Társoldalunk:

Vettel és Räikkönen pénteken elrepült Melbourne-ből

2020.03.12. 23:02

Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen az Emirates egyik dubaji járatával elrepült Melbourne-ből, pár órával azelőtt, hogy hivatalosan is lemondták az Ausztrál Nagydíjat. A bejelentés előtt a nézőket már nem engedték be a pályára.

A Ferrari versenyzője, Sebastian Vettel és korábbi csapattársa, az Alfa Romeót erősítő Kimi Räikkönen az Emirates EK409-es járatával 2020. március 13-án reggel, helyi idő szerint 6:15-kor elhagyta Melbourne-t. Az értesülést Andrew Benson, a BBC riportere is megerősítette a BBC 5 Live műsorában, valamint felbukkant egy fotó is a két pilóta beszállókártyájának adatait tartalmazó papírról.

Ez újabb fejezet volt a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj helyi idő szerint csütörtök este óta tartó kálváriájában, ami azután kezdődött, hogy a McLaren egyik brit szerelőjét koronavírussal diagnosztizálták, ezért 12 további csapattagot elkülönítettek, a wokingi istálló pedig visszalépett a versenyzéstől.

A szaksajtó csütörtök éjjel arról számolt be, hogy a versenyt nem rendezik meg, de hivatalos bejelentés helyi idő szerint pénteken reggel 10 óra után pár percig nem érkezett. 

Pénteken reggel a kétüléses Minardik még pályára léptek az Albert Parkban, és a közönség is gyülekezni kezdett a 8:45-kor esedékes kapunyitásra, de a programváltozás miatt a nézőket nem engedték be, ezután Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke pedig közölte, hogy ha lesz is futam, azt zárt kapuk mögött rendezik meg.

A csapatok eközben megkezdték az elutazásuk megszervezését, illetve megjelent a pályán az Alfa Romeo, a Haas, a Racing Point, a Williams, a Red Bull és az Alpha Tauri személyzete, a többi csapat azonban nem. 

A rendezvény promótere az Autosport szerint közleményben tudatta, hogy időben megnyitják a kapukat (ez nem történt meg) és helyi idő szerint 9:10-kor folytatódik a tervezett program. Az F1-es programelemek sorsáról későbbre ígértek további tájékoztatást. Ez 10 óra után 7 perccel történt meg, az FIA, az F1 és a verseny promótere közölte, hogy nem rendezik meg a futamot.

A Daimleré volt az utolsó szó?

A korábbi hírekkel ellentétben reggel több sajtóorgánum képviselője is arról számolt be a Twitteren, hogy a csapatok 5:5-ös patthelyzetre jutottak az éjszaka során azzal kapcsolatban, hogy vállalják-e a versenyzést. A Red Bull két csapata, a Mercedes, valamint ügyfelei rajthoz álltak volna, azonban a Mercedes anyavállalata, a Daimler állítólag közbelépett, így csak a Red Bull maradt a folytatás mellett.

A csapat később megerősítette, hogy írásban is kérvényezték a verseny törlését. „A Mercedes-AMG Petronas F1 Team ma levelet küldött az FIA-nak és az F1-nek, és kérvényezte a 2020-as Ausztrál Nagydíj elmaradását. Amennyiben fenntartjuk a részvételünket a rendezvényen, nem érezzük, hogy garantálható az alkalmazottaink biztonsága."

A Mercedes levélben kérte a verseny törlésétForrás: AFP/William West

A Ferrari a futam törlését követően adott ki közleményt, és kiállt a döntés mellett. „A Scuderia Ferrari teljes mértékben támogatja az F1 és az FIA Ausztrál Nagydíj szervezőivel közösen meghozott döntését a verseny törléséről. Az összes csapattag biztonsága a legfontosabb a számunkra, különösen a koronavírus gyors terjedésének közepette. Nagyon sajnáljuk azokat a szurkolókat, akik kijöttek volna az Albert Parkba, hogy a megszokott lelkesedésükkel támogassák a versenyt, valamint azokat is, akik a világ más részéről követték volna az eseményeket.”

A csapatok közül később a Renault, majd az Alfa Romeo és a Haas is közleményt adott ki, mindannyian teljes mellszélességgel beálltak a futam törléséről hozott döntés mögé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK