Vettel és Räikkönen pénteken elrepült Melbourne-ből

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 12: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Australia at Melbourne Grand Prix Circuit on March 12, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen az Emirates egyik dubaji járatával elrepült Melbourne-ből, pár órával azelőtt, hogy hivatalosan is lemondták az Ausztrál Nagydíjat. A bejelentés előtt a nézőket már nem engedték be a pályára.

A Ferrari versenyzője, Sebastian Vettel és korábbi csapattársa, az Alfa Romeót erősítő Kimi Räikkönen az Emirates EK409-es járatával 2020. március 13-án reggel, helyi idő szerint 6:15-kor elhagyta Melbourne-t. Az értesülést Andrew Benson, a BBC riportere is megerősítette a BBC 5 Live műsorában, valamint felbukkant egy fotó is a két pilóta beszállókártyájának adatait tartalmazó papírról.

Ez újabb fejezet volt a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj helyi idő szerint csütörtök este óta tartó kálváriájában, ami azután kezdődött, hogy a McLaren egyik brit szerelőjét koronavírussal diagnosztizálták, ezért 12 további csapattagot elkülönítettek, a wokingi istálló pedig visszalépett a versenyzéstől.

A szaksajtó csütörtök éjjel arról számolt be, hogy a versenyt nem rendezik meg, de hivatalos bejelentés helyi idő szerint pénteken reggel 10 óra után pár percig nem érkezett.

Pénteken reggel a kétüléses Minardik még pályára léptek az Albert Parkban, és a közönség is gyülekezni kezdett a 8:45-kor esedékes kapunyitásra, de a programváltozás miatt a nézőket nem engedték be, ezután Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke pedig közölte, hogy ha lesz is futam, azt zárt kapuk mögött rendezik meg.

A csapatok eközben megkezdték az elutazásuk megszervezését, illetve megjelent a pályán az Alfa Romeo, a Haas, a Racing Point, a Williams, a Red Bull és az Alpha Tauri személyzete, a többi csapat azonban nem.

A rendezvény promótere az Autosport szerint közleményben tudatta, hogy időben megnyitják a kapukat (ez nem történt meg) és helyi idő szerint 9:10-kor folytatódik a tervezett program. Az F1-es programelemek sorsáról későbbre ígértek további tájékoztatást. Ez 10 óra után 7 perccel történt meg, az FIA, az F1 és a verseny promótere közölte, hogy nem rendezik meg a futamot.

A Daimleré volt az utolsó szó?

A korábbi hírekkel ellentétben reggel több sajtóorgánum képviselője is arról számolt be a Twitteren, hogy a csapatok 5:5-ös patthelyzetre jutottak az éjszaka során azzal kapcsolatban, hogy vállalják-e a versenyzést. A Red Bull két csapata, a Mercedes, valamint ügyfelei rajthoz álltak volna, azonban a Mercedes anyavállalata, a Daimler állítólag közbelépett, így csak a Red Bull maradt a folytatás mellett.

A csapat később megerősítette, hogy írásban is kérvényezték a verseny törlését. „A Mercedes-AMG Petronas F1 Team ma levelet küldött az FIA-nak és az F1-nek, és kérvényezte a 2020-as Ausztrál Nagydíj elmaradását. Amennyiben fenntartjuk a részvételünket a rendezvényen, nem érezzük, hogy garantálható az alkalmazottaink biztonsága."

A Mercedes levélben kérte a verseny törlését Forrás: AFP/William West

A Ferrari a futam törlését követően adott ki közleményt, és kiállt a döntés mellett. „A Scuderia Ferrari teljes mértékben támogatja az F1 és az FIA Ausztrál Nagydíj szervezőivel közösen meghozott döntését a verseny törléséről. Az összes csapattag biztonsága a legfontosabb a számunkra, különösen a koronavírus gyors terjedésének közepette. Nagyon sajnáljuk azokat a szurkolókat, akik kijöttek volna az Albert Parkba, hogy a megszokott lelkesedésükkel támogassák a versenyt, valamint azokat is, akik a világ más részéről követték volna az eseményeket.”

A csapatok közül később a Renault, majd az Alfa Romeo és a Haas is közleményt adott ki, mindannyian teljes mellszélességgel beálltak a futam törléséről hozott döntés mögé.