Társoldalunk:
Hírlevél

Todt nyomást helyezett az FIA-ra, hogy kapják el a Ferrarit

2020.04.10. 09:23

Az FIA elnöke maga sürgette az embereit, hogy annyira szálljanak rá a Ferrarira annak gyanús motorja miatt, amennyire csak lehet, hogy kiderüljön az igazság.

Újabb részletek derültek ki a Ferrari és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) titkos paktumáról, amely a Scuderia tavalyi erőforrásának vizsgálatáról tartalmaz információkat. Jean Todt FIA-elnök elmondta, hogy amennyiben rajta múlna, nagyon szívesen nyilvánosságra hozná az egyezség tartalmát, a Ferrari azonban ezt megtiltotta. Az 1993-tól 2007-ig a maranellóiak F1-es csapatának élén álló francia azt is kijelentette, hogy ő volt az, aki az igazság feltárása mellett kardoskodott.

Todt hajszolta az FIA embereit, hogy tisztázzák, mi a helyztet a Ferrari motorjávalForrás: Sputnik/Alexei Danichev

Mivel nem ismertek a részletek, azt sem lehet tudni, hogy az FIA melyik csapattól kapta a tippet arra vonatkozóan, hogy a Ferrari tilosban jár (esetleg egyenesen Maranellóból jött-e az információ) de miután felhívta erre a szövetség figyelmét, maga Todt volt az, aki mindenáron a végére akart járni az ügynek. „Néhány csapat azt sugallta, hogy a Ferrari motorja lehet, hogy nem szabályos, ezért a technikusaink hónapokon át a nyakukra jártak, hogy megpróbálják megérteni, szabályos-e vagy sem, amit csinálnak. Azt kell mondanom, hogy én magam igen nagy nyomást helyeztem az FIA csapatára, hogy olyan sok ellenőrzést végezzenek, amennyi csak kell."

Todt hangsúlyozta, hogy nem a Ferrarit feljelentő személynek akartak eleget tenni azzal, hogy rászálltak a csapatra, egyszerűen biztosítani akarták, hogy mindenki szabályosan játsszon. A szezonzárón úgy tűnt, elkaphatták a Scuderiát, amikor kiderült, Charles Leclerc autójába több üzemanyagot töltöttek, mint amennyit hivatalosan leadtak. „A probléma végére akartunk járni, úgyhogy nagyon komplex ellenőrzéseket hajtottunk végre annak megértéséhez. Leclerc autójánál Abu-Dzabiban a felügyelők úgy döntöttek, hogy emberi mulasztás történt, és kiszabták a büntetést. Mondhattuk volna, hogy »jó, rendben van«, de ennek ellenére sokat vizsgálódtunk, hogy teljes mértékben megérthessük a helyzetet."

A Ferrari lebukott, de még mindig nem lehet tudni, hogy mivel trükközöttForrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Az FIA elnöke nem szerette volna eltussolni a teljes vizsgálatot, de mivel nem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani a Ferrari bűnösségét, nem is hozhattak nyilvánosságra részleteket, így inkább az egyezség mellett döntöttek, amivel a riválisok azon kérésének elegedt tudtak tenni, hogy elejét vegyék a további szabálytalanságoknak. A legtöbb csapat meg szerette volna érteni a problémát, de azt mondták, hogy a legfontosabb, hogy az egésznek tisztázódnia kell 2020-ra. Ezért változtattunk a szabályokon, hogy azok ne legyenek kétértelműek. Ezután amikor arra a következtetésre jutottunk, hogy amit a Ferrari csinált, az illegális, akkor ezt ők vitatták és azt mondták, hogy szerintük legális. Ezután dönthettem volna úgy, hogy a fellebviteli bíróságra viszem az ügyet, ott azonban nem tudjuk, hogy milyen döntés született volna, mindez pedig évekig is elhúzódhatott volna, ami nem érdeke a Forma-1-nek."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK