Társoldalunk:
Hírlevél

Hivatalos: Elmarad a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj

2020.03.12. 22:40

Több órás huzavona után eldőlt, hogy nem rendezik meg a Forma-1-es idénynyitó Ausztrál Nagydíjat. A döntés előzménye, hogy a McLaren visszalépett az egyik szerelő pozitív koronavírus-tesztje után.

Nem rendezik meg a hétvégén esedékes idénynyitó Forma-1-es futamot, az Ausztrál Nagydíjat. A csapatok elutaztak Melbourne-be, az előkészületek is megtörténtek, csütörtökön közönségeseményeket is tartottak, a McLaren viszont bejelentette, hogy a csapat a 2005-ös USA Nagydíj óta először visszalép a versenyzéstől, miután az egyik szerelőjük koronavírus-tesztje pozitív lett.

A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton már korábban is „sokkolónak” nevezte, hogy a Forma-1 jogtulajdonosa a verseny megrendezését tervezte, Sebastian Vettel hozzátette, a versenyzői szakszervezet (GPDA) kész „behúzni a kéziféket”, ha romlik az egészségügyi helyzet. Helyi idő szerint csütörtökön éjszaka a csapatfőnökök is üléseztek Melbourne-ben.

Az utolsó pillanatban született döntés - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

A Forma-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media először csupán egy szűkszavú közleményt jelentetett meg a Twitteren arról, hogy a további lépésekről egyeztetnek a hatóságokkal, a következő, éjszakai órák során egyre nagyobb felháborodás alakult ki az újságírók körében és a közösségi médiában is. A közvélemény a McLaren visszalépése után a verseny leállítását követelte.

A helyzet helyi idő szerint éjjel 02:30 körül tovább bonyolódott, mivel a brit Sky szerint döntöttek a verseny megrendezéséről, a BBC viszont arról értesült, hogy az Ausztrál Nagydíjat elhalasztják.    

A Forma-1 közben semmilyen hivatalos bejelentést nem tett, így a közönség lefekvéskor még nem tudhatta, hogy másnap reggel érdemes-e kimenni a pályára, amit az urbánus jelleg miatt elsősorban zsúfolt villamosokkal és egyéb közösségi közlekedési eszközökkel lehet a legjobban megközelíteni.

Csütörtökön is nagy volt a tömeg a pályánForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

Az F1 jogtulajdonosa és az FIA egész éjszaka nem kommunikált, Jean Todt, a szövetség elnöke a Twitteren egy Valenciennes-ben megtartott üzleti fórum szervezőinek mondott köszönetet a vendéglátásért. Több újságíró is egész éjjel virrasztott információra várva, majd nyugtázták, hogy a sportbírók pénteken megjelentek a pályán. 

A közönség sem kapott tájékoztatást az ügyben, ezért rajongók ezrei jelentek meg a kapunyitás idejére, de a nézőket nem engedték be a pályára. Először felmerült, hogy zártkapus lehet a versenyhétvége, addigra viszont már napvilágot látott, hogy Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen elrepült Melbourne-ből, valamint a csapatok egy része is pakolni kezdett. 

Pénteken reggel érkezett a megerősítés

Délelőtt 10 órakor végül az FIA hivatalos közleményt adott ki, amelyben a szövetség megerősítette, hogy a Forma-1 mezőnye nem lép pályára az Albert Parkban. 

Pénteken nem engedték be a közönséget - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Quinn Rooney

„Miután megerősítették, hogy a McLaren-csapat egyik tagjának COVID-19 tesztje pozitív lett, és a csapat úgy döntött, hogy visszalép az Ausztrál Nagydíjtól, az FIA és a Forma-1 jogtulajdonosa megbeszélést szervezett csütörtök este a további kilenc csapatfőnök részvételével. Az egyeztetések a csapatok részéről azzal a többségi állásponttal értek véget, hogy a versenyt nem kellene megrendezni. Az FIA és a Forma-1 jogtulajdonosa az Australian Grand Prix Corporation (AGPC) támogatásával meghozta a döntést, hogy a Forma-1-es programok elmaradnak az Ausztrál Nagydíj során.”

„Elismerjük, hogy ez igen elkeserítő hír a rajongók ezreinek, akik kilátogattak volna a versenyre. Minden jegytulajdonos teljes visszatérítést kap, további bejelentéseket később teszünk. Minden érdekelt értékelte az AGPC, a Motorsport Australia, a személyzet és az önkéntesek hatalmas erőfeszítéseit, hogy megszervezzék a 2020-as FIA Forma-1-es világbajnokság nyitó fordulóját Melbourne-ben, de arra jutottunk, hogy a Forma-1-es család minden tagja, valamint a nagyközönség biztonsága, valamint a sportszerű versengés prioritást élvez.”

KAPCSOLÓDÓ CIKK