Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton: Ránk nincs hatással az ellenfelek pszichológiai hadviselése

2020.03.09. 15:30

Lewis Hamilton nem érez nyomást magán a 2020-as F1-es szezon rajtja előtt amiatt, hogy az ellenfelek őt és a Mercedest tartják az esélyesnek, annak pedig örül, hogy mindenki őt akarja legyőzni.

Már pusztán az elmúlt évek eredményei alapján is kijelenthető, hogy Lewis Hamilton és a Mercedes a 2020-as Forma-1-es világbajnokság legfőbb esélyese, és ha a még a téli teszteken látottakat is idevesszük, csak nő a bizonyosság arra, hogy az idén is ezt a párost kell majd legyőznie annak, aki fel szeretne érni a csúcsra. A hatszoros világbajnok ráadásul ebben az évben utolérheti Michael Schumachert az örökrangsorban, őt azonban sem ez, sem az esélyesség terhe nem foglalkoztatja, és nem érez magán nyomást amiatt, hogy a riválisok szerint ő és csapata a favorit.

Csak magára és a csapatra koncentrált a barcelonai tesztelésenForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Természetesen majd csak az első pár futamon fog egyértelműen kiderülni, hogy valóban a Mercedes van-e a legjobb helyzetben, a téli teszteken látottak azonban arra engednek következtetni, hogy igen. Persze ilyenkor a csapatok, amennyire csak lehet, igyekeznek titkolni a valós teljesítményüket, a riválisok azonban egyértelműen a Mercedest tartják az esélyesnek. Ezzel egyúttal nyomást is helyeznek a címvédőre. A Ferrari például saját elmondása szerint nem fog tudni a győzelemért harcolni az első versenyeken, a Red Bull pedig továbbra is a Mercedest tartja a mércének.

Hamilton szerint ez a pszichológiai hadviselés az ő esetükben nem vezet eredményre.

„Senki másra nem figyelek a tesztelés során. Csak saját magunkra koncentrálunk, szó szerint fogalmam sincs, hogy mit mondanak mások. Természetesen azzal tisztában vagyok, hogy az emberek erősebbnek tüntetnek fel minket, magukat pedig lehúzzák, hogy utána váratlanul túlteljesítsenek, vagy ilyesmi, de ez igazából nem számít. Úgy tűnik, hogy az emberek hajlamosak ezt pszichológiai játszmának felfogni, de igazából nem az. A mentálisan gyengéknek talán az, de minket nem befolyásol."

Uoléri Schumachert, ha az idén világbajnok leszForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Hamilton megközelítésén az sem változtat, hogy ha az idén világbajnok lesz, beéri a hétszeres világbajnok Michael Schumachert az örökranglista élén. „Nem gondolok erre. Mindig is azt mondtam, hogy a számok nem jelentenek sokat nekem. Úgy tervezem, hogy egy ideig még itt leszek, úgyhogy remélhetőleg sikerül [hét világbajnoki címet nyernem]. Meglátjuk."

Miután a brit pilóta az elmúlt hat évből ötször világbajnok lett és dominálja a Forma-1 jelenlegi korszakát, az ellenfelek már nem csak úgy mennek csatába, hogy világbajnokok szeretnének lenni, hanem úgy is, hogy Lewis Hamiltont akarják legyőzni. Kissé hasonló a helyzet ahhoz, amikor Schumacher nyerte sorra a vb-címeket, Fernando Alonso 2005-ben pedig nem szimplán világbajnok lett, hanem véget vetett a német pilóta győzelmi szériájának. Saját elmondása szerint ez a hozzáállás az ellenfelek részéről csak boldoggá teszi Hamiltont. „Egyáltalán nem újdonság ez nekem. Amikor még gokartoztam, én voltam az egyetlen fekete fiú, és általában a mezőny elejében szerepeltem, úgyhogy ilyen szempontból az elmúlt 20 év ugyanolyan volt. Kényelmesen érzem magam így. Már-már inkább pozitívum, hogy az embereknek az lesz a célja, hogy legyőzzenek téged, mert azt szeretnéd, hogy mindenki a legjobbját nyújtsa ellened, hogy ha sikerül legyőznöd őket, az még jobb érzés legyen."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK