Társoldalunk:
Hírlevél

Adományt gyűjtött, majd tízezrek előtt nyírta le haját a McLaren pilótája

2020.04.03. 14:37

A McLaren versenyzői példamutatóan viselkednek a koronavírus-járvány okozta nehéz időkben, önként belementek fizetésük csökkentésébe. Lando Norris ezen kívül még adományt is gyűjtött, amit a haja bánt.

A Forma-1-es csapatok közül a McLaren az első, amely alkalmazottait érintő költségcsökkentő intézkedéseket hozott nyilvánosságra, miután a Racefans a tudomására jutó információk birtokában megkereste a csapatot a témában. A wokingiak több dolgozójukat is kénytelenek voltak szabadságra küldeni és csökkenteni a fizetésüket, többek között a két pilóta, Carlos Sainz és Lando Norris sem fog annyit keresni a járvány idején, mint normális esetben.

Norris és Sainz példát mutatForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Getty Images

Az egész Forma-1-et komolyan érinti, hogy nem kezdődhetett el a szezon, a csapatok súlyos bevételkiesést szenvednek el, a károk enyhítésére már több intézkedést is hozott a sportág.

Elkerülhetetlen azonban, hogy az istállók saját házuk táján is spórolásba kezdjenek. Elsőként a McLarenről derült ki, hogy már intézkedéseket tett ennek érdekében.

„A koronavírus-járvány üzletre gyakorolt hatása miatt a McLaren Group ideiglenesen több alkalmazottját is szabadságra küldte a szélesebb körű költségcsökkentő intézkedések jegyében – olvasható az istálló közleményében. – Ezek az intézkedések rövid távon a munkahelyek megtartását helyezik előtérbe, hogy biztosítsuk az alkalmazottak visszatérését a teljes munkaidőbe, amint helyreáll a gazdaság."

A brit kormány lehetővé teszi a cégeknek alkalmazottaik szabadságolását abban az esetben, ha azok havi 2500 fontig bezárólag megkapják bérük 80%-át. A McLaren ezzel együtt a fizetési listán előkelő helyen szereplő versenyzők és vezető beosztású csapattagok bérét is csökkentette. „Teljes mértékben megértem ezeket a kemény döntéseket, természetesen én is belementem a fizetésem csökkentésébe. Együtt vagyunk benne ebben" – írta Sainz a közösségi médiában.

Norris adományt gyűjtött

A McLaren 20 éves brit pilótája fizetése csökkentése mellett máshogy is igyekszik hozzájárulni a koronavírus elleni harchoz. Lévén szabadideje nagy részét online versenyzéssel tölti, amit a Twitch nevű platformon élőben streamel, a múlt héten a Twitch Stream Aid keretein belül 12 ezer dollárt (nagyjából 4 millió forintot) gyűjtött követői által.

36 ezren nézték élőben, ahogy Norris levágja a haját

Norris azzal motiválta adakozásra az embereket, hogy előre közölte, ha legalább 10 ezer dollár összegyűlik, akkor leborotválja a fejét. A fiatal pilóta végül nem teljesen tartotta be az ígéretét, hiszen nem borotválta kopaszra magát, csupán jó rövidre vágta hajnyíróval a göndör fürtjeit. Közben azzal viccelődött, hogy a rajtszámát is belenyírja a hajába, ám végül ez sem történt meg. A Twitch Stream Aid összesen 2,7 millió dollárnyi adományt gyűjtött a járvány elleni védekezésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK