média képviselői közül. A futamot azonban meg lehet tartani.”

Marko ugyan nem mondta ki, de szavaiból egyértelműen ki lehet következtetni, hogy a két futam szurkolók nélkül fog lezajlani. Emellett további korlátozásokat is be fognak vezetni. „Mind a paddockban, mind a pályán szigorú előírások lesznek, a minimális távolságot mindenkinek tartania kell, továbbá kötelező lesz a maszkok viselése” – árulta el a 76 éves szakember.

Az előzetes tervek szerint a következő verseny július 19-én, Silverstone-ban lenne.

A brit szervezők bíznak benne, hogy a hőmérséklet emelkedésével csökken a fertőzésszám, és az ausztriai futamokhoz hasonló körülmények között a Brit Nagydíjat is sikerül lebonyolítani. A hungaroringi verseny esetében szintén úgy tűnik, hogy nem lesz halasztás.

Az első futamokon nem fogadhatja a mezőnyt ehhez hasonló látványForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Úgy néz ki tehát, hogy az egyazon pályán tartott több futam koncepciója megvalósul, de egyelőre egy hétvégén nem lesz két verseny. Ezzel kapcsolatban Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke elmondta, a hétvége formátumát csak indokolt esetben kellene megváltoztatni, legyen szó akár több futamról, akár kevesebb napról.

Ha mindez kereskedelmi szempontból megalapozott, akkor lehet értelme két versenyről beszélni, de amíg ez nem áll fenn, addig én elégedett vagyok a jelenlegi verzióval, ami szerintem elég jól működik

– idézi a Racefans. – Nem látom, miért kellene hozzányúlnunk, hacsak az idei furcsa körülmények ezt nem indokolják.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK