Társoldalunk:
Hírlevél

A McLaren visszalépett az Ausztrál Nagydíjtól

2020.03.12. 12:42

A McLaren Forma-1-es csapata bejelentette: visszalép a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjtól, miután egyik csapattagjuknak pozitív lett a koronavírustesztje.

Könnyen lehet, hogy nem fogják megrendezni a hétvégi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, miután a McLaren-csapat egyik alkalmazottja pozitív koronavírustesztet produkált.

A hírt a wokingi istálló hivatalos közleményben erősítette meg, egyúttal közölte: visszalép a szezonnyitó versenytől.

Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy nem rendeznek futamot, ha valamelyik csapat nem jut el egy versenyre az adott országban bevezetett korlátozások miatt, az önkéntes visszalépésről viszont azt mondta, az az adott istálló saját döntése. Az F1 egyelőre nem adott ki közleményt a szezonnyitó megtartásáról.

A McLaren nem versenyez Melbourne-benForrás: AFP/William West

Azok után, hogy nyolc F1-es csapattag, köztük a McLaren egyik alkamazottja is önkéntes karanténba vonult, miután koronavírus-gyanús tüneteket mutatott, a wokingi istálló tagjáról kiderült, pozitív lett a tesztje, ezért a McLaren azonnali hatállyal visszalépett az Ausztrál Nagydíjon való részvételtől. A csapat közleménye úgy fogalmaz, hogy az alkalmazottjuk elkülönítése után felkészültek erre az eshetőségre, együttműködnek a helyi hatóságokkal a helyzet vizsgálatában és elmezésében. Döntésüket a visszalépésről nem csak a McLaren alkalmazottainak és partnereinek, hanem a többi csapattag, a szurkolók és a tágabb F1-es közösség védelmében hozták meg.

Brett Sutton, Victoria állam tisztifőorvosa még a McLaren alkalmazottjának pozitív tesztje előtt úgy nyilatkozott, hogy ebben az esetben az utolsó pillanatban is megálljt parancsolhatnak és lefújhatják a versenyt. „Ha pozitívak lesznek a tesztek, meg kell fontolnunk, hogy ez mit jelent az érintettekkel szoros kapcsolatban állókra nézve. Ha utóbbiak is többen vannak több csapatban, akkor őket is karantén alá kell helyezni – mondta a melbourne-i 3AW rádióállomásnak. – Ha ennek hatására nem lesz verseny, akkor nem lesz. Meg fogjuk hozni ezt a döntést."

Negatív eredmények a Haasnál

Korábban elterjedt, hogy a Renault néhány alkalmazottját is elkülönítették, de ezt a Racefans kérdésére a csapat tagadta, a Haas viszont megerősítette, hogy összesen négy dolgozójuknál felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja. Chris Medland, a Racer tudósítója úgy tudja, mind a négy teszt negatív lett, viszont egy akkreditált fotóriportert is elkülönítettek.

A Haas szerelői jól vannak - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

A francia L'Équipe összesen hét negatív eredményről és két függőben lévő tesztről írt, a The-Race.com szerint a promóter is megerősítette a kilencet, közülük egy személy nincs kapcsolatban az FIA-val, csapattal vagy beszállítóval.

A Yahoo úgy értesült, egy brit szerelő fertőződött meg a koronavírussal, őt karanténban tartják a szállodában, valamint legalább 12, Angliából a hét elején érkezett munkatársát elkülönítették, de ők nem mutatják a betegség tüneteit.

A versenyzők szakszervezete, a GPDA bejelentette, teljes bizalommal állnak az FIA, az F1 és a hatóságok állásfoglalása felé, addig is javasolják, hogy az emberek tartsanak biztonságos távolságot és kerüljék a fizikai kontaktust. A Forma-1 hivatalos Twitter-csatornáján egy rövid közlemény jelent meg, amely szerint „a Forma-1 és az FIA egyeztet a hatóságokkal a további lépésekről. A rajongók, a csapatok és a verseny teljes személyzetének biztonsága a prioritás."  

Újabb cikkünk a témában

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK