Társoldalunk:
Hírlevél

Nincs harag Hamilton és Vettel között a Ferrari motorbotránya miatt

2020.03.12. 10:40

A Forma-1 jelenlegi legsikeresebb versenyzői között nincs ellentét azért, mert megkérdőjeleződött a Ferrari tavalyi erőforrásának szabályossága. Lewis Hamilton és Max Verstappen viszont leszögezte, hogy egyenlő feltételek mellett akarnak versenyezni az ellenfeleikkel.

A koronavírus mellett várhatóan a Ferrari tavalyi motorbotránya lesz az idénynyitó Ausztrál Nagydíj egyik kiemelt beszédtémája, miután az FIA egy szűkszavú, a tesztelés utolsó percei során kiadott közleményben jelentette be, hogy megállapodást kötött a Scuderia Ferrarival, ezzel lezárták a tavalyi erőforrással kapcsolatos vizsgálatot.

A mezőny hét csapata azóta több panaszos levelet is intézett az FIA-hoz, a szövetség azonban kitart az álláspontja mellett, hogy az eljárás jogszerű, bár elismerték, hogy nem tudtak megbizonyosodni arról, hogy a Ferrari tavaly mindig szabályosan üzemeltette az erőforrását. A Scuderia tagadta a vádakat és Sebastian Vettel is kijelentette, hogy nem kételkedik a csapata tetteiben.

Vettel és Hamilton az Ausztrál Nagydíj sajtótájékoztatójánForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Számomra elég világos a helyzet. Nyilvánvalóan megbízom a csapatomban, hogy a szabályokat betartva mindig helyesen cselekszünk. Azt is gondolom, hogy bízhatunk abban, hogy az összes pilóta, a szabályozó testület, az FIA is elvégzi a feladatát a rajtrácson lévő összes csapat érdekében. Talán ez a válasz a kérdésre” – nyilatkozta.

Vettel és a Mercedes táborát erősítő hatszoros világbajnok, Lewis Hamilton is úgy vélte, a csapatok közötti vita nem befolyásolja a versenyzők egymás iránti tiszteletét.  

„Ez az én szempontomból semmit sem változtat a többi versenyzővel való kapcsolatomon, különösen Lewisszal – vélte. – Szerintem az évek során kialakított kölcsönös tisztelet érintetlen, és nem hinném, hogy veszélynek van kitéve” – jelentette ki a négyszeres világbajnok, aki 2017-ben nekiment Hamiltonnak, azóta viszont rendezték a nézeteltéréseiket.

Verstappen nem feszegette a kérdéstForrás: AFP/Glenn Nicholls

A német pilóta álláspontjával egyetértett Hamilton is, aki úgy vélte, a csapatok és a szabályozó testület között, a háttérben zajló egyeztetések „külön ügyet” képeznek, azt viszont hozzátette, szerinte az egész problémát „lehetett volna jobban kezelni”, de ennek további bonyolítását Toto Wolff csapatfőnökre bízta.

Nekünk, sportolóknak, versenyzőknek csak azt kell éreznünk, hogy bár természetesen minden csapat eltérő teljesítményt nyújt, mégis sportszerű keretek között játszunk.”  

Ugyanezt kérte Max Verstappen, a Red Bull pilótája is: „Mindenki számára fontos, hogy egyenlő feltételek legyenek. Mindenki ezt akarja, és ez minden, amit mondhatok erről” – zárta rövidre, majd az FIA kapcsán hozzátette: „A múltban a helyes döntéseket hozták meg, úgyhogy meglátjuk, ezúttal az FIA és a csapatok mivel állnak elő.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK