Társoldalunk:
Hírlevél

Renault: Ha jobban szerepelnénk, nem lenne kérdés a jövőnk

2020.03.27. 16:04

Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke szerint a helyzetük nem rosszabb a többi autógyártónál, ezért az istálló kapcsán sem érti, hogy a közvélemény miért kérdőjelezi meg a jövőjüket.

Az idei Forma-1-es szezon csúszása miatt egyelőre nem kapunk választ a kérdésre, hogy folytatódik-e a Renault fejlődése. A francia autógyártó 2015 végén vásárolta vissza az enstone-i istállót, tavalyig zajlott a felzárkózásuk, de 2019-ben megtorpantak, a 4. helyről kénytelenek voltak lemondani ügyfelük, a McLaren javára.

Ráadásul, közben többször is változott az autógyártó menedzsmentjének összetétele, a pénzügyi igazgató pedig megszorításokat helyezett kilátásba. Cyril Abiteboul csapatfőnök viszont optimista maradt, abban bízik, hogy a 2021-től várhatóan életbe lépő kereskedelmi megállapodások révén olcsóbb és kiegyenlítettebb lesz a versenyzés, ami kedvezhet nekik.

Abiteboul (jobbra) csapata új főszponzorral várta a szezontForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Mind a 10 csapat nyomás alatt áll, de a Renault kapcsán kicsit kényelmetlen, hogy úgy tűnik, nekünk többször kell válaszolni erre a kérdésre, és csodálkozom, hogy miért – mondta az Autocarnak. – Vagy így vagy úgy, de 42 éve az F1-ben vagyunk. Azt elfogadom, hogy nem egyenletesen, plusz változott a menedzsment is. Ezt mind megértem, de

a valóság az, hogy két gyárral erős lábakon állunk, 1200 fő dolgozik nálunk, előrehaladott állapotban vagyunk, nem csak az idei évre, hanem a következőre is.”  

A Renault évek óta készül a technikai szabályváltozásokra, ez a koronavírus miatt 2022-re csúszik, de a pénzügyi szabályzat bevezetése révén a működés így is fenntarthatóbb lehet. Az istálló ráadásul új névadó főszponzort is bejelentett a végül elhalasztott Ausztrál Nagydíj előtt, kérdés, hogy a versenyek elmaradása mekkora kiesést okoz a bevételek terén.

A Renault teljesítményét nehéz volt elhelyezni a tesztelés alapján, de az élmezőnybe várhatóan továbbra sem férnek beForrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Az új Concorde [szerződés] jól halad, a megfelelő irányba és számunkra nagyon kedvezők az új szabályok is – nyilatkozta a francia szakember a kereskedelmi megállapodás kapcsán. Nem értett egyet azzal sem, hogy a többieknél jobban kellene tartania az autógyár által nyújtott háttér megszűnésétől.

„Elfogadom, hogy az autóipar megrengett, ennek mi is a részesei vagyunk, de vajon jobban szenvedünk, mint a Daimler? Nem hiszem. Az érték itt már létrejött és a helyzet csak javulni fog a jövőben. Rajtunk múlik, hogy kikristályosodott a bennünk lévő potenciál, kezdve a teljesítményünkkel. Ha jobban szerepelnénk, az ilyen jellegű kérdésekből kevesebbre kellene felelni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK