Társoldalunk:
Hírlevél

Ausztria nyitott rá, hogy július elején F1-es futamot rendezzen

2020.04.15. 15:32

Elképzelhető, hogy a július eleji Osztrák Nagydíj lehet az idei első Forma-1-es futam, az osztrák kormány alkancellárja és sportminisztere ugyanis bizonyos feltételek teljesülése mellett megvalósíthatónak tartja a versenyt.

Jelenleg a június 28-án esedékes Francia Nagydíj a legkorábbi olyan Forma-1-es futam, amelyet még nem halasztottak el, de miután Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy július közepe előtt semmilyen sporteseményt sem rendeznek az országban, ez a verseny is erősen kérdésessé vált.

A francia futam elhalasztása vagy törlése Ausztriát hozná előre a sorban, mint lehetséges szezonnyitót. Kedden Európában elsőként az osztrákok kezdtek el lazítani a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedéseken, június végéig azonban náluk sem rendeznek sporteseményeket. A sportminiszter azonban nem zárta ki, hogy a július 5-i Osztrák Nagydíjat már megtartják.

Spielberg lehet az idei szezonnyitó helyszíneForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Verner Kogler, Ausztria alkancellárja és sportminisztere nyitott rá, hogy az ország zártkapus futammal vegyen részt az idei Forma-1-es szezonban.Eltekintve a ténytől, hogy nem én felelek az eseményért, számomra elképzelhető annak megtartása – jelentette ki Kogler az ORF által közvetített sajtótájékoztatón. – A szervezőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy meg kell feleljenek az egészségügyi előírásoknak, és a be- illetve kilépési szabályoknak."

A sportminiszter kiemelte, hogy végső soron az FIA-nak kell meghoznia a versenyrendezéssel kapcsolatos döntéseket, de a politikusok igyekezni fognak megadni a szükséges támogatást a versenyhez,

„közlik az alkalmazandó irányelveket a motorspot szövetségekkel, azok pedig látni fogják, hogy mi a helyzet."

Amennyiben lehetőség nyílik a futamrendezésre, Kogler szerint azt akár a résztvevők karantén alá vonása, vagy más, szigorú irányelvek betartása mellett tehetik meg, azt viszont korainak tartotta megmondani, ezért „semmi esetre sem" akarta megjósolni, hogy adott esetben a csapatok és az F1-gyel utazó stáb külön engedéllyel léphet-e be az országba, ha addig nem oldják fel a belépésre vonatkozó korlátozásokat.

Ha lesz verseny Ausztriában, arra valószínűleg nem látogathatnak ki nézőkForrás: AFP/Erwin Scheriau

Ausztria egyelőre nem tervezi enyhíteni az országba lépésre vonatkozó korlátozásokat. „Először is azért nem, mert a szomszédos országok sem teszik ezt, másrészt pedig azért nem, mert egy dologra kell figyelnünk: ha ki tudjuk lapítani a fertőzési görbét a klasszikus módon, ha folytatni tudjuk a pozitív trendet, azaz kevesebb lesz a fertőzött, mint ahányan felgyógyultak, akkor nem kockáztathatjuk, hogy fertőzési láncot hozunk az országba, amitől a vírus ismét elkezd gyorsan terjedni" – nyilatkozta Karl Nehammer belügyminiszter, akinek szavai alátámasztják, hogy miért lenne ideális az osztrákoknak nézők nélküli futamot, vagy adott esetben futamokat rendezni, kizárólag a csapatok és a tv-közvetítést végző személyzet részvételével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK