Társoldalunk:
Hírlevél

Rosberg listáján Hamilton nincs a három legjobb F1-es pilóta között

2020.04.04. 12:14

Két világbajnok, Jenson Button és Nico Rosberg rangsorolta a Forma-1 történetének kiemelkedő pilótáit. A hőskorból és napjaink tehetségei közül is akadtak jelöltek a listáikon.

Örök kérdés a Forma-1-ben, hogy a sportág 70 éves története során mely versenyzők emelkedtek ki igazán a mezőnyből, függetlenül az általuk elért eredményektől. Nemrég a McLaren korábbi tesztpilótája, Pedro de la Rosa nyújtott ritka betekintést abba, hogy szerinte melyik volt minden idők legerősebb versenyzőpárosa, majd a Sky Sports két világbajnok szakértője, Jenson Button és Nico Rosberg is értékelt.

„Én Schumacherre szavazok – szögezte le Rosberg, aki 2010 és 2012 vége között volt a korábbi hétszeres világbajnok csapattársa, mielőtt Lewis Hamilton érkezett a helyére. – Versenyeztem mellette, ő tökéletesen sokoldalú, és minden idők legjobbja. Aztán Fangióra, Sennára, Hamiltonra, utána nem is tudom… Prostra! Az én hősöm Mika Häkkinen.”

Schumacher (balra) és Hamilton (jobbra) általában felkerül a legjobbnak vélt pilóták listájáiraForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Clive Mason

Michael Schumacher hétszer, Juan Manuel Fangio ötször, Ayrton Senna háromszor, Hamilton eddig hatszor, Alain Prost négyszer, Häkkinen kétszer nyert világbajnoki címet, de nagyon eltérő korszakokat képviseltek. Rosberg ezért is vevő lenne az időutazásra, az 1950-es évek kiválóságát, Fangiót ma is szívesen nézné versenyzés közben.

Szeretném látni, hogy napjainkban is annyira kimagasló lenne-e, mint akkoriban volt. Most teljesen másak a körülmények. Ez nagyon érdekelne.” 

E téren más álláspontot képvisel a 2009-es világbajnok Button, aki csak korábbi ellenfelei közül válogatott, mert nehezére esik Fangiót összehasonlítani Hamiltonnal. „Évtizedes távlatokban szinte különböző sportágakról van szó” – jelentette ki, majd de la Rosához hasonlóan ő is korábbi csapattársait kezdte méltatni.

Senna és Fangio is az F1 legjobbjai között van, Sir Jack Brabhamet nem szokás emlegetni, de az ő pályafutása is figyelemre méltóForrás: AFP/David Callow

„Lewis Hamilton. Fernando Alonso: mindkettejük csapattársa voltam. Óriási tehetségek, nagyon különböző formában. Sebastian Vettel részéről is nagy szám volt, hogy zsinórban négyszer nyert. Most jobban küszködik versenyképes csapattárssal az oldalán, de biztos vagyok abban, hogy ez jobb versenyzővé teszi majd őt.”

Button sem feledkezett meg a 2000-ben megkezdett F1-es pályafutásának legnagyobb alakjairól, Mika Häkkinenről „és a nyilvánvalóan nagyszerű Michael Schumacherről.”

Verstappen tudott a vízen járni, Rosberget is megelőzte a 2016-os Brazil NagydíjonForrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Mason

A Sky Sports megkérdezett más szakértőket is, többen kihagyták a német pilótát a legjobbak közül, de Rosberg a gesztusaival egyértelműen jelezte, hogy ezt komolytalannak tartja.

Nagyon jó, de idegesítő

Noha minden idők legjobbjai között talán még korai lenne emlegetni, Button és Rosberg is méltatta Max Verstappent, aki még csak 22 esztendős, de már öt szezonnyi F1-es rutinja és 8 futamgyőzelme van. Talán ennél is fontosabb, hogy nehéz körülmények esetén, amikor az autója versenyképessége kevésbé számított, már eddig is emlékezetes szereplést mutatott.

Meg kell jegyeznem Max Verstappent is. Nem sokáig versenyeztem ellene, de elnézve a teljesítményét trükkös körülmények között, például a 2016-os Brazil Nagydíjon… Földön túli volt 

– lelkesedett Button. – Megdöbbentő, hogy mire képes egy autóval. Az 1-es kanyarhoz mindig úgy érkezett meg, mint aki teljesen elvesztette az uralmát az autója fölött. Mindenki más már ötször összetörte volna, de ő tartózkodott ettől és úszott az árral.”

Amikor Rosberget arról kérdezték a Twitteren, hogy kit tartott a mezőny legidegesítőbb tagjának, azonnal rávágta, hogy a holland pilóta az.

„Max Verstappen. Nagy rajongója vagyok, csodálatos pilóta, nagyon jót tesz az F1-nek és nagyon élvezetes nézni őt, de istenem, ha körülöttem volt a versenyeken, tízszeresére emelkedett a kiesésem kockázata. Amikor a világbajnoki címért küzdöttem [2016-ban], az utolsó négy futamon minden egyes versenyen a közelemben volt, úgy emlékszem, háromszor meg is előzött.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK