Ecclestone-nak van ötlete rá, hogy kinek kellene irányítani a Ferrarit

Forma-1, Flavio Briatore, Bernie Ecclestone, Renault, 2006
F1 Supremo Bernie Ecclestone, right, talks to Renault team principle Flavio Briatore in the paddock before qualifying rounds for the 2006 San Marino Grand Prix at the Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola, Italy on April 22, 2006. (Photo by Daniele Venturelli/WireImage)
Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója szerint egy Mattia Binottónál sokkal alkalmasabb ember is állhatna a Ferrari F1-es csapatának élén. A 89 esztendős üzletember azt is elmondta, visszatérne-e a sportág élére.

Bernie Ecclestone évtizedeken át irányította a Forma-1-et, sokszor pedig minden, többnyire még használtautó-kereskedőként szerzett dörzsöltségére szüksége volt ahhoz, hogy megoldja a kialakult vitás helyzeteket, és egy irányba terelje a széthúzó csapatokat. Az idén 90. életévét betöltő üzletember szerint a jelenlegi F1-nek inkább egy hozzá hasonló figurára lenne szüksége a Liberty Media helyett, ő azonban nem vállalná el, ha felkérnék rá, hogy vegye át a kormányt.

Ecclestone akkor sem jönne, ha hívnák Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az F1 jogait birtokló Libertynek az idei a negyedik éve a sportág élén, ezidő alatt számos változtatást hajtott végre, a legnagyobb dobásuk azonban még hátravan, a 2021-ről 2022-re halasztott technikai, és a már jövőre életbe lépő pénzügyi reformok fogják igazán meghatározni, hogy mennyire sikeresen irányítják a száguldó cirkuszt. A hatalomátvétel megtörténte után az addigi ügyvezető Ecclestone-t azonnal félreállították, az F1 egykori ura az évek alatt pedig többször is odaszúrt a Libertynek, mondván nem a jó irányba tartanak.

A Daily Mailnek adott interjúban Ecclestone azonban most kijelentette, a visszatérést akkor is elutasítaná, ha megkérnék rá, hogy vegye vissza az F1 vezetését.

„Ha a Liberty emberei megkérnének, hogy vezessem a céget, nemet mondanék, ez száz százalék. Máskülönben csak lerombolnék mindent, amit felépítettek. Megvan a saját módszerük, hogy miként csinálják a dolgokat – mondta Ecclestone, majd kifejtette, hogy egy hozzá hasonló embernek kellene vezetnie a sportágat. – Chase [Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója] állítólag Rupert Murdoch [az F1 megvásárlásával szóba hozott News Corporation korábbi vezetője] jobb keze volt, de valójában nem.

Számomra minden üzlet olyan, mint megvenni és eladni egy használt autót. A Forma-1-nek használtautó-kereskedőre van szüksége."

Ecclestone szerint Briatore lenne a megfelelő ember a Ferrari élére Forrás: NurPhoto/Matteo Bottanelli/NurPhoto/Matteo Bottanelli

Ecclestone nem csak a Forma-1 vezetésének, hanem a Ferrarinak is kiosztott egy tanácsot. Szerinte a Scuderia csapatfőnöki posztját a tavalyi év elején átvevő Mattia Binotto nem éppen a legalkalmasabb személy erre a pozícióra, mivel a technikai igazgatóból csapatfőnökké avanzsáló svájci nem politikus.

Ezért Ecclestone a Benettonnal és a Renault-val is két-két világbajnoki címet nyerő, utóbbi istálló éléről a szingapúri ütközésbotrány után távozó Flavio Briatorét látná szívesen a Ferrari élén.

„Ő egy mérnök – utalt Binottóra Ecclestone. – Olyasvalaki kellene nekik, aki meg tudja értetni az emberekkel, hogy ha mondasz valamit, az úgy is lesz. Nem csak talán, vagy beszéljük meg.

A gond az lenne, hogy Flavio engedné, hogy az emberek azt higgyék, a Ferrari az övé."