Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel WhatsAppon szólt Grosjeannak, hogy otthagyja az Ausztrál Nagydíjat

2020.03.26. 15:09

Az idénynyitó Ausztrál Nagydíj zűrzavaros elhalasztásának körülményeiről árult el újabb részletet Romain Grosjean, aki pénteken hajnalban tudta meg Sebastian Vetteltől, hogy a négyszeres világbajnok idő előtt távozik Melbourne-ből.

Kirakósjátékhoz hasonlóan kell rekonstruálni a koronavírus miatt végül elhalasztott Ausztrál Nagydíj két héttel ezelőtti eseményeit. A McLaren egyik szerelőjénél a csütörtöki előkészületek során kimutatták a fertőzést, a wokingi csapat ezért visszalépett, majd éjszakába nyúló tárgyalások eredményeként nem sokkal a pénteki szabadedzések előtt lefújták a rendezvényt.

Helyi idő szerint az éjszakai órákban több ellentmondásos információ is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy lesz-e verseny vagy sem, majd az internetre kiszivárgott, hogy Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen elrepült Melbourne-ből, ez már sejttette, hogy meghiúsul az idénynyitó megtartása.

Vettel idő előtt távozott Ausztráliából - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Quinn Rooney

Arról menet közben is érkeztek értesülések, hogy a csapatok tagjai is a sötétben tapogatóztak, most pedig egy friss podcastban Romain Grosjean azt is elárulta, hogy a versenyzők sem tudták, hogy mi fog történni. A Haas pilótája svájci otthonából a még mindig Ausztráliában lévő fotográfussal, Kim Illmann-nal beszélgetett. 

A pletykák már csütörtök este elkezdtek terjengeni. Péntekre virradóan nem aludtam jól. Éjjel 3-kor még Sebastian Vettellel whatsappoztam  

– emlékezett vissza Grosjean. – Kérdeztem, hogy hol van és miért virraszt, ő pedig azt felelte, hogy megy a repülőtérre, mert lefújták a versenyt, nem rendezik meg. Mondtam neki, hogy én még nem hallottam hivatalos közlést, úgyhogy maradok” – nyilatkozta a francia pilóta, aki az edzések és a sorozatnézés mellett most világszerte szülők millióihoz hasonlóan három gyermekének segít az otthoni tanulásban.

A Haasnál is voltak koronavírus-gyanús esetek, de náluk mindenkinek negatív lett a teszteredményeForrás: AFP/Glenn Nicholls

Grosjean szerint a beszélgetés azzal folytatódott, hogy Vettel elárulta, „a csapatom elengedett, úgyhogy leléptem”. A Haas-pilóta hozzátette: „Ez alapján melbourne-i idő szerint pénteken hajnali 3-4 óra körül tudtam, hogy a dolgok nem fognak jól festeni” – árulta el. 

Vettellel kapcsolatban az is felmerült, hogy nem is Lewis Hamilton, hanem a német pilóta bírálta először a Liberty Mediát azzal, hogy pénzéhség miatt a kockázatok ellenére is erőltették az idénynyitó megjegyzését. 

Elsősorban a brit sajtó magasztalta Hamiltont azért, mert sokkolónak nevezte, hogy csütörtökön még meg akarták tartani az Ausztrál Nagydíjat, majd Hamiltontól idézték a „pénz beszél” kijelentést is, amire még Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója is felkapta a fejét. Andrew Benson, a BBC tudósítója azonban a BBC 5 Live műsorában azt mondta, ezt először Vettel mondta, Hamilton csak megismételte, ez azonban a sajtótájékoztató leiratából nem derül ki, az idei eljárások miatt pedig az írott sajtó kérdéseit a televízió már nem közvetítheti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK