Társoldalunk:
Hírlevél

Nehéz lesz előzni, Verstappen rajtelsőségre hajt a Holland Nagydíjon

2020.03.05. 06:34

Megtartották az F1-es Holland Nagydíj helyszínének hivatalos megnyitóját, melynek során Max Verstappen tette meg az első köröket. A 22 éves pilóta egy korábbi Red Bullt vezetett.

Miután befejeződött az F1-be idén visszatérő zandvoorti versenypálya felújítása, a helyszínt hivatalosan is megnyitották. Az eseményre Max Verstappen is meghívást kapott, és ha már ott volt, ment is pár kört. A Red Bull pilótája nemcsak egyedül autózott, hanem édesapját és a célegyenesre ráfordító döntött kanyar névadóját is körbevitte.

Verstappen kulcsszerepet játszott hazája nagydíjának visszatérésében, hiszen megjelenésével a Forma-1 rendkívül népszerűvé vált Hollandiában. Az elmúlt években több futamon is láthattuk, hogy a lelátók jelentős részét narancsba öltözött szurkolók töltik meg. Ugyan korábban mások már kaptak lehetőséget a körözésre, nem véletlen, hogy formálisan a 22 esztendős pilóta avathatta fel a pályát, és egyben ő az, aki hosszú idő után először F1-e autóval körözhetett az aszfaltcsíkon.

Ilyen egy kör Max Verstappennel a Holland Nagydíj helyszínén

A 22 esztendős versenyző egy 2012-es RB8-ast vezethetett, összesen három körön keresztül. Eredetileg úgy tervezték, hogy lemérik az idejét, hogy hivatalosan is meglegyen az új pályacsúcs, de ez végül nem történt meg.

A harmadik kör végén az a Jan Lammers intette le, aki 3767 nappal az F1 történetében a leghosszabb időt hagyta ki két egymást követő versenye között, manapság a Holland Nagydíj sportigazgatójaként tevékenykedik.

„Az egész pálya nagyon igénybe veszi az embert – nyilatkozta Verstappen az esemény után. – Sok a gyors kanyar, de nincs nagy bukótér, és emiatt igazán nagy kihívás lesz a határon autózni, de ez jó, ezt szeretjük. Hogy a mai nap ad-e némi előnyt [a versenyre]? Nem tudom. Mindenesetre mindig jó először menni egy pályán, és megtapasztalni, hogy milyen érzés, ezt is nagyon élveztem.”

A jelenlegi mezőnyből Verstappen autózhatott elsőként Zandvoortban - GalériaForrás: AFP/Remko De Waal

A holland pilóta a két döntött kanyart emelte ki. A pálya elején található Hugenholtzról kijelentette, bemenetkor keveset fognak látni, az utolsó fordulóról pedig úgy vélekedett, hogy az új autók és a DRS különösen érdekessé fogják tenni. A vele készített interjúban a Sky Sports riportere utalt arra, hogy várhatóan nehéz lesz az előzés, ezt Verstappen is érzi.

„Mindenképpen megpróbálom majd az 1. helyen zárni az időmérőt, ha ez nem sikerül, akkor megoldást kell találnunk az előzésre" – összegzett.

Veteránokat is fuvarozott

Verstappen nem csupán a Red Bullt, hanem egy Aston Martin Superleggerát is vezetett, amiben többek között édesapját, Jos Verstappent is körbevitte a pályán. Később elmondta, a 48. születésnapját aznap ünneplő expilóta továbbra sem szereti, ha fia a sofőrje, ezért nem is feszegette a határokat, csak élvezték az „utazást”.

Verstappen szerint a két döntött kanyar okozhat izgalmakat

Az idősebbik Verstappen mellett a holland autósport történetének egyik legnagyobb alakja, Arie Luyendyk is beült Max mellé. A 66 éves egykori versenyző ugyan F1-es futamon soha nem indult, de az Indy 500-at két alkalommal is meg tudta nyerni. A Verstappen által is emlegetett célegyenesre ráfordító kanyar pedig az ő nevét viseli.

A Holland Nagydíjat május 3-án rendezik, (jelen állás szerint) a versenynaptár negyedik futamaként. A zandvoorti pálya 35 év után tér vissza az F1 vérkeringésébe, az eddigi utolsó alkalommal Niki Lauda győzött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK