Társoldalunk:
Hírlevél

Győzelmi lobogóval ünnepli Leclerc sikerét a Ferrari

2020.04.07. 09:00

Maranellóban is megünnepelték, hogy Charles Leclerc megnyerte élete első F1-es esport-versenyét, amelyen már több jelenlegi ellenfele, és a 2009-es világbajnok Jenson Button is részt vett. Max Verstappen és a Renault viszont nem száll be.

Több szervezet is esport-versenyekkel próbálja betölteni az F1-es világbajnokság csúszása miatt kialakult űrt, a zűrzavaros helyzetben némi fáziskéséssel a Forma-1 jogtulajdonosa is megjelent. Bő egy héttel ezelőtt a bahreini hétvége idején még egy vendégekkel és esportolókkal teletűzdelt mezőnnyel álltak ki, múlt vasárnap viszont már több aktív F1-es pilóta is elfogadta a meghívást.

Az M4 Sport által hazai televízióban is közvetített versenyt nagy fölénnyel Charles Leclerc nyerte meg, elismerte, hogy bár napi 5 órát gyakorolt a futamra, elfáradt az igazi versenytáv fele alatt is. Csapata, a Ferrari is komolyan vette a monacói pilóta sikerét, Maranellóban felvonták a Ferrari lobogóját úgy, ahogy akkor szokták, amikor a Scuderia valamelyik autója megnyer egy F1-es nagydíjat.  

Leclerc a virtuális versenypályán is megállta a helyétForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Szerintem ez keményebb [megpróbáltatás] volt, mint a való életben, mert [vezetés közben] ott rá lehet érezni az autóra. Ez sokkal inkább mentális [kihívás] – mondta Leclerc a verseny után. – Nehéz volt. Mindenki nagyon gyorsnak bizonyult. Szerintem már a verseny előtt mindannyian tudtuk, hogy lényegében az fog nyerni, aki a legkevesebbet hibázik, mert

a tempó terén nagyon közel jártunk egymáshoz.”  

Leclerc csatlakozásában szerepet játszott, hogy George Russell és Alexander Albon is vele tartott. A fiatalok a futam előtti héten kezdtek gyakorolni, a monacói pilóta azt ígérte, további versenyeket rendeznek majd, és az ígéretét egyelőre tartotta is, hétfőn délután ismét egy kötetlen online futamot szerveztek, amit közvetítettek is a Twitch-en.

„Ez nyilvánvalóan nehéz időszak, mert abszolút mindenkinek otthon kell lennie, ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy szórakoztassuk az otthoniakat, és remélhetőleg ez így is történt. A következő néhány hét során próbálunk még sok [versenyt] szervezni” – mondta Leclerc, így remélhetőleg a többi F1-es nagydíjpótló esport-versenyen is rajthoz állnak.

Jól szórakoznak, de akadnak renegátok

Az online versenyek egyik érdekes hozadéka, hogy több pilóta is saját közvetítést sugároz a Twitch nevű videojátékos platformon, és mivel nincs szükség védőfelszerelésre, jól láthatók a versenyzők érzelmei és a mikrofonok segítségével gyakran incselkednek is egymással. Jenson Button például azt mondta, túl korán vonult vissza, látva, hogy az időmérőn legyőzte Lando Norrist, míg

Albon azzal húzta Leclerc-t, hogy emlékeztette a monacói pilótát a 2019-es Olasz Nagydíj időmérőjére, amikor kiszúrt csapattársával, Sebastian Vettellel.  

Akadnak persze bosszúságok is, Norris rendszeresen küszködik a számítógépével, ezt látva Max Verstappen próbálta lebeszélni a brit pilótát arról, hogy az F1 hivatalos videojátékával próbálkozzon. „Nekem fel sincs telepítve – vetette oda. – Szerintem neked is ki kellene lépned, és letörölni a gépedről. Dobd be a Lomtárba. Én ebbe sohasem fogok beszállni.”

Albon és Button csatája

Norris ettől függetlenül a Sky Sports vodcastjában nemrég mókásnak nevezte a játékot, és úgy vélte, jól lehet érezni benne a sebességérzetet, és azt is hasznosnak tartja, hogy rutinban marad a pályaismeret terén. Szerinte Verstappen elsősorban azért élvezi jobban az iRacing című szimulátort, mert ott többféle versenyautót is ki lehet próbálni, de

azt sem tartja kizártnak, hogy a holland pilóta kifogást keres.  

„Nem hiszem, hogy sokat ment [az F1 2019-cel]. Mindig azt mondja, hogy ha beszáll valamibe, akkor meg is akarja nyerni azt. Nem tudom, hogy azért nem akar-e beszállni, mert tudja, hogy nem fog nyerni vagy egyszerűen nem fordít rá sok időt, ezért nem igazán magabiztos. Nem tudom, a Red Bullnak azt kellene mondania, hogy indulnia kell, aztán szerintem feljavulna!”

Nem Verstappen az egyetlen, aki nem akarja beadni a derekát: a Renault bár részt vesz az F1 hivatalos versenyein is, de az F1-es pilótáit nem indítja el a mezőnyben. Esteban Ocon viszont indul a Gran Turismo Sporttal zajló online versenyen, a Renault Vitality GT Sport Show-n, amit kedden magyar idő szerint 21 órától lehet követni a Team Vitality Twitch-csatornáján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK