Ecclestone: Vettel vonuljon vissza, vagy menjen a McLarenhez

Forma-1, Sebastian Vettel, Ferrari, Barcelona teszt 3. nap
VETTEL Sebastian (ger), Scuderia Ferrari SF1000, portrait during the Formula 1 Winter Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on February 21, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója, egyben Sebastian Vettel jó barátja úgy véli, hogy a négyszeres világbajnoknak nincs jövője a Ferrarinál. A folytatásra két lehetőséget is felvázolt a német pilóta előtt.

Lehet, hogy Sebastian Vettelnek tényleg komolyan el kellene gondolkodnia azon, hogy az év végén szögre akasztja a bukósisakját? Bernie Ecclestone, az F1 korábbi ügyvezető igazgatója szerint igen. A német pilóta kontraktusa a szezon végén lejár a Ferrarival, a maranellóiak sajtóhírek szerint pedig csak egyéves hosszabbítást kínálnak világbajnokuknak, azt is jelentős fizetéscsökkentéssel. Vettelnek többek szerint is a McLaren lehetne az ideális menekülési útvonal.

Vettel válaszúthoz érkezett Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Minél tovább húzódik a 2020-as szezon rajtja, Vettelnek annál kevesebb ideje lesz bizonyítani, hogy a tavalyi év csak kisiklás volt a részéről, és valójában jobb pilóta a Ferrarihoz 2019-re csatlakozó Leclerc-nél. A Scuderia a hírek szerint minél előbb dönteni akar, és már ajánlatot is tett a németnek.

A Vettellel baráti viszonyt ápoló Bernie Ecclesone szerint a négyszeres világbajnoknak azonban nincs már jövője Maranellóban, és ha mindenképpen folytatni szeretné, a McLarennél találhat új otthonra.

Ezt egyébként korábban az egyaránt ex-F1-es pilóta Timo Glock és Martin Brundle is elképzelhetőnek tartotta.

„Szerintem Sebastian teljesítménye az utóbbi időben megszenvedte az új felállást, azt, hogy Charles Leclerc lett a csapattársa, akit szintén az FIA elnökének a fia menedzsel” – nyilatkozta Ecclestone az F1-insider.comnak.

Sebastiannak ennélfogva vissza kellene vonulnia, vagy más alternatívákat kellene keresnie 2021-re. A McLaren, immár Mercedes motorokkal a lehetőségek egyike lehet."

Ecclestone szerint a Mercedes-motorra váltó McLaren lehet Vettel egyik alternatívája Forrás: NurPhoto via Getty Images/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Vettel az utóbbi években sokak szerint túl sokat hibázott és nem mindig hozta azt a szintet, ami egy négyszeres világbajnoktól elvárható lenne. Amennyiben nem folytatja a Ferrarinál, úgy nagy álmáról is le kellene mondania, példaképét, Michael Schumachert követve nem tudna világbajnoki címet nyerni a maranellóiakkal. A Ferrari közösségi oldalaira feltöltött videóban egy rajongó kérdésére ugyanakkor kifejtette, semmit sem csinálna másképp a karrierjében.

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy olyan volt az eddigi karrierem, amilyen, szerintem sehol nem juthattam volna gyorsabban előre. A túllendülés a nehéz időszakokon lehetőség az erősebbé válásra."

A visszavonulás utáni időkre opció lehet Vettelnek valamilyen műszaki beállítottságú foglalkozás, valószínűleg inkább hobbiként, mint főállásként. „Mielőtt profi autóversenyző lettem, a középiskola befejezése után egyetemre akartam menni, hogy járműmérnök legyek. Ez olyasmi, amit szeretek, időközben azonban sok más dolog iránt is megnőtt a szenvedélyem, viszont mindig is lenyűgözött a dolgok működésének megértése. Természetesen szeretek mindent érteni, ami a Forma-1-es autóval történik, miként működik a csomag egy egészként. Izgalmas lenne ilyesmivel foglalkozni egyszer."