Marko tábort akart, ahol a Red Bull pilótái elkaphatják a koronavírust

Forma-1, Helmut Marko, Max Verstappen, Red Bull Racing
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing talks with Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko in the garage before the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2019 in Mexico City, Mexico. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója legutóbb azzal keltett feltűnést, hogy kijelentette, Max Verstappennek minél előbb el kellene kapnia a koronavírust, hogy mire elindul a szezon, immunissá váljon. A 76 éves osztrák most egy lépéssel ennél is tovább ment.

Helmut Marko, a Red Bull Racing szókimondó tanácsadója a jelenlegi nehéz időkben sem tartózkodik attól, hogy a világ tudtára adja, amit gondol. A Verstappenről tett nyilatkozata után közölte, hogy szerinte ő már át is esett a koronavíruson, mivel korábban megfázott és köhögött, még soha nem érezte magát ennyire rosszul.

A Red Bull teljes motorsport-programját egyengető osztrák ezzel azonban nem tudta le a koronavírussal kapcsolatos megnyilvánulásait, az ORF-nek nyilatkozva elárulta, tábort akart szervezni az energiaitalosok tehetségkutató-programjában résztvevőknek, hogy a versenyzők elkaphassák a kórt, azt leküzdve pedig megerősödve vessék bele magukat a szezonba.

Marko táborba vitte volna Verstappent és a többi pilótát Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Marko úgy véli, hogy aki egyszer már átesett a koronavíruson, az immunissá válik a fertőzéssel szemben, biztosat erről azonban egyelőre még a kutatók sem tudnak, noha egyre valószínűbbnek tűnik, hogy valamilyen mértékű immunitás kialakul azoknál, akik egyszer már elkapták a vírust.

Vélhetően ezen gondolatmenet mentén javasolta, hogy a Red Bull négy Forma-1-es és további 8-10 junior pilótáját közös edzőtáborba kellene rendelni, ahol adott esetben egyszerre eshetnének át a koronavírus-fertőzésen, így válva erősebbé a szezonra.

„Az ötlet az volt, hogy szervezzünk egy tábort, amivel mentálisan és fizikálisan is áthidalhatjuk a holtidőt. Ez lett volna az ideális időszak arra is, hogy elkapják a fertőzést – nyilatkozta az ORF-nek. – Ezek mind erős fiatalemberek, nagyon jó egészségi állapotban. Ily módon felkészülhettek volna, bármikor is kezdődjön el a szezon, és készen állhattak volna egy vélhetően nagyon kemény idényre."

A tábor végül nem valósult meg. „Fogalmazzunk úgy, hogy nem fogadták túl jól az ötletet" – mondta az osztrák. Az ESPN megkereste a Red Bullt, az istálló azonban nem akarta kommentálni Marko kijelentéseit.

Verstappen sokat szimulátorozik a kényszerszünetben Forrás: Getty Images for Red Bull Racing/Laszlo Balogh/Laszlo Balogh

Noha tábor nem lesz, a versenyzők így sem csak a lábukat lógatják, mindegyiküknek intenzív edzésprogramot kell teljesíteni, hogy minél fittebbek legyenek a folytatásra, többen pedig szimulátoron is készülnek.

– ecsetelte Marko. – Ezen kívül mindannyiuknak ott van a saját fizioterapeutája, akivel edzenek is. Ez ideális a jelenlegi helyzetben. Ha 15-18 futamos szezon jön, az nagyon kemény lesz, mivel közben nincs lehetőség javítani az edzettségi szintet. Erre a mostani időszak az ideális."