Az osztrák sportminiszter nem zárja ki az F1-es nagydíj megrendezését

Forma-1, Osztrák Nagydíj, rajt
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 leads the field at the start during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Werner Kogler osztrák sportminiszter szerint elképzelhető, hogy az ország képes lesz megrendezni a július elején esedékes F1-es futamot, sőt, akár kettőt is. A politikus azt sem tartja kizártnak, hogy a részvevők számára kötelező karantént írnak ki.

A koronavírus-járvány miatt már az első kilenc hétvégét el kellett halasztani, sőt, a Monacói Nagydíjat egyenesen törölték az idei versenynaptárból. Jelen állás szerint június végén, a Francia Nagydíjjal indulhat a szezon, de könnyen elképzelhető, hogy lesznek még halasztások.

A Paul Ricardon rendezett futam után egy héttel lenne az Osztrák Nagydíj. Szomszédunknál már majdnem 14 ezer fertőzést regisztráltak, de az aktív esetek száma április eleje óta folyamatosan csökken. Werner Kogler sportminiszter ezért nem tartja kizártnak, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén, szurkolók nélkül a futam zöld utat kapjon. Sőt, akár az is lehetséges, hogy a Red Bull Ringen rögtön két futamot is rendezzenek, ahogyan azt Helmut Marko nemrég felvetette.

A tavalyi osztrák Nagydíj rendkívül izgalmasan alakult, ez alapján örömteli lenne, ha idén két versenyt is láthatnánk Spielbergben Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Attól eltekintve, hogy ez nem rajtam múlik, szerintem elképzelhető – nyilatkozta a Kleine Zeitungnak. – A rendezőknek azonban tudniuk kell, hogy minden biztonsági előírásnak kötelesek megfelelni, valamint a be- és kiutazásra vonatkozó szabályokat is be kell tartaniuk."

Azt azonban még nem tudni pontosan, hogy a biztonságra vonatkozó előírások mit takarnak.

Korábban, a végül elhalasztott Vietnámi Nagydíj esetében felmerült, hogy egyes csapattagoknak két hétre karanténba kell vonulniuk, mielőtt érdemi módon beléphetnek az ország területére. Kogler szerint akár az is megtörténhet, hogy a hétvége előtt minden részvevőt elkülönítenek.

– jelentette ki. Az intézkedés akkor jelenthet igazán súlyos problémát, ha egy héttel korábban már Franciaország is képes lenne megrendezni a versenyt. Ebben az esetben lehetetlen lenne mindkét futamot megtartani, legalábbis ha a szokásos, kéthetes izolációval számolunk. Az ottani helyzetet elnézve azonban ez kevéssé valószínű.

A szervezők akár az egész mezőnyt (és minden további részvevőt) karanténra kötelezhetik Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Kogler hozzátette, máshol, például a nemzeti labdarúgó bajnokság esetében abból a szempontból egyszerűbb a helyzet, hogy ott a külföldi játékosok nem hagyhatják el a saját országukat. A Forma-1-nek ezt nyilvánvalóan nem írhatják elő, éppen ezért fontos, hogy sehol, semmilyen téren ne tegyenek kivételt, és a szabályok mindenkire egyformán érvényesek legyenek.