A Red Bull csapatfőnökét nem zavarják a klónozott F1-es autók

Forma-1, Lance Stroll, Racing Point, Barcelona teszt 3. nap
Lance Stroll and the Racing Point RP20 during the day 3 of the formula 1 testing, on 21 February 2020, in Barcelona, Spain. Photo: Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, az F1-es Red Bull istálló csapatfőnöke nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a Racing Point a tavalyi világbajnok Mercedes klónjával áll rajthoz az idei világbajnokságban, szerinte ameddig a másolás a szabályok adta keretek között marad, csak jót tesz a Forma-1-nek.

Nagy felzúdulást keltett az F1-es középcsapatok között a Racing Point idei autója, amely megszólalásig hasonlít a Mercedes tavalyi versenygépére. Sokan egyből azzal vádolták meg a silverstone-i istállót, hogy egy az egyben lemásolta a W10-est, ami persze nem tilos, hogy ha ezt önállóan teszi, azaz nem kap semmilyen segítséget hozzá más csapattól, jelen esetben a Mercedestől.

Noha vannak olyan alkatrészek, mint például a váltó vagy a felfüggesztés, amelyek a szabályok szerint megoszthatók, a Racing Point RP20-as ennél jóval több ponton megegyezik a brackley-iek tavaly vb-címet nyerő modelljével. Sokan már azt pedzegetik, hogy Lance Stroll és Sergio Pérez akár a top 3-as bajszát is megráncigálhatja az idén, de legalábbis pár dobogós helyezés kinéz nekik. Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét ezzel együtt sem zavarja a Mercedes-klónnal versenyző csapat, mivel szerinte az F1-nek összességében jót tesznek ezzel.

Racing Point’s RP20 compared with Mercedes’s W10 from r/formula1
Bal oldalon az idei Racing Point, jobb oldalon a tavalyi Mercedes. Zavarbaejtő a hasonlóság

Andrew Green, az egyébként a Mercedes szélcsatornáját használó Racing Point technikai igazgatója visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint szabályellenes segítséget kaptak a címvédőtől, elmondása alapján

mindössze arról van szó, hogy fogták a W10-esről készült képeket, és lemásolták a Mercedes autóját. Amennyiben így van, és nem vettek át úgynevezett listázott elemet, a Racing Point autója megfelel a szabályoknak.

Természetesen nem ők az egyetlenek, akik partneri kapcsolatban vannak valamelyik nagycsapattal, az Alpha Tauri a Red Bulltól, a Haas pedig a Ferraritól szerzi be, amit csak tud, noha ennek a két csapatnak az idei autója azért nem egy az egyben a bikások, illetve a vörösök tavalyi gépének másolata.

– tette fel a kérdést Christian Horner. – A kutatás-fejlesztés, amire ezek nélkül költeniük kéne, a forrásaik nagy részét felemésztené. Nyilván egyes csapatok talán továbbmentek a klónozásban, mint mások, de amíg nem vétenek a szabályok ellen, nekem nincs különösebb problémám ezzel."

Az Alpha Tauri a Red Bulltól veszi át, amit csak lehet Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Horner úgy véli, hogy egyenesen üdvözítő, ha egy csapat a szabályok adta kereteken belül mindent kihasznál, és ahelyett, hogy a Williams vagy a McLaren példáját követve amit csak lehet, házon belül készít el, inkább megveszi vagy átveszi azt egy nagycsapattól. „A Libertynek ez versenyképesebb mezőnyt jelent, a csapatoknak pedig megfizethetőbbé teszi a Forma-1-es részvételt.

– jelentette ki Horner.

A továbbra is saját útját járó, és az erőforrást leszámítva minden mást saját maga előállító McLaren csapatfőnöke nem akarta nyíltan megvádolni a Racing Pointot azzal, hogy vét a szabályok ellen, szavaiból azonban kiérződik, hogy talán ő sem biztos Andy Greenék ártatlanságában.

A McLaren a saját útját járja Forrás: NurPhoto via Getty Images/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

„Hogy őszinte legyek, a szabályok szerintem eléggé világosan fogalmaznak azzal kapcsolatban, hogy mi megengedett és mi nem. Fontos, hogy ezeket a szabályokat mindenki betartsa – nyilatkozta Andreas Seidl. – Minden csapatnak limitálva van, hogy például hány órát foglalkozhat CFD-vel vagy mennyit tölthet el a szélcsatornában.

– utalt arra, hogy nem lehet mondjuk a Mercedes szélcsatorna-idejében a Racing Pointnak készülő elemeket tesztelni.