Társoldalunk:

Újabb versenyt halasztott el a Forma-1 a koronavírus miatt

2020.04.08. 06:15

Megtörtént az, amit már korábban is sejteni lehetett: tovább halasztották az idei Forma-1-es világbajnoki szezon kezdetét, és a június 14-ére tervezett Kanadai Nagydíj is csatlakozott az elhalasztott versenyek listájához.

Két héttel későbbre, június 28-ára tolódott az idei Forma-1-es szezon elméleti rajtja, miután a június 14-én esedékes Kanadai Nagydíj is elhalasztásra került. A montreáli verseny zsinórban a kilencedik futam, amelyet nem tudnak az eredeti időpontjában megrendezni a koronavírus-járvány miatt.

Noha a mindössze egy héttel korábbra, június 7-ére tervezett Azerbajdzsáni Nagydíjat már március 23-án elhalasztották, Kanadának lehetősége volt mostanáig várni, mivel a Notre-Dame-szigeten kevesebb ideig tartanak az előkészületek, mint Bakuban, végül azonban az ottani promóternek sem volt más választása.

Júniusban biztosan nem lesz idén Kanadai NagydíjForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Getty Images

A döntésről kiadott közleményben a szervezők kiemelték, hogy a helyi hatóságoknak kulcsszerepe volt a verseny elhalasztásában. „Nem könnyű szívvel hoztuk meg a döntést a halasztásról. Az elmúlt hónapban folyamatos kapcsolatban álltunk a Forma-1-gyel, Montreal városának képviselőivel, a tartományi és szövetségi kormánnyal. Meghallgattuk az egészségügyi szakértők irányelveit, a koronavírus-járvány során a hatóságok tanácsait követjük. Gondolataink és őszinte köszönetünk azoké a férfiaké és nőké, akik fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy egészségesek maradjunk és biztonságban legyünk a bizonytalan időkben."

Chase Carey, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy új időpontot fognak találni a versenynek, ami vélhetően nem lehet későbbi október közepénél,

legalábbis Francois Dumontier, a verseny promótere időjárási okokra hivatkozva korábban ezt mondta az Autosportnak. „Mindig várjuk, hogy Montreal elképesztő városába utazzunk, és miután most kicsit többet kell erre várnunk, remek show-val fogunk szolgálni, amikor az év későbbi részében megérkezünk" – tekintett előre Carey.

Bíznak benne, hogy be tudják pótolni az idén a futamotForrás: AFP/2019 Getty Images/Charles Coates

A Kanadai Nagydíj elhalasztásával a Forma-1 immár 7 futam pótlásának időpontjáról kénytelen gondoskodni, a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol és az azerbajdzsáni verseny szervezői is szeretnék még az idén megtartani a futamukat, míg az Ausztrál és Monacói Nagydíj teljes egészében elmarad. Jelen állás szerint június 28-án, Franciaországban indulhatna a szezon, sokak szerint azonban a legoptimistább becslés szerint is a július 19-i Brit Nagydíj lehet az első idei verseny, az is zárt kapuk mögött.

Az F1 is megszorít

Nem csak a csapatok, hanem a Forma-1 alkalmazottait is rosszul érinti a koronavírus-járvány, az F1 ugyanis közleményben tudatta, hogy személyzetének felét szabadságra küldi május végéig, a vezetőség tagjainak fizetését pedig jelentősen csökkentik. A Liberty Media tulajdonában álló cég több mint 500 embert foglalkoztat.

A Reuters saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a szabadságolt dolgozók nagy részének feladatai a versenyhétvégékhez köthetők, ezért távmunkában nem igazán tudnak mit dolgozni. A brit törvények értelmében 2500 fontig bezárólag havi munkabérük 80%-át kell kifizetni. Ehhez igazodva az F1 vezetése 20%-os önkéntes fizetéscsökkentést fogadott el, Chase Carey elnök-vezérigazgató pedig bérezésének ennél is nagyobb hányadáról mondott le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK