Ricciardo: Legjobb évében Button az „igazi” pályákon megverte Hamiltont

Forma-1, Jenson Button, Lewis Hamilton, McLaren, Brazil Nagydíj 2011
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 27: Jenson Button of Great Britain and McLaren leads from team mate Lewis Hamilton of Great Britain and McLaren during the Brazilian Formula One Grand Prix at the Autodromo Jose Carlos Pace on November 27, 2011 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardo úgy véli, Jenson Button az egyik legalulértékeltebb pilóta egykori, illetve jelenlegi ellenfelei közül. A Renault pilótája szerint a brit versenyző 2011-ben nyújtotta a legjobb teljesítményt, amikor Lewis Hamilton csapattársaként legyőzte a mára már hatszoros világbajnok riválisát.

A koronavírus-járvány miatt az első kilenc futamot elhalasztották vagy törölték, így a pilótáknak több szabadidejük maradt. Ezt kihasználva Daniel Ricciardo havi rendszerességű online naplót kezdett írni, az első fejezetben megnevezte az öt legalulértékeltebb pilótát, akivel valaha egy pályán versenyzett. A listán több, elsőre meglepőnek tűnő név is szerepel.

Az öt pilóta közül Jenson Button futotta be a legsikeresebb karriert, hiszen a brit pilóta 15 futamgyőzelmet és egy világbajnoki címet szerzett az F1-ben. Button 2011-ben olyan tettet hajtott végre, ami azóta csak Nico Rosbergnek sikerült, és Ricciardo szerint a közvélemény nem kezeli a helyén ezt a bravúrt.

Button 2011-ben Hamilton előtt végzett a pontversenyben Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Mark Thompson

„Volt pár év, amikor Jenson remekelt az F1-ben, de a 2011-es szezonban nyújtott teljesítménye miatt került fel a listára – olvasható az ausztrál versenyző Twitter-oldalán. – Ekkor ugyanis a McLaren házi csatájában legyőzte Lewis [Hamiltont], ami tudjuk, hogy soha nem könnyű. Az »igazi« pályákon, mint például Szuzukában rendre megverte őt, véleményem szerint az volt a legjobb idénye.”

Az említett szezonban Button a 2. helyen végzett a világbajnoki tabellán, és neki volt a legtovább matematikai esélye arra, hogy legyőzze Sebastian Vettelt.

A 19 futamból 10-szer legyőzte Hamiltont, ha pedig csak azokat a versenyeket nézzük, amelyeket mindketten befejeztek, akkor 7-7 lett a végeredmény. Ez szoros küzdelmet mutat, de az idősebbik brit pilóta egész évben sokkal kiegyensúlyozottabb volt, ennek köszönhető a 43 pontos különbség.

Ricciardo hozzátette, Button körül mindig remek stáb dolgozott, ő maga pedig rendre felhajtások nélkül tette a dolgát.

2011-ben a Kanadai és a Magyar Nagydíjat is változó időjárási körülmények között nyerte meg, nem véletlen, hogy egykori kollégája szerint ebben a helyzetben ő a legjobb pilóta, akivel valaha versenyzett.

Jules Bianchi neve szintén ott van a listán. Ricciardo tinédzserkora óta ismerte a 2014-es Japán Nagydíjon súlyos balesetet szenvedő, majd kilenc hónappal később életét vesztő francia versenyzőt, akivel baráti viszonyt ápolt. A Renault pilótája úgy véli, Bianchi nem volt alulértékelt, de nem mutathatta meg igazán, mire képes.

Bianchinak nem volt lehetősége megmutatni, hogy mire képes Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Ami még szomorúbbá teszi az egészet, hogy mostanra már biztosan nagycsapatban versenyezne, és futamgyőzelme is lenne. Bizonyos szempontból úgy érzem, Charles [Leclerc] a sikereivel megmutatja, hogy Jules mit érhetett volna el” – fogalmazott Ricciardo.

A párhuzam nem véletlen, hiszen Bianchi volt Leclerc keresztapja, és mindketten a Ferrari akadémiáján nevelkedtek.

Button és Bianchi mellett Marcus Ericsson, Vitantonio Liuzzi, valamint Roberto Merhi szerepelt a listán. A svéd pilótát valóban nem sorolták a legjobbak közé az F1-ben töltött öt éve alatt, de Ricciardo szerint az alsóbb kategóriákban megmutatta, mire képes. Liuzzi esetében a gokartban nyújtott teljesítményét emelte ki, Merhit pedig az egyik legnagyobb ellenfelének tartja az F1 előtti időkből, akinek elsősorban a gumikezelés volt az erőssége, de ezt a legjobbak között nem tudta megmutatni.