A Ferrari külön engedéllyel hagyhatta el a lezárt Olaszországot

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Ferrari-konténer
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 09: Preparations are made ahead of the 2020 Australian Formula One Grand Prix on March 09, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Sam Tabone/WireImage)
Vágólapra másolva!
A koronavírus terjedését megakadályozandó szigorú olaszországi intézkedések akár a Ferrari részvételét is veszélybe sodorhatták volna a Forma-1-es szezonnyitón, a maranellóiak azonban megkapták az engedélyt, hogy elutazzanak Melbourne-be.

Miután vasárnapra virradóra az olasz kormány karantén alá vonta Lombardiát és 14 másik észak-olaszországi megyét, a Forma-1-es Ferrari csapat részvétele is kérdésessé vált az idénnyitó Ausztrál Nagydíjon. Amennyiben a Scuderia szakemberei nem tudtak volna elutazni Melbourne-be, azzal az Alfa Romeo és a Haas indulását is veszélybe sodorták volna.

A kialakult helyzetre reagálva a Ferrari közleményben tudatta, hogy csapatának egy része már Ausztráliában tartózkodik, a még Olaszországban levők elutazása pedig a tervezettek szerint meg fog történni, hacsak az olasz kormány közbe nem szól. Az ausztrál The Age szerint nem szólt, a maranellóiak utolsó otthon maradt alkalmazottai, köztük a csapatfőnök Mattia Binotto hétfőn reggel külön engedéllyel elindulhatnak az Ausztrál Nagydíj helyszínére.

Ferrari-konténerek az albert parki pálya célegyenesében Forrás: WireImage/2020 Sam Tabone/Sam Tabone

Az Észak-Olaszországban érvénybe léptetett, becslések szerint több mint 16 millió embert érintő karantén többek között Modena megyére is kiterjed, ahol a Ferrari maranellói főhadiszállása is található. Félő volt, hogy emiatt a mezőny két olasz csapata, a Ferrari és az Alpha Tauri is gondba kerülhet, és legalább személyzetének egy része kénytelen lesz Olaszországban maradni.

A jelek szerint ettől azonban nem kell tartani, a Ferrari közleményben reagált és kijelentette, minden a terv szerint halad.

„Az olasz kormány által bejelentett intézkedéseket követően figyelemmel követjük és értékeljük a helyzetet, szoros kapcsolatban vagyunk az illetékes hatóságokkal és az érintett szervekkel” – olvasható a közleményben.

Minden egyes döntés ezt az irányelvet tiszteletben tartva fog megszületni. A csapat és a felszerelés egy része már megérkezett Melbourne-be, a csapat többi tagjának elutazása pedig terv szerint folytatódik, hacsak ezzel ellentétes közlést nem kapunk."

A Ferrari korlátozott létszámú személyzettel vesz részt az Ausztrál Nagydíjon Forrás: Dmitry Feoktistov/TASS/Dmitry Feoktistov

A The Age információi szerint a Ferrari csapattagjai megkapták a külön engedélyt, hogy elutazhassanak a karantén alá vont területről,

hétfőn reggel ezt azok is megteszik, akik még nincsenek Melbourne-ben, de így is 150 fős, csökkentett létszámmal vesznek részt a nagydíjhétvégén, miután néhány, nélkülözhető alkalmazott Európában maradt.

Az Alpha Tauri a Racefans megkeresésére megerősítette, hogy a Ravenna megyében levő bázisuk nem érintett a karanténban, a személyzete már úton van Ausztráliába, ennélfogva úgy készülnek, hogy ott lesznek az Ausztrál Nagydíj rajtrácsán. „A Ferrai és az Alpha Tauri autói már úton vannak, a legfontosabb személyzet pedig a repülőn ül, a következő 12-24 órában számítunk az érkezésükre” – nyilatkozta Westacott, az Ausztrál Nagydíj vezérigazgatója.

Eddig minden rendben ment az érkezéssel

Westacott azt is közölte, hogy eddig egyetlen F1-es csapattagnál sem mutatták ki a vírus jeleit, minden a tervek szerint halad. „Biztosítaniuk kellett, hogy megfelelnek az olasz kiutazási követelményeknek, valamint az érkezéskor az ausztrál határőrség követelményeinek is. Olyan ez, mint egy focicsapatnál. Ha ott valakinek valami baja van, akkor távol tartják az illetőt. Nagyon profi csapatról van szó."