Győzelmi lobogóval ünnepli Leclerc sikerét a Ferrari

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Charles Leclerc of Monaco and Ferrari looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Maranellóban is megünnepelték, hogy Charles Leclerc megnyerte élete első F1-es esport-versenyét, amelyen már több jelenlegi ellenfele, és a 2009-es világbajnok Jenson Button is részt vett. Max Verstappen és a Renault viszont nem száll be.

Több szervezet is esport-versenyekkel próbálja betölteni az F1-es világbajnokság csúszása miatt kialakult űrt, a zűrzavaros helyzetben némi fáziskéséssel a Forma-1 jogtulajdonosa is megjelent. Bő egy héttel ezelőtt a bahreini hétvége idején még egy vendégekkel és esportolókkal teletűzdelt mezőnnyel álltak ki, múlt vasárnap viszont már több aktív F1-es pilóta is elfogadta a meghívást.

Az M4 Sport által hazai televízióban is közvetített versenyt nagy fölénnyel Charles Leclerc nyerte meg, elismerte, hogy bár napi 5 órát gyakorolt a futamra, elfáradt az igazi versenytáv fele alatt is. Csapata, a Ferrari is komolyan vette a monacói pilóta sikerét, Maranellóban felvonták a Ferrari lobogóját úgy, ahogy akkor szokták, amikor a Scuderia valamelyik autója megnyer egy F1-es nagydíjat.

Leclerc a virtuális versenypályán is megállta a helyét Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Szerintem ez keményebb [megpróbáltatás] volt, mint a való életben, mert [vezetés közben] ott rá lehet érezni az autóra. Ez sokkal inkább mentális [kihívás] – mondta Leclerc a verseny után. – Nehéz volt. Mindenki nagyon gyorsnak bizonyult. Szerintem már a verseny előtt mindannyian tudtuk, hogy lényegében az fog nyerni, aki a legkevesebbet hibázik, mert

Leclerc csatlakozásában szerepet játszott, hogy George Russell és Alexander Albon is vele tartott. A fiatalok a futam előtti héten kezdtek gyakorolni, a monacói pilóta azt ígérte, további versenyeket rendeznek majd, és az ígéretét egyelőre tartotta is, hétfőn délután ismét egy kötetlen online futamot szerveztek, amit közvetítettek is a Twitch-en.

„Ez nyilvánvalóan nehéz időszak, mert abszolút mindenkinek otthon kell lennie, ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy szórakoztassuk az otthoniakat, és remélhetőleg ez így is történt. A következő néhány hét során próbálunk még sok [versenyt] szervezni” – mondta Leclerc, így remélhetőleg a többi F1-es nagydíjpótló esport-versenyen is rajthoz állnak.

Jól szórakoznak, de akadnak renegátok

Az online versenyek egyik érdekes hozadéka, hogy több pilóta is saját közvetítést sugároz a Twitch nevű videojátékos platformon, és mivel nincs szükség védőfelszerelésre, jól láthatók a versenyzők érzelmei és a mikrofonok segítségével gyakran incselkednek is egymással. Jenson Button például azt mondta, túl korán vonult vissza, látva, hogy az időmérőn legyőzte Lando Norrist, míg

Albon azzal húzta Leclerc-t, hogy emlékeztette a monacói pilótát a 2019-es Olasz Nagydíj időmérőjére, amikor kiszúrt csapattársával, Sebastian Vettellel.

Akadnak persze bosszúságok is, Norris rendszeresen küszködik a számítógépével, ezt látva Max Verstappen próbálta lebeszélni a brit pilótát arról, hogy az F1 hivatalos videojátékával próbálkozzon. „Nekem fel sincs telepítve – vetette oda. – Szerintem neked is ki kellene lépned, és letörölni a gépedről. Dobd be a Lomtárba. Én ebbe sohasem fogok beszállni.”

Albon és Button csatája

Norris ettől függetlenül a Sky Sports vodcastjában nemrég mókásnak nevezte a játékot, és úgy vélte, jól lehet érezni benne a sebességérzetet, és azt is hasznosnak tartja, hogy rutinban marad a pályaismeret terén. Szerinte Verstappen elsősorban azért élvezi jobban az iRacing című szimulátort, mert ott többféle versenyautót is ki lehet próbálni, de

azt sem tartja kizártnak, hogy a holland pilóta kifogást keres.

„Nem hiszem, hogy sokat ment [az F1 2019-cel]. Mindig azt mondja, hogy ha beszáll valamibe, akkor meg is akarja nyerni azt. Nem tudom, hogy azért nem akar-e beszállni, mert tudja, hogy nem fog nyerni vagy egyszerűen nem fordít rá sok időt, ezért nem igazán magabiztos. Nem tudom, a Red Bullnak azt kellene mondania, hogy indulnia kell, aztán szerintem feljavulna!”

Nem Verstappen az egyetlen, aki nem akarja beadni a derekát: a Renault bár részt vesz az F1 hivatalos versenyein is, de az F1-es pilótáit nem indítja el a mezőnyben. Esteban Ocon viszont indul a Gran Turismo Sporttal zajló online versenyen, a Renault Vitality GT Sport Show-n, amit kedden magyar idő szerint 21 órától lehet követni a Team Vitality Twitch-csatornáján.