Társoldalunk:

Briatore és Marko is úgy gondolja, már meggyógyultak a koronavírus után

2020.03.27. 09:24

Flavio Briatore és Helmut Marko is úgy véli, korábban megfertőződtek a koronavírussal, de mindketten azt hiszik, meggyógyultak.

Két, veszélyeztetett korban lévő F1-es veterán is úgy véli, korábban már megfertőződtek a koronavírussal, de manapság már jól érzik magukat. A Benetton és a Renault egykori csapatfőnöke, a 69 esztendős Flavio Briatore és a Red Bull motorsport tanácsadója, a 76 esztendős Helmut Marko is szokatlan tapasztalatokról számolt be, de azt nem említették, hogy koronavírusra tesztelték-e őket.

„Decemberben beteg voltam. Nagyon magas lázam volt, fájt a tüdőm és légszomjjal küzdöttem. Egy tucat napig tartott, az orvosom nem értette, hogy mi történik – mondta Briatore az LA7-nek. – Készítettek röntgen- és CT-felvételeket, amelyek árnyékokat mutattak ki. Miután kitört a vírus Olaszoroszágban, az orvosom azt mondta, biztosan koronavírusom volt, de szerencsére meggyógyultam.”

Briatore orvosa először nem értette, hogy mi történikForrás: NurPhoto/Matteo Bottanelli/NurPhoto/Matteo Bottanelli

Briatore az interjúban bírálta a politikusokat, mert a WHO januári iránymutatása ellenére úgy érzi, az országok nem készültek fel eléggé a vírusra. Azt mondta, a kormányoknak megfigyelőket kellett volna küldeni a kínai Vuhanba, ahol először tapasztaltak tömeges megbetegedéseket. Rámutatott, ő pont ugyanezt tette, amikor F1-es tapasztalat nélkül átvette a Benetton-csapat irányítását. 

Az olasz playboyhoz hasonlóan a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is úgy érzi, amikor Ausztráliából hazafelé Dubajban tömegbe került, csak azért nem betegedett meg, mert már immunis volt a koronavírusra.

Marko már korábban is beszélt arról, hogy szerinte jó lenne, ha a fertőzéstől tartó Max Verstappen még most megbetegedne, mert fiatal és edzett szervezete jó eséllyel legyőzné a vírust és utána már immunis lenne a kórra. Az elméletét azonban tudományosan egyelőre nem bizonyították, fiatal felnőttek között is történt már haláleset és nem sikerült még igazolni az immunitást sem.

Marko valószínűleg az F1-es tesztelés előtt volt beteg, de nem tudni, hogy koronavírusos volt-eForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Február közepén nagyon megfáztam és erősen köhögtem. Ez 10 napig tartott, ami nálam szokatlanul hosszú idő. Manapság már szinte biztos vagyok abban, hogy ezt a vírus okozta – utalt a COVID-19-re az F1-insider.com-on. – Melbourne-ből visszafelé a dubaji reptéren nem kaptam el, pedig ott több tízezer ember gyűjt össze kis helyen, mindenféle nemzetiségből.

Köhögtek, tolakodtak, véletlenül is egymáshoz értek. Számomra az volt az igazi korona-gócpont, ahol el kellett volna kapnom, hacsak nem voltam már immunis.” 

„Ha tényleg fertőzött voltam, az megmutatná, hogy az idősebbek is túlélhetik a betegséget, ezért fontos lenne, hogy kisebb legyen a pánik és racionálisabban álljunk a világjárványhoz” – zárta az orvosilag nem alátámasztott érvelését az osztrák üzletember, aki négy szállodáját is felkészítette, hogy azok szükség esetén betegszállásként működjenek, és naponta több órát tölt saját, Graz melletti erdőjében. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK