Vágólapra másolva!
Charles Leclerc nyerte az F1 hivatalos virtuális versenyét. A monacói pilóta a pole pozícióból indulva rajt-cél győzelmet aratott a melbourne-i pályán tartott futamon. George Russell a 3. helyen végzett.

Ma este rendezték az F1 hivatalos esport-sorozatának második futamát, miután a koronavírus-járvány nem teszi lehetővé, hogy a pilóták valódi pályákon száguldjanak. A verseny ugyan Virtuális Vietnámi Nagydíj néven futott, de a mezőny Melbourne-ben versenyzett, miután a délkelet-ázsiai országban található pálya nincs benne a 2019-es játékban, és az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén még egyébként sem volt futam.

Lando Norris és Nicholas Latifi már két héttel ezelőtti eseményen is részt vett, hozzájuk csatlakozott Charles Leclerc, Alexander Albon, Antonio Giovinazzi, valamint George Russell. Mind a hat pilóta a valós csapatának megfelelő autót vezetett. Érdekesség, hogy a másik Ferrarit a monacói versenyző 19 éves öccse, Arthur Leclerc irányította.

Itt tudja visszanézni a futamot

Rajtuk kívül olyan egykori F1-es versenyzők indultak, mint Stoffel Vandoorne, Esteban Gutiérrez, Anthony Davidson, illetve Johnny Herbert, és ezúttal 2009 világbajnoka, Jenson Button is elfogadta a meghívást. A brit pilóta Norris csapattársaként, a McLarennel vett részt a viadalon. Az autósporton kívülről érkező sztárvendég az angol krikett-válogatott játékosa, Ben Stokes volt.

A 18 perces időmérőt a Renault-val versenyző Christian Lundgaard nyerte 1:19.419-es idővel. Az F2-ben idén debütáló pilóta az idősebbik Leclerc-t, valamint Russellt előzte meg. Albon a 6. helyet szerezte meg, közvetlenül mögötte pedig Latifi, Giovinazzi és Norris végzett.

Lundgaard azonban öthelyes rajtbüntetést kapott, így Leclerc indulhatott az élről.

A rajt után Albon feljött a 3. helyre, de még az első körben megpördült, így visszaesett a mezőny második felébe. Helyét így Arthur Leclerc örökölte meg. A legnagyobb vesztes Norris és Gutiérrez volt, akiket még a rajt előtt ledobott a szerver. A brit versenyzővel ez már második alkalommal fordult elő. A történtek után Max Verstappen felhívta a McLaren pilótáját, és azt tanácsolta, dobja ki a játékot. A holland versenyző hozzátette, nem fog csatlakozni a sorozathoz, vélhetően ezért sem.

Norrisszal most is a technika babrált ki Forrás: AFP/Oli Scarff

Az 5. körben Russell hibázott, és visszaesett a 4. pozíciióba, így ebben a pillanatban a két Leclerc állt az első két helyen. Arthurt azonban Lundgaard nagy nyomás alá helyezte. Az első előzési próbálkozás még nem sikerült, mert a dán pilóta lecsúszott az ívről. A 8. kör elején viszont a Renault pilótája elment riválisa mellett, aki ráadásul meg is pördült, és visszaesett a 9. pozícióba.

A 9. körben az élmezőny kiment kereket cserélni. A kiállásokból Lundgaard jött ki a legrosszabbul, ugyanis túl gyorsan hajtott be a bokszba, aminek következtében 5 másodperces időbüntetést kapott. A pályán a sorrend maradt, az idősebbik Leclerc 6 másodperccel vezetett a dán pilóta előtt, Russell pedig további 3 és fél másodperccel volt lemaradva.

Arthur Leclerc-nek sikerült megelőznie Giovinazzit, így már a 4. pozícióig jött vissza.

Féltáv környékén Button és Albon vívta a legnagyobb csatát. A világbajnok egy ideig szépen tartotta a 10. helyet, de aztán meg kellett adnia magát a nála gyorsabb thai pilótának. A Red Bull versenyzője azonban szinte rögtön hibázott, így visszaengedte 40 esztendős riválisát. A következő körben viszont Button rontott, így Albon végleg megnyerte a csatát.

A 21. körben Arthur Leclerc hibázott, és visszacsúszott a 6. helyre. A 4. pozícióért a Haas tesztpilótája, Louis Delétraz támadta meg Giovinazzit, viszont megprödült, és falnak ütközött. A svájci versenyző a 7. helyig esett hátra, a 6. pozíciót Vandoorne örökölte meg.

További csatornák: F1 | Leclerc | Latifi | Norris | Verstappen | Russell | Gutiérrez

Öt körrel a vége előtt az ifjabbik Leclerc megelőzte Giovinazzit, azonban az Alfa Romeo versenyzője rögtön visszatámadott. Az olasz pilóta körökön keresztül ment közvetlenül a Ferrari mögött, de végül Leclerc ellépett, és üldözőbe vette Russellt.

Az élmezőnyben azonban már nem változott az eredmény, az idősebb Leclerc simán nyerte a futamot, Lundgaard pedig büntetése ellenére könnyedén megtartotta a 2. helyet.

Russell révén két F1-es pilóta is felállhatott a dobogóra, amelyről Arthur Leclerc éppenhogy lecsúszott. Giovinazzi az 5., Albon a 8., Latifi pedig a 10. pozícióban fejezte be a futamot. Button is szép teljesítményt nyújtott, 2009 világbajnokát a 11. helyen intették le.

Leclerc simán nyerte a melbourne-i pályán rendezett Virtuális Vietnámi Nagydíjat Forrás: AGIF/Duda Bairros/AGIF/Duda Bairros

„Egyáltalán nem volt könnyű a verseny. Annak ellenére, hogy itt csak egy székben ülünk, és egyáltalán nem hatnak ránk a G-erők, rendesen izzadtam" – mondta Leclerc a verseny után. A 22 esztendős pilóta azt is elárulta, hogy nyolc nappal ezelőtt kezdett el gyakorolni a versenyre, és naponta öt órát készült.

Az F1 virtuális sorozatának második felvonását közel 400 ezren követték a különböző internetes platformokon. Ebből 201 ezret az F1 Youtube-csatornája, illetve Facebook-oldala tett ki, a maradék a különböző Twitch-csatornákból állt össze. Ezek közül a három legnézettebb, Norrisé, Leclerc-é és a Forma-1-é volt, ebben a sorrendben.

Leclerc első idei futamgyőzelmeként könyvelte el a virtuális versenyen aratott diadalát

Nem sokkal a futam leintése után profi esportolók is megmérkőzhettek egymással. Az eseményen részt vett a tavalyi Pro Series első három helyezettje, köztük Bereznay Dániel is. Ezúttal azonban a magyar versenyzőnek nem jött ki a lépés: az időmérőn a 11. pozícióban végzett, a futamon pedig rögtön a rajt után megsérült az autója, és a 4. körben fel is adta a versenyt.

Verstappen bajnok, Michelisz nem jutott be a főfutamra

Lezajlott a Redline által szervezett Real Racers Never Quit elnevezésű bajnokság második fele, ahol Norris mellett Max Verstappen indult a jelenlegi mezőnyből. A holland pilóta az első hat futamból hármat is megnyert, amivel vezette a pontversenyt, a McLaren pilótája pedig a 4. helyről várhatta a folytatást.

Verstappen megnyerte a Redline bajnokságát Forrás: Getty Images for Red Bull Racing/Laszlo Balogh/Laszlo Balogh

Hétfőn, szerdán, valamint pénteken folytatódott a küzdelem, Verstappen pedig a futamgyőzelmek szempontjából ugyanolyan mérleggel zárt, mint az előző héten. A Red Bull pilótája ezúttal az első három versenyt nyerte meg. A szerdai második futam felvezető körében a szerver kidobta a játékból, ezért nem tudott pontot szerezni, pénteken egy 6. és egy 3. pozíciót zsebelt be,

amivel bebiztosította a bajnoki címét Kelvin van der Linde előtt. Norris egy futamgyőzelemmel zárt a tabella 3. helyén.

Szombaton folytatódott a The Race sorozata, az All Star Battle is. A pilóták ezúttal a NOLA Motorsports Parkban küzdöttek meg, a döntő futamot pedig a McLaren esportversenyzője, Kevin Siggy nyerte. Az egyik legnagyobb teljesítményt a tavalyi spái F2-es baleset túlélője, Juan Manuel Correa nyújtotta, aki a gázpedált is a bal lábával nyomta, de az első futamon így is feljött a rajtrács végéről a 4. helyre.

Itt nézheti vissza az All Star Battle negyedik állomását (a Legends Trophy első futama a videó elején, a második pedig 1:57:52-től látható)

Az utolsó futam előtt lezajlott a Legends Trophy is, ahol a mezőny az 1975-ös Brabham BT44B autókkal mérte össze tudását. A múlt heti alkalommal ellentétben ezúttal nem egy, hanem két futamot rendeztek olyan módon, hogy a második verseny előtt az első futam végeredményéhez képest ellentétes sorrendben álltak fel a rajtrácsra. Az eseményhez Button és Rubens Barrichello is csatlakozott,

a brazil pilóta ráadásul a második versenyt meg is nyerte. Az első futamon Jan Magnussen győzedelmeskedett.

Múlt héten a WTCR is elindított egy bajnokságot, ahol a profi esportolók összemérhetik tudásukat a sorozat valódi szereplőivel. Az első helyszín a Hungaroring, melynek kvalifikációja kedden véget ért. Michelisz Norbert ugyan a „valódi” pilóták közül a 2. helyen végzett, összességében viszont nem került be a legjobb 20-ba, így nem vesz részt a hétfő este fél 8-kor kezdődő, a legjobbak számára rendezett futamon. A magyarok azért így sem panaszkodhatnak, hiszen Nagy Dávid a 2., míg Báldi Gergő a 3. helyen fejezte be a selejtezőt.