Társoldalunk:

Briatore: Schumacher erősebb mezőnyben volt sikeres, mint Hamilton

2020.03.27. 18:35

Nagyra tartja Lewis Hamilton eredményeit Michael Schumacher és Fernando Alonso korábbi csapatfőnöke, Flavio Briatore, de úgy véli, a német rekordbajnok erősebb mezőnyben érte el a sikereit. Mark Webber viszont úgy látja, a hatszoros világelső felé billen a mérleg nyelve.

A következő F1-es világbajnokság során Lewis Hamilton az eredmények terén beérheti az eddigi csúcstartót, Michael Schumachert. A Mercedes pilótája hat világbajnoki címnél jár, az idén is ő az esélyes, ráadásul a jövőre tervezett, átfogó szabálymódosítások csak 2022-től lépnek érvénybe, így nem túlzás arra is gondolni, hogy Hamilton belátható időn belül nyolcszoros világbajnok is lehet.

A sportág egyik örök kérdése, hogy a különböző korszakok kiemelkedő alakjainak eredményei összehasonlíthatók-e egymással. Ez különböző problémákba ütközik, ennek ellenére, időről időre mégis felmerül, hogy Schumacher vagy Hamilton minden idők legjobb versenyzője, nem is beszélve olyan nagyságokról, mint például a tragikusan korán elhunyt Ayrton Senna.

Schumacher és Briatore ünnepli az 1994-es Ausztrál Nagydíj megnyerését - kattintásra a német pilóta összes nagydíjgyőzelméről láthat képeket a galériánkban!Forrás: Presse Sports/Fablet

Schumacher és Fernando Alonso korábbi csapatfőnöke, Flavio Briatore azonban az F1 hivatalos podcastjában egyértelműen állást foglalt a német pilóta mellett. „Michael olyan nagyfiúk ellen küzdött, mint Senna – szögezte le. – Fel kell ismerni, hogy amikor Michael megérkezett, a mezőny nagyon erős volt. Nigel Mansellekről, Sennákról beszélünk” – emlékeztetett.

Manapság gyengébbek az ellenfelek. Van két-három [versenyképes] pilóta, nincs akkora versengés. Hamiltont senki sem helyezi nyomás alá, csupán elsétál [a győzelmekkel].” 

Briatore véleménye egybevág patronáltja, Alonso álláspontjával, a spanyol pilóta is arra mutatott rá, hogy bár Hamilton remek pilóta, az utóbbi évek során ritkán kell keményen megküzdenie a sikerekért. Pedig, az olasz üzletember úgy véli, a nyomás mindenkit hibákra kényszerít. „Amikor Schumacherhez közel került valaki, akkor hibázott, Fernando szintén. Mindenkivel előfordul.”

Hamilton szerezte az újkori Mercedes győzelmeinek többségét, leginkább csak Nico Rosberg tudta megszorítani - GalériaForrás: Getty Images/2014 Steve Etherington/Steve Etherington

A csalás miatt eltiltott korábbi csapatfőnök „szuper” és „szenzációs” pilótának nevezte Hamiltont, de úgy véli, napjaink mezőnyéből csak ő és Max Verstappen emelkedik ki, ezért a brit pilótának belefér az is, hogy „úgy vezet, mint egy taxis, és mégis mindent megnyer.” Briatore korábbi versenyzője, Mark Webber szerint azonban fel sem merül, hogy nem Hamilton minden idők legjobb pilótája.  

„Szerintem sokoldalúbb Michaelnél. Az eredményeit tisztább versenyzéssel érte el, kerék a kerék elleni csatában, nem igazán trükközött a szerződéseiben más pilótákkal kapcsolatban – idézte az ausztrált a Speedcafe.com. – Michael abszolút ott van [a legjobbak között], ő tart minden rekordot a győzelmek és bajnoki címek terén, de meggyőződésem, hogy Lewis átadhatja ezeket a múltnak.” 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK