Vágólapra másolva!
Eddig nem úgy alakult Daniel Ricciardo renault-s pályafutása, ahogyan azt az ausztrál pilóta eltervezte, így joggal merül fel a kérdés, hogy hosszabbít-e a franciákkal. Utóbbit még ő sem tudja, a visszatérés lehetőségét a Red Bullhoz pedig nem zárta ki.

Nem lenne példátlan a Forma-1 történetében, ha Daniel Ricciardo azok után, hogy elhagyta őket a Renault-ért, a franciákkal eltöltött sikertelen időszakot követően visszatérne a Red Bullhoz. Az ausztrál pilóta 2018 nyarán jelentette be, hogy távozik attól a csapattól, amellyel összesen 7 győzelmet szerzett a Forma-1-ben, és az évek óta felzárkózni igyekvő, ám eredmények helyett egyelőre csak beváltatlan ígéreteket felmutatni tudó Renault-hoz igazol, a visszatérés lehetőségét azonban nem zárta ki. Christian Horner eközben a mai napig nem érti korábbi pilótája döntését.

Ricciardo hét futamot nyert a Red Bull színeiben Forrás: AFP/Johannes Eisele

Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke a napokban nyilatkozta, hogy egyelőre semmilyen tárgyalást nem folytattak Ricciardóval az idei év végén lejáró szerződésének meghosszabbításáról, valamint utalást tett arra, hogy nem olyan magától értetődő a közös folytatás, mint azt sokan gondolnák. A Sky Sports F1-es Vodcastjának Ricciardo is megerősítette, hogy a jelenlegi helyzetben „nem nagyon van miről beszélni" a hosszabbítást illetően.

Az ausztrált megkérdezték arról is, hogy kizártnak tartja-e, hogy látjuk még őt annál a Red Bullnál, ahol 2014 és 2018 között versenyzett. „Valójában ezt még senki sem kérdezte” – lepődött meg.

Soha ne zárj ki semmit teljesen, hacsak nem arról van szó, hogy börtönbe fogsz kerülni vagy ilyesmi. Soha ne mondd, hogy soha!"

Amikor elhagyta a Red Bullt, Ricciardo azzal érvelt, hogy változásra, új impulzusokra volt szüksége, Christian Hornernek, a bikások csapatfőnökének azonban meggyőződése, hogy Max Verstappen is nagy szerepet játszott a döntésben: leegyszerűsítve, Ricciardo inkább elmenekült a holland elleni csata elől. Egy korábbi interjúban az ausztrál elmondta, nem tetszett neki, ahogyan a csapat 2018-as bakui ütközését kezelte Verstappennel, mert szerinte a holland mögé áltak, miközben ő nagyobb részben volt felelős a történtekért.

Horner sajnálta, hogy nem tudta meggyőzni Ricciardót a maradásról Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

Natalie Pinkham, a Sky Sports riporterének "In the Pink" nevű podcastjában Horner elmondta, neki ez nem tűnt fel. „Sajnálatos volt, mert a versenyzők között jó volt a kapcsolat – utalt arra, hogy a két pilóta egyébként jól kijött, és a mai napig jól kijön egymással. – Nem tűnt fel, hogy frusztrált volt és úgy érezte, hogy valakit favorizálunk csapaton belül. Erről sokat beszélgettünk az évek alatt. Versenyképes volt, de nyilván úgy érezte, hogy változásra van szüksége. Kellett neki a kezdőlökés ehhez, a Max-faktor pedig bizonyára szerepet játszott a döntésében. Ezzel együtt remek pilóta, remélem, azért lesz még része némi sikerben."

Horner a mai napi nem érti, hogy a futamgyőzelmekért harcoló Red Bullt Ricciardo miért cserélte le a középmezőnyben tengődő Renault-ra.

„Csalódott voltam, mert sok energiát fektettem bele, hogy megpróbáljam meggyőzni Danielt, és maradásra bírjam. Egyszerűen csak nem értettem a döntéshozatalát. Nagyon kedvelem őt, remek fickó, remek tagja volt a csapatnak, de nem értettem a logikát a döntése mögött.

A Red Bull csapatfőnöke nem akart belemenni abba, hogy Ricciardo vajon már bánja-e, hogy elhagyta a csapatot, abban azonban biztos, hogy ha marad, a „győzelmekért és pole pozíciókért harcolt volna". Az ausztrál a Sky Sportsnak kijelentette: 100%-ig biztos abban, hogy amit a múltban meg tudott csinálni, arra még ma is képes.