Vettel: Az elhalasztott szezon elején sem a Ferrari lesz az esélyes

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Barcelona teszt 3. nap
Ferrari's German driver Sebastian Vettel looks on during the tests for the new Formula One Grand Prix season at the Circuit de Catalunya in Montmelo in the outskirts of Barcelona on February 21, 2020. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az erőviszonyok alakulásának szempontjából a Ferrari bánkódhat a legkevésbé azon, hogy nem indult el márciusban a Forma-1-es szezon, hiszen a tesztek alapján a Scuderiának jelentős a lemaradása. Sebastian Vettel azonban úgy véli, hiába van most idejük faragni ebből, ha majd elkezdődik az idény, ugyanúgy nem ők lesznek a favoritok.

Természetesen a jelenlegi helyzetben a legfontosabb kérdés a Forma-1-gyel kapcsolatban az, hogy lesznek-e az idény versenyek, és ha igen, mikortól. Amennyiben azonban a válasz az, hogy lesznek, rögtön adja magát a következő kérdés: mire számíthatunk rajtuk?

A februári barcelonai teszteken már kaphattunk egy kis ízelítőt abból, hogy milyenek a jelenlegi erőviszonyok, az alapján kijelenthető, hogy finoman fogalmazva sem a Ferrari az esélyes, a maranellóiak saját bevallásuk szerint is le vannak maradva a Mercedestől és a Red Bulltól. Sebastian Vettel szerint ezen a járvány miatti kényszerszünet sem változtat.

A szezon előtti teszteken nem szerepelt jól a Ferrari Forrás: CREDIT: @Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

A Ferrari visszaesésének oka az erőforrásban keresendő, Mattia Binotto csapatfőnök Barcelonában elismerte, hogy az idei motorjuk gyengébb a tavalyinál, ami az FIA vizsgálatának és a szabályok szigorításának függvényében aligha meglepő. Így aztán

ha valakinek jól jönnek az extra hónapok, az a Ferrari, mert bár a gyárak zárva vannak, a mérnökök ettől még ötletelhetnek,

a szezon kezdete előtti hetekben pedig majd a csapatok is újra munkához láthatnak. „Jelenleg minden szünetel, a gyárak zárva vannak, méghozzá jó okkal. Ugyanakkor a mérnökök mindig agyalnak, most is lehet ötletelni, és amint újraindul a munka, ezeket át lehet ültetni a gyakorlatba. Nyilván képesek vagyunk fejlődni, de most még várnunk kell" – nyilatkozta Vettel.

Nagy javulásra ugyanakkor nem számít a négyszeres világbajnok, aki most is hangsúlyozta, hogy a végül törölt Ausztrál Nagydíjra nem ők utaztak favoritként, nem voltak illúzióik a versenyképességükről, amelyről a teszteken bebizonyosodott, hogy nem elég jó. Vettel szerint ezen a kényszerszünet sem fog változtatni.

Ugyanakkor reméljük, hogy a feltételek megfelelőek lesznek egy elég hosszú szezonhoz, jónéhány versennyel, ami garantálná számunkra az esélyt a felzárkózáshoz. Mindez a versenyek számától függ."

Vettelnek jobban fekszik az idei autó, mint a tavalyi Forrás: AFP/Lluis Gene

A 2019-es Ferrarinak a maximális leszorítóerő volt a gyengepontja, ami miatt a kanyarokban elmaradt a legfőbb riválisaitól. Vettel szerint ezen az idei évre javítottak, és ami számára a legfontosabb, az idei autóban jobban érzi magát, mint a tavalyiban. „Fejlődtünk a tavalyi autóhoz képest, meghatároztuk a gyengepontokat és egyből jobban éreztem magam az idei kocsiban. Ugyanakkor a barcelonai teszten nem tudtunk olyan könnyedén jó köröket autózni, mint a riválisaink, ez pedig nyilván nem minket tett az első verseny esélyeseivé – mondta Vettel, aki szerint versenyek hiányában abból kell kiindulniuk, amit a teszteken tapasztaltak. – Amíg nem kapunk több visszajelzést, ezekkel az értékekkel kell dolgoznunk.

Ennél többet csak akkor fogunk tudni, amikor ismét pályán leszünk."