Társoldalunk:
Hírlevél

Hivatalos: Májusig biztosan nem rendeznek futamot az F1-ben

2020.03.13. 14:03

A Forma-1 elhalasztja a Bahreini és a Vietnami Nagydíj is, legkorábban májusban, Európában indulhat a 2020-as szezon.

Azok után, hogy a koronavírus miatt az utolsó pillanatban törölték a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, a Forma-1 bejelentette, hogy a soron következő két futamot, a Bahreini és a Vietnami Nagydíjat elhalasztja. A döntést az FIA-val, a Bahrain International Circuit-tel, a Bahreini Motorsport Szövetséggel, a Vietnami Motorsport Szövetséggel és a Vietnam Grand Prix Corporationnel egyeztetve hozták meg a száguldó cirkusz utazó személyzetének és szurkolóinak védelmében. Az F1 és az FIA a folytatásban azon lesz, hogy megfelelő időpontot találjon az eredetileg március 22-re, illetve április 5-re tervezett versenyek pótlására.

Márciusban biztosan nem rajtol el a mezőny BahreinbenForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

„A koronavírus globális helyzete folymatosan változik és nagyon nehéz megjósolni. A helyes döntés az, hogy időt hagyunk magunknak a helyzet kezelésére és a helyes döntések meghozására. Az FIA-val és a promóterekkel hoztuk meg ezt a döntést, hogy biztosítsuk a szurkolók és mindenki biztonságát, aki részt vesz a Forma-1-ben – olvashatók Chase Carey szavai a közleményben. – A Bahreini Nagydíj izgalmas futama a naptárunknak, várjuk, hogy olyan hamar visszatérjünk, amilyen hamar csak lehet. Egyúttal várjuk az első Vietnami Nagydíjat is, és hogy elhozhassuk a Forma-1-et a világ egyik legizgalmasabb városába."

Az emberek védelme az elsődleges. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az Ausztrál Nagydíj után a Bahreini és Vietnami Nagydíj elhalasztása volt az egyetlen lehetséges döntés – nyilatkozta Jean Todt, az FIA elnöke. – Továbbra is a kormányok és a WHO tanácsaira támaszkodunk, együtt dolgozunk velük ebben a kiszámíthatatlan időszakban, hogy óvjuk a rajongókat, a résztvetőket, és a teljes motorsportos közösséget."

A Vietnami Nagydíj helyszíne hiába készült el időre, egyelőre nem fogadja az F1-es mezőnytForrás: SMG

Jelen állás szerint tehát a május 3-i Holland Nagydíjig nem rendeznek futamot a Forma-1-ben. Hogy mikor indulhat a szezon, az egyelőre kérdéses, ugyanis

az FIA közleménye május elsejét, az F1 közleménye május végét jelölt meg legkorábbi időpontként.

Amennyiben utóbbi forgatókönyv érvényesül, Zandvoortban és Barcelonában sem lesz verseny, azaz leghamarabb a május 24-i Monacói Nagydíjjal indulhat a szezon. Azt mindkét esetben hozzátették, hogy a koronavírus gyors európai terjedése miatt rendszeresen felül fogják vizsgálni a lehetséges kezdési időpontot, biztosat tehát még jó ideig nem fogunk tudni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK