Társoldalunk:

Marko tábort akart, ahol a Red Bull pilótái elkaphatják a koronavírust

2020.03.30. 15:16

Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója legutóbb azzal keltett feltűnést, hogy kijelentette, Max Verstappennek minél előbb el kellene kapnia a koronavírust, hogy mire elindul a szezon, immunissá váljon. A 76 éves osztrák most egy lépéssel ennél is tovább ment.

Helmut Marko, a Red Bull Racing szókimondó tanácsadója a jelenlegi nehéz időkben sem tartózkodik attól, hogy a világ tudtára adja, amit gondol. A Verstappenről tett nyilatkozata után közölte, hogy szerinte ő már át is esett a koronavíruson, mivel korábban megfázott és köhögött, még soha nem érezte magát ennyire rosszul.

A Red Bull teljes motorsport-programját egyengető osztrák ezzel azonban nem tudta le a koronavírussal kapcsolatos megnyilvánulásait, az ORF-nek nyilatkozva elárulta, tábort akart szervezni az energiaitalosok tehetségkutató-programjában résztvevőknek, hogy a versenyzők elkaphassák a kórt, azt leküzdve pedig megerősödve vessék bele magukat a szezonba.

Marko táborba vitte volna Verstappent és a többi pilótátForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Marko úgy véli, hogy aki egyszer már átesett a koronavíruson, az immunissá válik a fertőzéssel szemben, biztosat erről azonban egyelőre még a kutatók sem tudnak, noha egyre valószínűbbnek tűnik, hogy valamilyen mértékű immunitás kialakul azoknál, akik egyszer már elkapták a vírust.

Vélhetően ezen gondolatmenet mentén javasolta, hogy a Red Bull négy Forma-1-es és további 8-10 junior pilótáját közös edzőtáborba kellene rendelni, ahol adott esetben egyszerre eshetnének át a koronavírus-fertőzésen, így válva erősebbé a szezonra.

„Az ötlet az volt, hogy szervezzünk egy tábort, amivel mentálisan és fizikálisan is áthidalhatjuk a holtidőt. Ez lett volna az ideális időszak arra is, hogy elkapják a fertőzést – nyilatkozta az ORF-nek. – Ezek mind erős fiatalemberek, nagyon jó egészségi állapotban. Ily módon felkészülhettek volna, bármikor is kezdődjön el a szezon, és készen állhattak volna egy vélhetően nagyon kemény idényre."

A tábor végül nem valósult meg. „Fogalmazzunk úgy, hogy nem fogadták túl jól az ötletet" – mondta az osztrák. Az ESPN megkereste a Red Bullt, az istálló azonban nem akarta kommentálni Marko kijelentéseit.

Verstappen sokat szimulátorozik a kényszerszünetbenForrás: Getty Images for Red Bull Racing/Laszlo Balogh/Laszlo Balogh

Noha tábor nem lesz, a versenyzők így sem csak a lábukat lógatják, mindegyiküknek intenzív edzésprogramot kell teljesíteni, hogy minél fittebbek legyenek a folytatásra, többen pedig szimulátoron is készülnek. Max például szerintem többet versenyez a szimulátorral, mint egy valódi szezonban, olykor naponta több versenyt is teljesít – ecsetelte Marko. – Ezen kívül mindannyiuknak ott van a saját fizioterapeutája, akivel edzenek is. Ez ideális a jelenlegi helyzetben. Ha 15-18 futamos szezon jön, az nagyon kemény lesz, mivel közben nincs lehetőség javítani az edzettségi szintet. Erre a mostani időszak az ideális."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK