Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel a McLarenhez, Sainz a Ferrarihoz tart 2021-re?

2020.03.23. 18:15

Noha jelenleg leginkább az foglalkoztatja az F1-es közvéleményt, hogy mikor indulhat el az idei szezon, előbb-utóbb a pilótakeringő is kezdetét veszi, amelynek egyik nagy kérdése az lesz, hogy Sebastian Vettel marad-e a Ferrarinál. A négyszeres világbajnok adott esetben a McLarennél is kiköthet.

Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, tartja a jól ismert mondás, amely F1-es pletykák esetében is már unalomig elcsépelt. Sok esetben később bebizonyosodik, hogy valóban volt valóságalapja a szóbeszédnek, míg sok esetben ennek az ellenkezője lesz az igaz. Érdekes lesz látni, hogy Sebastian Vettel jövőjével kapcsolatban mi az, ami végül valóra válik, a négyszeres világbajnoknak az idei év végén ugyanis lejár a szerződése a Ferrarival, és a Scuderia hiába van azon, hogy minél előbb meghosszabbítsa azt; amíg ez nem történik meg, Vettel jövője nyitott kérdés. Valószínűleg egészen addig az olyan pletykáknak sem lesz vége, minthogy a 32 esztendős német pilóta 2021-től a McLarennél versenyezhet.

Vettelnek akár a McLaren is opció lehet 2021-re?Forrás: NurPhoto via Getty Images/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója korábban úgy vélekedett, hogy Vettel kisebb csapdába esett az átigazolási piacon, mivel a Ferrari elkötelezte magát Charles Leclerc, ők pedig Max Verstappen mellett, így a három topcsapatból csak a Mercedes lehet számára esetleg opció, de ehhez 2020-ban le kell győznie Leclerc-t. Az F1-insider.com meg nem nevezett forrásra hivatkozva azonban egy másik lehetőséget is bedobott, mégpedig a tavalyi évben rengeteget fejlődő, végül a konstruktőri pontverseny negyedik helyén záró McLarent. „[Andreas] Seidl, [a McLaren csapatfőnöke] jól ismeri Vettelt a BMW-s időkből. Amennyiben Sebastian elérhető lesz, úgy biztosan el fog gondolkozni a szerződtetésén, mindez ráadásul igen jó marketingértékkel bírna a McLaren-Mercedesnek"  – nyilatkozta a meg nem nevezett személy.

Vettel honfitársa és barátja, az ex-F1-es pilóta Timo Glock szintén lát rációt a McLarenhez való szerződésben, 

nem utolsósorban a Ferrari és az FIA titkos paktuma körül kialakult botrányt is olyan dolognak tartja, ami a csapatváltásra ösztönözheti a négyszeres világbajnokot. 

„Talán le fogja vonni a következtetéseket mindebből. El tudom képzelni, hogy azt mondja, ennyi volt a Ferrarinál töltött idő. Seidl személyében a McLarennek német csapatfőnöke van, akinek az irányításával javuló tendenciát mutatnak. Nagyon is el tudom képzelni ezt a párost, Seidl egyértelműen örülne egy tapasztalt német pilótának a csapatban"– nyilatkozta Glock.

Vettel és Sainz akár helyet is cserélhetneForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A tavalyi év végén olyan pletykák is felröppentek, melyek szerint a McLarennél újjászülető Carlos Sainz 2021-től a Ferrari versenyzője lehet, adott esetben akár helyet cserélve Vettellel. Martin Brundle, szintén korábbi F1-es pilóta, jelenleg a Sky Sports szakkommentátora nagyon jó véleménnyel van Sainzról, és szerinte nem lenne ördögtől való a Ferraritól a spanyol megkörnyékezése. Mindig is nagyra tartottam Carlost. Szerintem megvan benne az édesapja győztes mentalitása.  Szerintem nagyon közel volt a teljesítménye Verstappenéhez, amikor csapattársak voltak a Toro Rossónál. Ott közbeszólt a politika, az apukák egymásnak feszültek, a Red Bull pedig Verstappen mellett döntött, szerintem más is ezt tette volna a helyükben, ugyanakkor Carlos nagyon közel volt hozzá."

Maga Sainz még a téli tesztek során azt mondta: „természetesen jó hallani, hogy az emberek Olaszországban rólam és a lehetséges Ferrarihoz szerződésről beszélnek, ezt elismerésnek veszem, de jelenleg a McLarenre koncentrálok."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK