Vágólapra másolva!
A koronavírus által rendkívül súlyosan érintett Észak-Olaszországban, önkéntes mentősként harcol a járvány ellen Mario Isola, a Pirelli sportigazgatója. Munkája legkeményebb részének a pszichológiai nyomást tartja.

Mario Isoláról, a Pirelli sportigazgatójáról köztudott, hogy amikor éppen nem valamelyik Forma-1-es versenyhétvégén dolgozik, önkéntes mentősként teljesít szolgálatot. A szezon során az ilyen alkalmak nem rendszeresek, az olasz szakember általában a holtidényben igyekszik többet rendelkezésre állni, de mivel most a koronavírus-járvány miatt a szezon még nem kezdődött el, neki is több ideje van. Ráadásul nem akárhol, hanem az eddig a vírus által a legtöbb halálos áldozatot követelő Olaszországban, annak is a legsúlyosabban érintett északi részén segít.

Most nincsenek futamok, Mario Isola azonban nem tétlenkedik Forrás: Steven Tee / LAT Images

Lombardiában a vírus eddig több mint 7500 emberrel végzett, a kórházak nem tudják hová tenni a sok fertőzöttet, egyszóval tragikus a helyzet. Miután hazatért az elhalasztott F1-es szezonnyitó helyszínéről és letelt a kéthetes karantén ideje, az 50 éves Isola először egy vészhelyzeti call centerben segédkezett, április 5-éről 6-ra azonban teljesítette első önkéntes szolgálatát mentősként a járvány ideje alatt.

Barátnője ellenezte, hogy ekkora veszélynek tegye ki magát, ő azonban hajthatatlan volt, és este 7-től másnap hajnali 5-ig a frontvonalban harcolt a koronavírussal.

A The Sun még szolgálata előtt készített interjút vele, amelyben elmondta, hogy milyen nehézségek várnak rá. „Sok kollégámmal beszéltem, egy közösség vagyunk, tartjuk a kapcsolatot és megosztjuk a tapasztalatainkat. Azt mondják, hogy a legrosszabb most a pszichológiai része a dolognak, az van rájuk a legnagyobb hatással. A legnehezebb, hogy nem mehetnek hozzátartozók a pácienssel a kórházba. Általában valakit mindig magukkal visznek a családból, mert ilyenkor fontos a támogatás. Most azonban ez tilos, csak a mentős csapat tartózkodhat a járműben.

El kell magyaráznunk az embereknek, hogy követnünk kell az előírásokat, de így is nagyon kemény."

Mario Isola mentősként harcol a koronavírus ellen Forrás: Pirelli Motorsport

Isola 18 évesen lett önkéntes, 2004-ben mentővezetői tanfolyamot indított, amely azóta 7000 önkéntest és 150 instruktort képzett ki. Mentős elfoglaltságai mellett adományt is gyűjt a lila kereszt elnevezésű szervezettel (croceviola.org). „Mindenki igyekszik támogatást szerezni, hogy segíthessen. Még ha az önkéntesek nem is kapnak fizetést, az egyenruháért és anyagokért, az üzemanyagért a mentőautóba fizetni kell. A gumikért nem, mert azt az összes mentőautóhoz a Pirelli adja.

Lehetnek idősek, akik nem kapják meg a nyugdíjukat, vagy akiknek nincs pénze kihúzni a hónap végéig. A kórházak és az intenzív osztályok élveznek elsőbbséget, mi szerencsések vagyunk, hogy négy, viszonylag új mentőautónk van. Oda kell küldenünk a pénzt, ahol szükség van rá, nem csak a saját szervezetünknek."