Társoldalunk:
Hírlevél

Az F1 elnöke válaszolt Hamilton éles kritikájára

2020.03.14. 08:25

Lewis Hamilton bírálta a Forma-1 jogtulajdonosát, mielőtt több órás huzavona eredményeként végül lemondták a vasárnapra tervezett Ausztrál Nagydíjat. Az F1 elnöke reagált a hatszoros világbajnok kritikájára.

A koronavírus fenyegetése és a növekvő felháborodás elsöpörte a vasárnapra tervezett Ausztrál Nagydíj teljes programját, néhány órával az első szabadedzés előtt jelentették be, hogy nem tartják meg az idénynyitót és a betétfutamok is elmaradnak. A döntés előzménye, hogy csütörtökön a McLaren egyik brit szerelőjénél kimutatták a fertőzést, a 14 munkatársát pedig karanténba helyezték.

A pilóták szokásos, csütörtöki sajtótájékoztatóit még a fejlemény előtt tartották, de többen már ekkor is bírálták a Forma-1 jogtulajdonosát, hogy más sporteseményekkel ellentétben nem fújták le a melbourne-i hétvégét. Különösen éles kritikát intézett Lewis Hamilton, aki sokkolónak nevezte, hogy akkor még a rendezvény megtartását tervezték, majd az írott sajtónak még élesebben fogalmazott.

Hamilton is beöltözött a fotózáshoz Melbourne-ben, de a verseny elmaradForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„A pénz beszél – jelentette ki. – Nem hinném, hogy szégyellni kellene a véleményemet. Tény, hogy itt vagyunk, és mindenkit arra ösztönzök, hogy legyen olyan óvatos, amennyire csak lehet, amikor megfogja a kilincseket vagy más felületeket, remélem, mindenkinek van kézfertőtlenítője is” – mondta a brit pilóta még csütörtökön, Melbourne-ben.  

Hamilton szavait gyorsan felkapta elsősorban a brit sajtó, többen is méltatták a Mercedes versenyzőjét, mert vállalta a véleményét és felszólalt a sokak által felelőtlennek tartott ügymenet miatt.  

Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója a nyilatkozat idején nem volt Melbourne-ben, Hanoiban tárgyalt a később szintén elhalasztott Vietnámi Nagydíj ügyében, majd pénteken megérkezett az Ausztrál Nagydíj helyszínére, ahol az utolsó pillanatban bejelentette az idénynyitó elhalasztását, és reagált Hamilton bírálatára is.

Carey péntek reggel ért Melbourne-be - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

„Gyanítom, hogy ha a pénz beszélne, akkor nem hoztuk volna meg a mai döntést – utalt a melbourne-i futam leállítására. – Úgy gondolom, sok különböző eszközzel kezeltük ezt a helyzetet, és utólag már másként festenek a dolgok.”

„Az események folyamatosan zajlottak, a helyzet is változott. A [hosszú] előkészítési idő miatt még akkoriban hoztuk meg a döntést, hogy eljövünk ide, amikor nagy eseményeket egyébként is tartanak itt. Akkoriban még más volt a helyzet a világon, de napról napra és bizonyos szempontból óráról órára is változott. Figyeltük a helyzet alakulását és meghoztuk a megfelelő döntést.”

Hamilton: Ez a helyes döntés

A Mercedes pilótája a verseny lefújása után a Twitteren azt írta, „sajnos, ez a helyes döntés.” Kijelentette, mindenki szeretne versenyezni, de úgy vélte, az egészséget és a biztonságot előtérbe kell helyezni.

Sokan csalódottan tértek haza pénteken - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Quinn Rooney

„A valóság az, hogy nagyon súlyos a helyzet, minden nap emberek halnak meg, sokan betegednek meg, és ha nem is fertőződnek meg, akkor is befolyásolják őket a pénzügyi vagy érzelmi hatások. Senki sem tudja igazán, hogy mekkora is [a baj], amivel szembenézünk, de mindannyiunknak elővigyázatossági lépéseket kell tennünk, hogy a lehető legtöbb embert biztonságban tudjuk.”

„Tudom, hogy elkeserítő [a verseny lemondása], mivel a sport összekovácsol minket a nehéz időkben, de ez a helyes döntés. Mindenki hallgasson a tanácsokra, vigyázzatok magatokra! Remélem, hogy hamarosan ismét versenyezhetünk, de addig is gondoskodjatok magatokról!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK