Társoldalunk:
Hírlevél

F1: Minket is meglepett a vírus gyors terjedése, de jó döntés született

2020.03.13. 09:52

Nagyon meg akarták rendezni a Forma-1-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, ugyanakkor helyes döntésnek tartják annak törlését a sportág vezetői, akiket szintén meglepett a koronavírus gyors terjedése.

A Forma-1 vezetői úgy gondolják, hogy a helyes döntést hozták meg azzal, hogy lefújták a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, valamint elmondták, hogy a rengeteg kritika ellenére nem érzik úgy, hogy mindezt hamarabb kellett volna megtenniük. Chase Carey elnök-vezérigazgató és Ross Brawn sportért felelős igazgató szerint olyan gyorsan változott a koronavírus-járvány miatti helyzet az elmúlt napokban világszerte, hogy az mindenkit váratlanul ért.

Chase Carey válaszolt a sajtó kérdéseireForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Melbourne-i idő szerint csütörtök este jött a hír, hogy a McLaren-istálló egyik alkalmazottjának pozitív lett a koronavírus-tesztje, ami miatt a csapat azonnali hatállyal visszalépett a szezonnyitón való részvételtől. Sokan úgy gondolták, a Forma-1 rövidesen bejelenti, hogy törli a versenyt, ez azonban közel 10 órán át nem történt meg. Végül helyi idő szerint 10 óra után 7 perccel adták ki a közleményt, kevesebb mint két órával az első szabadedzés tervezett kezdése előtt, hogy nem lesz futam. „Szeretném együttérzésünkről biztosítani azokat, akiket érint a vírus, valamint szeretném kifejezni a szurkolók miatti csalódottságunkat. Mindig várjuk ezt a futamot, nagyszerű szurkolók vannak itt. Sajnáljuk, hogy nem tudjuk megrendezni, de bizonytalanná vált a helyzet" – mondta Chase Carey a döntés után a paddockban összehívott sajtótájékoztatón. Szerintem a helyes döntést hoztuk a partnereinkkel közösen. Úgy gondolom, mindannyian csalódottak vagyunk. Ezek nagy kihívást jelentő idők, azokat a döntéseket hoztuk, amelyeket meg kellett hoznunk."

Ross Brawn elmondta, hogy a tengeri úton érkező felszerelés már 3-4 héttel a futam előtt úton volt, ekkor még egészen más volt a koronavírus-járvány mértéke világszerte.

Carey is hangsúlyozta, hogy amikor úgy döntöttek, hogy eljönnek Ausztráliába, az országban még más nagy sporteseményeket is zavartalanul megrendeztek, a dolgok világszerte az utóbbi napokban kezdtek nagyon rosszra fordulni.

„Nagyon meg akartuk rendezni ezt a versenyt, ez mindig egy nagyon pozitív esemény, ami nagyszerű kezdetet jelent a szezonnak, egyúttal a gazdaságra is nagy hatással van, akárcsak a Forma-1 gazdaságára, hiszen működnünk kell – nyilatkozta Brawn. – Megvizsgáltuk az egész helyzetet, és amikor úgy döntüttünk, hogy lesz verseny, még más volt a dolgok állása. Ami valószínűleg mindenkit meglepett, az ennek a problémának a gyors terjedése, az esetek számának növekedése például az olyan helyeken, mint Olaszország. Szerintem senki nem tudta volna megjósolni ezt. Sokszor beszéltem Mattia Binottóval [a Ferrari csapatfőnökével] az elmúlt hetekben, a hangulata pedig megváltozott az utóbbi öt-hét napban attól, ami Olaszországban történik."

Péntek reggel sem lehetett még biztosan tudni, hogy lesz-e versenyhétvégeForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

Brawn arra is magyarázatot adott, hogy miért tartották olyan sokáig bizonytalanságban az embereket azok után, hogy a McLaren visszalépett, és vártak egészen addig, hogy már a szurkolókat kellett visszatartani a pályára való belépéstől. „Optimisták voltunk azzal kapcsolatban, hogy el tudjuk kezdeni a szezont, futhatunk egy remek versenyt és hozhatunk egy kis felüdülést ezekbe a nehéz időkbe. Szerintem amint pozitív lett az egyik csapattag tesztje, és amint az egyik csapat nem tudott versenyezni emiatt, világossá vált, hogy van egy problémánk, amit kezelni kell. Konzultáltunk a csapatokkal, konzultátunk az egészségügyi hatóságokkal, konzultáltunk az FIA-val, konzultáltunk a promóterrel. Én is egész éjszaka fent voltam, szerintem egy órát aludtam, lezuhanyoztam, aztán jöttem vissza a pályára. Az ügy kirobbanása óta dolgoztunk ezen, egy étteremben ért a hívás a pozitív esetről. Az egész folyamat este kilenc óra körül kezdődött, és nagyon sok problémán kellett átrágnunk magunkat, össze kellett hívnunk a csapatokat. Mindez időt vesz igénybe, nincs önkényuralom, hogy egyszerűen csak hozunk egy döntést, nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni. Szerintem elég jó munkát végeztünk azzal, hogy a megfelelő következtetéseket vontuk le, miközben oly sok részvényes volt bevonva a folymatba. Beszéltünk az FIA-val, amely Európában van, Chase sajnos épp a levegőben volt. Elég stresszes időszak volt, és szerintem az jó, hogy nagyjából 12 óra alatt mindent rendeztünk."

A McLaren több alkalmazottja karanténba kerültForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

A McLaren később megerősítette, hogy a pozitív eset miatt 14 további alkalmazottját kellett karantén alá helyezni a hoteljükben további 14 napra, mivel szoros kapcsolatban álltak a fertőzött személlyel. Lényegében ez tette lehetetlenné a részvételüket a versenyen. Brawn szerint minderre fel voltak készülve, nem érte őket váratlanul, hogy találtak egy fetőzöttet. „Végivettük az egészségügyi hatóságokkal, hogy mi történne, ha van egy eset, öt eset, tíz eset. Amit soha nem lehet előre tudni, hogy a fertőzöttnek milyen kapcsolata volt a körülötte levőkkel. A mostani esett miatt 14 embernek kellett karanténba vonulnia, ami tulajdonképpen ellehetetlenítette a csapat működését. Ezt nem lehet előre tudni, lehetett volna az az egy eset más is, érinthette volna kevésbé a csapatot. Vannak dolgok, amiket örökké csak találgatni tudunk. A folyamatokat, hogy mi történik, ha valaki pozitív lesz, vagy többen is azok lesznek, előre lefektettük, és szerintem nagyon jól működtek. Megtaláltuk, hogy ki a pozitív, ez az itteni hatóságok érdeme. A folyamatok működtek, utána pedig döntést kellett hoznunk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK