Társoldalunk:
Hírlevél

Elzálogosította tulajdonát a Williams F1-es csapata

2020.04.10. 17:54

Kölcsönt vett fel a Forma-1-es Williams-istálló, amelyet ha nem lesz képes visszafizetni, saját történelme is odalesz.

Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója szerint akár négy csapat is távozhat a Forma-1-ből, ha nem találnak megoldást a költségek csökkentésére. Különösen a középcsapatokat érinti komolyan a koronavírus-járvány okozta válság, amelyek közé tartozik az évek óta a mezőny végén szenvedő Williams is. Az egykor szebb napokat látott istálló a jelek szerint már most is a túlélésért küzd, elzálogosította a tulajdonában levő épületeket, a gyárát és gépeit.

A Williams gyára madártávlatbólForrás: Getty Images/© David Goddard. All Rights Reserved/David Goddard

Miután nem áll mögötte autógyár vagy egyéb nagyvállalat, a Williams túlélése az eddigi években is nehezebb volt, mint azoké a csapatoké, akiknél ezek a feltételek teljesülnek. Claire Williams a tavalyi szezon után kijelentette, hogy nem engedhetnek meg még egy olyan katasztrofális évet, mint a 2019-es. Mivel továbbra sem kezdődött el az idei szezon, az sem derült ki, hogy a csapatnak sikerült-e számottevően javítania a teljesítményen, a koronavírus-járvány gazdasági következményei azonban így is érzékenyen érintik.

A grove-i alakulat a költségcsökkentő intézkedések részeként alkalmazottainak egy részét már szabadságra küldte, vezetői és a két pilóta pedig belement a 20%-os fizetéscsökkentésbe. A legújabb, már a koronavírus-járvány elterjedése előtt kezdeményezett lépés pedig az, hogy

kölcsönt vettek fel a velük régóta együttműködésben álló HSBC Banktól és az istálló pilótájának, Nicholas Latifinek az édesapja, Michael Latifi tulajdonában levő Latrus Racingtől.

A megállapodás része a csapat birtokában levő földterületek, épületek, maga a gyár és az abban használt eszközök elzálogosítása. Biztonsági megfontolásból a Williams történelmi autói is belekerültek a szerződésbe, ami több mint 100 korábbi F1-es autót jelent a csapat 42 évre visszanyúló történetéből.

A Williams történelmi autói, mint például az 1997-ben világbajnoki címet nyerő FW19-es is a kölcsönmegállapodás részét képezikForrás: Williams Racing

„A Williams Advanced Engineering eladása után kölcsönfelvételi folyamatot indítottunk el. Miután számos opciót fontolóra vettünk, végül egy kölcsönökkel foglalkozó konzorcium mellett döntöttünk, amellyel szokásos piaci feltételek mellett tárgyaltunk. A kölcsön biztosítja számunkra azokat a forrásokat, amelyek az előrelépéshez kellenek" – nyilatkozta Claire Williams helyettes csapatfőnök az Autosportnak.

A kanadai milliárdos Michael Latifi a kölcsönügylettel még szorosabban kötődik a fiát foglalkoztató csapathoz, amelyet a Sofina révén eddig is támogatott. Emellett a McLaren Groupnak is részvényese, oda 2018 májusában, egyéb cégein keresztül fektetett be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK