Társoldalunk:
Hírlevél

Räikkönen: A koronavírus miatt nem lett volna szabad Ausztráliába menni

2020.04.16. 15:54

Kimi Räikkönen kijelentette, az F1 mezőnyének nem szabadott volna elmennie Ausztráliába, azonban a döntést nem a pilóták hozták meg. A finn versenyző úgy véli, sejteni lehetett, hogy valaki elkapja a fertőzést.

Sokáig úgy tűnt, hogy a koronavírus-járvány nem veszélyezteti az Ausztrál Nagydíj megrendezését. A kínai futamot ugyan már korábban el kellett halasztani, és a bahreini, valamint a vietnámi verseny felett is sötét felhők gyülekeztek, de úgy tűnt, hogy a szezonnyitót többé-kevésbé normális körülmények között meg lehet tartani.

A csütörtöki napon azonban az egyik McLaren-csapattag pozitív tesztet produkált, és ez mindent felborított. A wokingiak azonnal visszaléptek a futamtól, ami végül a hétvége elhalasztására kényszerítette a döntéshozókat. A helyszínről az elsők között távozó Kimi Räikkönen szerint el sem szabadott volna utazni a helyszínre.

Räikkönen szerint hibát követtek el, amikor elutaztak Melbourne-beForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Nem kellett volna odamennünk, de erről nem mi döntöttünk – nyilatkozta a francia Auto Hebdónak. – Mi, pilóták csak követjük az F1 és az FIA utasításait. Ha verseny van, akkor ott meg kell jelenni.”

Az Alfa Romeo versenyzője mellett Lewis Hamiltonnak és Sebastian Vettelnek sem tetszett a döntés. A hatszoros világbajnok a hivatalos sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a sportágban a pénz mindenek felett áll.

Később kiderült, hogy a brit pilóta csupán a Ferrari-versenyző szavait ismételte meg, csak ez nem derült ki a sajtótájékoztató leiratából.

Räikkönen kijelentette, különösen az európai események fényében bánja a történteket. 2007 világbajnoka úgy véli, sejteni lehetett, hogy a rengeteg emberből valaki el fogja kapni a fertőzést.

Kétségtelen, hogy a [futam elhalasztásáról szóló] döntést korábban is meg lehetett volna hozni.

A paddockban mindenki Európából érkezett, ennek következtében pedig jó esély volt rá, hogy valaki a repülőtéren, a gépen vagy máshol elkapja a vírust” – tette hozzá. Ezt korábban Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is megemlítette, szerinte a dubaji átszállásnál a terminálban összezsúfolódó utasok fertőzésveszélynek voltak kitéve.  

Melbourne-ben rengeteg szurkoló gyűlt össze, de szerencsére ennek nem lett súlyos következményeForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Quinn Rooney

Korábban felmerült, hogy Olaszországban és Spanyolországban a nagy tömegeket vonzó sportesemények miatt szabadult el a vírus. Melbourne-be is rengeteg szurkoló utazott el, de Ausztráliában közel sem annyira rossz a helyzet, mint akár Európában, akár az Egyesült Államokban. A cikk írásának pillanatában 6468 fertőzöttet regisztráltak, szerdán pedig csupán 47-en produkáltak pozitív tesztet.

Räikkönen nem először nyilatkozik a koronavírusról

A járvány miatt legkorábban június végén láthatunk futamot, de valószínű, hogy előbb-utóbb a Francia Nagydíj elhalasztását is bejelentik. Räikkönen számára viszont most nem a versenyek a legfontosabbak.

Az események mindenkit rosszul érintenek, nem csak az F1-et

– fogalmazott. – Jelenleg az az elsődleges, hogy mindenki egészséges maradjon, de ha egyszer elmúlik ez az egész, fel kell tennünk néhány kérdést. Remélem, a végén lesz valamilyen pozitív hozadéka a dolognak, de most az a feladatunk, hogy megóvjuk magunkat.”

Räikkönen most otthon tartózkodik, és a családjával tölti az időt. Nemrég megosztott egy videót arról, hogy kislányával balettlépéseket gyakorol, de a finn pilóta nem csak erre használja ki a kényszerszünetet. „Azzal, hogy nem kell mással foglalkoznom, még a motokrosszra is van lehetőségem. Alapvetően nincs ezzel probléma, többé-kevésbé azt csinálom, amit télen vagy a versenyek között szoktam. Ebből a szempontból semmi nem változott.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK