Hamilton: Ránk nincs hatással az ellenfelek pszichológiai hadviselése

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Barcelona teszt 6. nap
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 28: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP prepares to drive in the garage during Day Three of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 28, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton nem érez nyomást magán a 2020-as F1-es szezon rajtja előtt amiatt, hogy az ellenfelek őt és a Mercedest tartják az esélyesnek, annak pedig örül, hogy mindenki őt akarja legyőzni.

Már pusztán az elmúlt évek eredményei alapján is kijelenthető, hogy Lewis Hamilton és a Mercedes a 2020-as Forma-1-es világbajnokság legfőbb esélyese, és ha a még a téli teszteken látottakat is idevesszük, csak nő a bizonyosság arra, hogy az idén is ezt a párost kell majd legyőznie annak, aki fel szeretne érni a csúcsra. A hatszoros világbajnok ráadásul ebben az évben utolérheti Michael Schumachert az örökrangsorban, őt azonban sem ez, sem az esélyesség terhe nem foglalkoztatja, és nem érez magán nyomást amiatt, hogy a riválisok szerint ő és csapata a favorit.

Csak magára és a csapatra koncentrált a barcelonai tesztelésen Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Természetesen majd csak az első pár futamon fog egyértelműen kiderülni, hogy valóban a Mercedes van-e a legjobb helyzetben, a téli teszteken látottak azonban arra engednek következtetni, hogy igen. Persze ilyenkor a csapatok, amennyire csak lehet, igyekeznek titkolni a valós teljesítményüket, a riválisok azonban egyértelműen a Mercedest tartják az esélyesnek. Ezzel egyúttal nyomást is helyeznek a címvédőre. A Ferrari például saját elmondása szerint nem fog tudni a győzelemért harcolni az első versenyeken, a Red Bull pedig továbbra is a Mercedest tartja a mércének.

Hamilton szerint ez a pszichológiai hadviselés az ő esetükben nem vezet eredményre.

„Senki másra nem figyelek a tesztelés során. Csak saját magunkra koncentrálunk, szó szerint fogalmam sincs, hogy mit mondanak mások.

Úgy tűnik, hogy az emberek hajlamosak ezt pszichológiai játszmának felfogni, de igazából nem az. A mentálisan gyengéknek talán az, de minket nem befolyásol."

Uoléri Schumachert, ha az idén világbajnok lesz Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Hamilton megközelítésén az sem változtat, hogy ha az idén világbajnok lesz, beéri a hétszeres világbajnok Michael Schumachert az örökranglista élén. „Nem gondolok erre. Mindig is azt mondtam, hogy a számok nem jelentenek sokat nekem. Úgy tervezem, hogy egy ideig még itt leszek, úgyhogy remélhetőleg sikerül [hét világbajnoki címet nyernem]. Meglátjuk."

Miután a brit pilóta az elmúlt hat évből ötször világbajnok lett és dominálja a Forma-1 jelenlegi korszakát, az ellenfelek már nem csak úgy mennek csatába, hogy világbajnokok szeretnének lenni, hanem úgy is, hogy Lewis Hamiltont akarják legyőzni. Kissé hasonló a helyzet ahhoz, amikor Schumacher nyerte sorra a vb-címeket, Fernando Alonso 2005-ben pedig nem szimplán világbajnok lett, hanem véget vetett a német pilóta győzelmi szériájának.

Saját elmondása szerint ez a hozzáállás az ellenfelek részéről csak boldoggá teszi Hamiltont.

„Egyáltalán nem újdonság ez nekem. Amikor még gokartoztam, én voltam az egyetlen fekete fiú, és általában a mezőny elejében szerepeltem, úgyhogy ilyen szempontból az elmúlt 20 év ugyanolyan volt. Kényelmesen érzem magam így. Már-már inkább pozitívum, hogy az embereknek az lesz a célja, hogy legyőzzenek téged, mert azt szeretnéd, hogy mindenki a legjobbját nyújtsa ellened, hogy ha sikerül legyőznöd őket, az még jobb érzés legyen."