A Red Bull költségplafon helyett autókereskedelmet vezetne be

Forma-1, Alex Albon, Red Bull, Barcelona teszt 6. nap
23 ALBON Alexander (tha), Aston Martin Red Bull Racing Honda RB16, action during the Formula 1 Winter Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on February 28, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner kijelentette, a 2021-re tervezett szabálymódosításokat 2022-ben sem vezethetik be a Forma-1-ben. A Red Bull csapatfőnöke szerint költségplafon helyett az ügyfélautók rendszere hasznosabb lenne. 

A koronavírus-járvány következtében eddig már kilenc futamot halasztottak vagy töröltek el. Ez hatalmas bevételkiesést jelent a sportág vezetése, és így az istállók számára is. Az F1 menedzsmentje, az FIA, valamint a csapatfőnökök próbálnak megoldást találni, a veszteségek kompenzálására.

Az eddigi legfontosabb intézkedés a 2021-es szabályváltozások elhalasztása 2022-re, ezzel párhuzamosan azt is bejelentették, hogy a csapatoknak jövőre nem kell új autót építeniük, és a fejlesztési területek körülbelül 60 százalékát befagyasztották. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban úgy véli, mindez nem elég, és az új regulák bevezetését még tovább kell tolni.

Horner még tovább halasztaná az új szabályok bevezetését Forrás: Formula One Group

„Úgy gondolom, jelen helyzetben kizárólag a költségek csökkentésére kell koncentrálnunk – jelentette ki a Sky Sports vodcastjában. – Korábban Ron Dennis mindig azt hangoztatta, hogy ha spórolni akarnak, ne változtassanak semmin, és ebben nagyon igaza volt.

Nyilvánvaló, hogy az újabb halasztás pénzügyi szempontból segítene a csapatokon, kérdés, hogy a kisebb istállók számára ez elégséges megoldás lenne-e. Horner úgy véli, őket úgy tudnák támogatni, ha visszavezetnék az ügyfélautókat.

„Semmilyen problémám nem lenne azzal, ha rövid időre, mondjuk 1-2 évre azt mondanánk a kisebb csapatoknak, hogy ne költsenek kutatásra és fejlesztésre, csupán versenyistállóként működjenek, és mi eladjuk nekik az autónkat Abu-Dzabiban – fogalmazott. –

A brit szakember úgy gondolja, hogy saját csapata mellett a Mercedes és a Ferrari lenne az eladó, míg a Racing Pointra, az Alpha Taurira, az Alfa Romeóra és a Haasra vevőként tekint. Hozzátette, a McLarent és a Renault-t nem vonná be az üzletbe, de lehetetlen olyan kompromisszumot kötni, amely mindenkinek egyformán jó. A Williamset nem említette meg.

Horner szívesen eladná a kiscsapatoknak az egy évvel korábbi Red Bullt Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Az ügyfélautók elsősorban a Forma-1 korai évtizedeiben voltak jelen, később azonban megtiltották, hogy egy csapat egy másik istállótól vásároljon kasztnit. Nem Horner az egyetlen, aki emellett érvel, ugyanis nemrég az FIA egyik sportfelügyelője, Emanuele Pirro a L'Équipe-nek adott nyilatkozatában szintén felvetette ennek lehetőségét.

Az elsősorban öt Le Mans-i győzelméről ismert egykori F1-es pilóta úgy véli, ebben az esetben a nagycsapatok újra tudják hasznosítani a kocsijukat, a kicsiknek pedig nem kellene évente újat építeniük.

Bár nem valószínű, hogy ennyire rövid időre újra engedélyezik, de tény, az ügyfélautók megoldást nyújthatnának a költségvetési plafon körül kialakult vitára. Ferraris kollégájához, Mattia Binottóhoz hasonlóan Horner is úgy gondolja, hogy nem mindenkinél ugyanott kell megállapítani a maximumot.

– magyarázta. – Nézzük meg például a McLaren és a Haas gyárát! A működési költségek teljesen különbözőek. A Red Bullnál 900 ember dolgozik az autó gyártásán, de máshol ez a szám 300-350 lehet. A Ferrari pedig valószínűleg [nálunk is] több alkalmazottat foglalkoztat, a Mercedes pláne. Biztos, hogy az alkatrészek többségét máshonnan beszerző, ezáltal a kutatási és fejlesztési költségeken spóroló csapatoknak ugyanakkora keretből kelljen gazdálkodnia, mint a gyári istállóknak?”