Red Bull: Átgondolatlan volt Marko koronavírus-táborról tett kijelentése

Forma-1, Christian Horner, Helmut Marko, Red Bull Racing, Barcelona teszt
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 19: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko talk in the garage during day one of Formula 1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 19, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull Forma-1-es istállójának csapatfőnöke reagált az energiaitalosok tanácsadójának korábbi szavaira, és meggondolatlannak nevezte a koronavírus-tábor felállításáról tett javaslatot, amelyben a versenyzők elkaphatják kórt.

Finoman szólva sem találtak kedvező fogadtatásra Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadójának szavai a Forma-1-gyel foglalkozó nemzetközi szaksajtóban. A 76 esztendős osztrák az ORF-nek adott interjúban elárulta, hogy korábban koronavírus-tábor felállítását javasolta a Red Bullnak, ahol a négy F1-es pilóta és további 8-10 junior versenyző készülhet a holtidőben, valamint a kórt is nyugodtan elkaphatja, hogy immunissá váljon.

Az ESPN megkeresésére a Red Bull korábban nem kommentálta Dietrich Mateschitz jobbkezének kijelentését, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azonban most megtörte a csendet. Szerinte Marko nem volt tisztában a járvány súlyosságával, amikor előállt az ötlettel.

Horner igyekezett megvédeni Markót Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Az osztrák nem az első érdekes nyilatkozatát adta a koronavírus-járvány kitörése óta, korábban a vírustól nagyon tartó Max Verstappennel kapcsolatban is az volt a véleménye, jobb lenne, ha a holland pilóta minél gyorsabban túlesne a fertőzésen, hogy utána immunissá válva kezdhesse meg az idei szezont. Ami az összes Red Bull-pilóta közös táboroztatását illeti, Christian Horner szerint a javaslatot még azelőtt tette Marko, hogy rájött, sokkal komolyabb a helyzet. „Ahogyan azt Helmut is kiemelte, amikor felvetette az ötletet, nem talált támogatásra a Red Bullon belül.

– nyilatkozta Horner a BBC-nek. – Igen, a Red Bullnak sok sportolója van, de jelenleg minden tevékenységet illetően az áll a fúkuszban, hogy a vírus fiatalokat, időseket és sebezhető embereket egyaránt megfertőzhet. Nincs kivétel. Az olyan dolgok, mint a lélegeztetőgép-projekt demonstrálják, hogy mennyire komolyan vesszük ezt, és mennyi energiát fektetünk bele. Helmut azelőtt mondta ezt, hogy megértette az egész súlyosságát. Soha nem vitattuk meg a felvetését úgy, mintha komoly javaslat lenne."

Hogy mennyire komolyan veszik a vírust, azt a VentillatorChallengeUK nevű konzorciumban, a hét angliai székhelyű Forma-1-es csapatot tömörítő Project Pitlane-ben végzett tevékenységük mutatja. Hasonlóan más angliai nagyvállalatokhoz, a brit kormány felhívására ők is lélegeztetőgépet gyártanak.

Lélegeztetőgépek alkatrészeinek gyártására állt át a Red Bull is

„Az olyanok, mint a főtervezőnk Rob Marshall eltöltött pár éjszakát azzal, hogy mérnöki megoldásokat találjon a felmerülő problémákra. A legfontosabb, hogy olyan gyorsan elkészüljenek ezek a rendszerek, amilyen gyorsan csak lehetséges” – jelentette ki Horner.

Természetesen nem csak a Red Bull, hanem minden Forma-1-es istálló segít, ahol tud, és a koronavírus elleni küzdelem szolgálatába állítja magasan képzett szakembereit. „Az összes csapat rendkívüli módon reagált – mondta Horner. – Én csak azt tudom megítélni, ami a mi gyárunkban folyik, ott pedig példaértékű volt a mérnöki csapat, a kutatás-fejlesztési és a gyártási részleg által beletett erőfeszítés. Alapvetően az embereink képességeit használjuk problémamegoldásra, hogy gyorsan legyártsunk néhány prototípust."