Társoldalunk:
Hírlevél

Karanténná alakították át az egykori F1-es pályát Indiában

2020.03.31. 14:01

Indiában úgy döntöttek, hogy a korábban Forma-1-es helyszínként is szolgáló pályát magában foglaló létesítmény mostantól karanténként fog funkcionálni. Az Egyesült Államokban koronavírus-tesztek elvégzésére használják az egyik pályát.

A koronavírus-járvány miatt nemcsak F1-es versenyeket kellett elhalasztani, hanem számos más sorozat futamait sem lehetett megrendezni. Emiatt a pályák jelenleg nem tölthetik be az eredeti funkciójukat, és felmerült a kérdés, nem lehetne-e azokat a koronavírus elleni védekezés szolgálatába állítani.

Jelenlegi F1-es helyszínek esetében egyelőre nem lehet ilyesmiről hallani, de Indiában a Buddh International Circuitnek otthont adó Jaypee Sports City nevű létesítményt karanténná alakították. Az országban eddig 1251 fertőzöttet regisztráltak, közülük pedig 32-en életüket vesztették.

A Buddh International Circuit korábban F1-es helyszín volt, most karanténként funkcionálForrás: Getty Images/2011 Getty Images/Daniel Berehulak

A helyi vezetők attól tartottak, hogy a közelben található Delhiből rengetegen elutaznak, ami azt eredményezné, hogy a vírus vidéken is szétszóródna. Emiatt döntöttek úgy, hogy a sportközpontot karanténná alakítják, amivel a helyi sajtó szerint

ötezer embernek biztosítanának ideiglenes lakhelyet a vesztegzár végéig. Maga a pálya és az azt körülvevő épületek ugyanakkor el lesznek kerítve.

India 2011 és 2013 között volt része a Forma-1-es versenynaptárnak, a futamon mindhárom alkalommal Sebastian Vettel tudott győzedelmeskedni, utoljára a világbajnoki címet is itt biztosította be. Azóta viszont a helyszín pénzügyi nehézségekkel küszködik, aminek következtében az elmúlt hat évben csupán két nemzetközi sorozatnak adott otthont.

2013-ban Vettel itt biztosította be negyedik vb-címétForrás: Getty Images/2013 Getty Images/Getty Images

A problémák ráadásul az elmúlt időszakban súlyosbodtak. A pályát építő cég leányvállalata, az infrastruktúráért felelős Jaypee Infratech 2017 óta fizetésképtelen, és többen is beperelték. Másfél hónapja pedig a helyszínt 6 milliárd rúpia, vagyis több mint 26 milliárd forint befizetésére kötelezték.

Amerikában tesztelésre használják az egyik pályát

Az Egyesült Államokban a Charlotte Motor Speedway lett az első pálya, ahol koronavírus-tesztet végezek. A létesítmény a szintén a városban található Atrium Health nevű kórháznak nyújt segítséget.

A Charlotte Motor Speedway többek között a NASCAR mezőnyének is otthont szokott adni, ráadásul a környék a sorozat ipari központjaként működik. A tesztek elvégzése azonban nem az oválpályán, hanem a komplexum területén lévő, gyorsulási versenyeken használt aszfaltcsíkon zajlik.

A páciensek megbeszélt időpontra mennek ki, és egy tampon segítségével úgy vesznek tőlük mintát, hogy közben nem kell kiszállniuk az autóból. Az eredményre körülbelül 24 órát kell várniuk.

„Ezeken, a kórháztól, illetve más egészségügyi épülettől távol eső helyszíneken a páciensek számára kényelmesen el tudjuk végezni a tesztelést, ráadásul a vírus terjedését is megfékezzük – jelentette ki Jim Hunter, az Atrium Health elnökhelyettese és tisztifőorvosa. – Fontos megjegyezni, hogy továbbra is mindenkinek be kell tartania a protokollt, a többi páciens és az eszközök biztonsága érdekében. Nagyra értékeljük a Charlotte Motor Speedway-jel való együttműködést, ami jelentős hatással lesz közösségünk egészségi állapotára.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK