Társoldalunk:
Hírlevél

McLaren: Négy csapat is eltűnhet a Forma-1-ből

2020.04.06. 09:10

A tízből négy csapatot is elveszíthet a Forma-1 Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója szerint abban az esetben, ha nem sikerül meghozniuk a megfelelő költségcsökkentő intézkedéseket.

Ma ülnek össze a Forma-1-es csapatok az FIA-val és az F1 jogtulajdonosával, hogy megoldást találjanak a saját túlélésükre. Már korábban is történtek olyan intézkedések, amelyek a költségek csökkentését szolgálják, több csapat azonban azt szeretné, hogy a jövőre bevezetésre kerülő költségplafon felső határát is jelentősen csökkentsék. Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója figyelmeztet: csapatokat veszíthet el az F1, ha nem hozzák meg a szükséges lépéseket.

Zak Brown igencsak borúlátóForrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Mullan

A járvány következtében elmaradó vagy elhalasztott versenyek jelentős bevételkiesést jelentenek a sportágnak és a benne résztvevőknek is. Minél tovább húzódik az idei szezon kezdete, a károk annál nagyobbak lesznek. Ezért Brown úgy gondolja, hogy

a 2021-től életbe lépő, 175 millió dollárosra tervezett költségplafonnak ennél az összegnél jóval alacsonyabbnak kell lennie, mert ha nem csökkentik, annak katasztrofális következményei lehetnek.

„Ez potenciálisan pusztító a csapatokra nézve, és ha elég csapatra nézve az – ami nem feltétlenül jelent kettőnél több istállót – akkor a Forma-1 egészére nézve nagyon fenyegető" – nyilatkozta a BBC-nek.

Jelenleg 10 csapat versenyez a királykategóriában, Brown szerint azonban akár négy is veszélybe kerülhet, ha nem teszik meg a megfelelő lépéseket. „Hogy látom-e két csapat eltűnését, ha nem kezeljük nagyon agresszívan ezt a helyzetet? Igen. Tulajdonképpen négy csapat is kiszállhat, ha nem hozzuk meg a helyes lépéseket. Utána pedig figyelembe véve, hogy mennyi ideig tart elindítani egy Forma-1-es csapatot és számításba véve a jelenlegi gazdasági és egészségügyi helyzetet azt gondolni, hogy majd sorban állnak azért, hogy átvegyék ezeket a csapatokat, ahogy a történelem során eddig is láthattuk... Ebből a szempontból nem hiszem, hogy lehetne rosszabb az időzítés. Úgy gondolom, hogy a Forma-1 nagyon törékeny állapotban van jelenleg."

Brown nem részletezte, hogy melyik négy csapatra gondol, de a Williams és a Haas szinte biztosan azok között van, akik lehúzhatják a rolót, ha nem találnak megoldást a költségek csökkentéséreForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Brown azt állítja, hogy a 175 milliós plafon 150 milliósra csökkentésében már megállapodtak a csapatok, de szerinte ennél is több kell, amibe két topcsapat egyelőre nem ment bele. Mindenki beleegyezett a 150 milliós plafonba, a nagy többség, beleértve az egyik nagycsapatot, pedig hajlandó jelentősen ez alá is menni." Neveket nem említett, de a BBC úgy tudja, hogy a Mercedes az a topcsapat, amelyik támogatná a további csökkentést. Brown szerint az ideális összeg 100 millió dollár lenne, de kész kompromisszumot kötni, ha legalább 125 millióig lemennek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK