Silverstone ideális helyszín lenne az Forma-1-es szezonrajtra

Forma-1, Brit Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 on track during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A júliusi Forma-1-es Brit Nagydíj szervezői közölték, hogy más sporteseményekkel ellentétben nekik még nem kell dönteniük arról, hogy elhalasztják-e a rendezvényüket. A silverstone-i futam logisztikai szempontból pont megfelelő lenne arra, hogy a 2020-as szezon első versenye legyen.

Konkrétum továbbra is nagyon kevés van az idei Forma-1-es szezon rajtjával kapcsolatban, jelenleg annyi biztos, hogy a június 14-i Kanadai Nagydíj a legkorábbi verseny, amelyet még nem halasztottak el, a jogtulajdonos Liberty Media pedig 15-18 futamot szeretne, aminek érdekében akár 2021-re is hajlandó elnyújtani az idény végét. A július 19-én esedékes Brit Nagydíj szervezői azonban most megtörték a csendet, és legalább annyit tudattak a világgal, hogy április végéig kivárnak a döntéssel a silverstone-i futam sorsáról.

A Brit Nagydíj szervezői kivárnak Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A világ legtöbb országához hasonlóan jelenleg az Egyesült Királyságban is töröltek, vagy elhalasztottak minden jelentős sporteseményt, a Premier League-t április 30-ig függesztették fel, sajtóhírek szerint pedig a wimbledoni tenisztorna elhalasztása is elkerülhetetlen.

A füves pályás Grand Slam-torna mindössze egy héttel a Brit Nagydíj tervezett időpontja előtt érne véget, a silverstone-i szervezők azonban kitartanak amellett, hogy nekik még bőven van idejük kivárni.

„Silverstone továbbra is szoros kapcsolatban van a Forma-1-gyel a jelenlegi helyzetről, és értékeli a Brit Nagydíj július 17-e és 19-e közötti megvalósításának lehetőségét. Teljes mértékben tiszteletben tartjuk, hogy más júliusi Egyesül Királyság-beli sportesemények döntést hoztak az eseményeikről, de

– áll a pálya által kiadott közleményben. – A szurkolóink, a kollégák és az F1-es közösség biztonsága lesz a prioritásunk, továbbra is kapcsolatban vagyunk az illetékes hatóságokkal."

Brundle szerint Silverstone ideális helyszín lenne a szezonrajtra Forrás: @CALLO ALBANESE/Rudy Carezzevoli Photographer

A silverstone-i futamot három olyan nagydíj, a kanadai, a francia és az osztrák előzi meg a naptárban, amelyet még nem töröltek vagy halasztottak el, Martin Brundle ex-F1-es pilóta és a Sky Sports jelenlegi szakkommentátora szerint azonban az is elképzelhető, hogy július közepén, az Egyesült Királyságban látunk az idén először F1-es versenyt.

– nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak.

Mindez logisztikai szempontból valóban ésszerű, hiszen várhatóan Európán belül hamarabb feloldják majd az országhatárokra vonatkozó korlátozásokat, a csapatok felszerelését pedig nem kell repülővel szállítani, mindenki eljuthat a kamionjaival az adott helyszínre. Amennyiben Silverstone-ban lesz az első futam, úgy mindez még méltó emléket is állíthat a 70 éves világbajnoki sorozatnak, amelynek 1950-ben szintén ezen a pályán volt az első versenye.

Kína már a visszatérésre készül?

Az áprilisi Kínai Nagydíj volt az első, amelyet a koronavírus-járvány miatt töröltek az idei futamok közül, jóval azelőtt, hogy Európában is elterjedt a vírus. Az ázsiai ország már kezd kilábalni a kritikus helyzetből, a vírus kiindulási pontjaként számon tartott Vuhanba már beutazni is lehet.

Novemberben lehet a Kínai Nagydíj? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A Kínai Nagydíj sorsáról döntés ezzel együtt még nincs, noha a szervezők hangot adtak abbéli reményüknek, hogy sikerül az idén bepótolni azt.

Pozitív jel, hogy a kínai Forma-4-es bajnokság most kiadott, módosított menetrendjében az egyik, novemberre tervezett forduló úgy szerepel, mint a Forma-1-es nagydíj betétversenye.

Jelenleg három futam, a mexikói, a brazil és az abu-dzabi szerepel ebben a hónapban, így meglehetősen nehéz látni, hogy hova férhet el a kínai futam, de ha a teljes naptárat csúsztatni kell, nem zárható ki, hogy valóban a novemberi hónapot nézte ki az F1 a pótlására.