Társoldalunk:

Sanghaj után a Vietnámi Nagydíj miatt is aggódnak az F1-ben

2020.02.23. 18:38

Több csapatfőnök is kételkedik abban, hogy a Forma-1 jogtulajdonosa találni fog új időpontot a koronavírus miatt elhalasztott Kínai Nagydíjnak. Vannak, akik már a szomszédos Vietnám miatt aggódnak, sőt, az RTL bejelentette, nem küld stábot Hanoiba.

Felforgatja a Forma-1 idei versenynaptárát a koronavírus: az már biztos, hogy áprilisban nem rendezik meg a Kínai Nagydíjat, de a futamot hivatalosan egyelőre csak elhalasztották, feltehetőleg azért, mert nem tisztázott, hogy melyik fél tartozik anyagi felelősséggel a helyzet miatt. Több csapatfőnök is támogatja a döntést, de nem hiszik, hogy lehet új dátumot találni a versenynek.

A McLaren óvintézkedésekkel kezeli a helyzetetForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint logisztikai szempontból megvalósítható, hogy a sanghaji fordulót beékeljék a Brazil Nagydíj és a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj közé, de kételkedett abban, hogy lecseng addigra a koronavírus. Az Autosportnak leszögezte, ha kockázatos elutazni a térségbe, ellenezni fogja a megrendezést.

Először is, egyértelműen az a legjobb döntés az FIA és a FOM részéről, hogy a jelenlegi helyzetben nem megyünk Kínába, mert az emberek biztonsága a legfontosabb tényező 

– mondta. – Meglátjuk, hogy be tudjuk-e szorítani a szezon végén, először az egészségügyi helyzetet kell rendezni, de kétlem, hogy megoldják addigra, amikorra nekünk tudnunk kellene, hogy biztonságos odamenni. Úgy tudom, a szerződésben az van, hogy Abu-Dzabi az utolsó verseny, de talán elhalasztják egy héttel. Ha a koronavírust megfékezik, szerintem találnak majd megoldást.”

Günther Steiner, a Haas csapatfőnökeForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Reutersnek úgy vélte, megterhelő az idei versenynaptár és logisztikai szempontból nem lesz könnyű megoldást találni a Kínai Nagydíj ügyére. A McLaren közben már óvintézkedéseket is bevezetett, kitiltották a motorhome-ból azokat, akik az elmúlt két hét során Kínában jártak és átfoglalták a repülőjáratokat, hogy elkerüljék a kockázatos átszállásokat,

a McLaren kivételével az F1-es csapatok egyelőre nem tettek lépéseket a koronavírussal kapcsolatban.  

Az RTL viszont igen: a médiavállalat bejelentette, hogy nem küld stábot a Vietnámi Nagydíjra sem, biztonsági szempontok miatt inkább Kölnből közvetítik majd a futamot, a Ziggo Sport elutazik Hanoiba, pedig a holland külügyminisztérium kockázatosnak minősítette Vietnámot. Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezetője nemrég azt mondta, az egészség a legfontosabb.

A koronavírus ellenére zajlanak az előkészületek Hanoiban - GalériaForrás: AFP/Manan Vatsyayana

„Vietnam egyelőre nem merült fel, mint potenciális probléma, de nyilvánvalóan nagyon közel van [Kína] szomszédságában, úgyhogy figyeljük a helyzetet. Biztosan nem tennénk olyat, ami veszélybe sodorná az embereinket. Nem hinném ezt a Forma-1-ről sem” – nyilatkozta, és elárulta, előre tájékoztatják a személyzetet a fejleményekről, így a stáb tagjai nem aggódnak a helyzet miatt.  

Horner kijelentette, a Red Bull követi a Liberty Media iránymutatását a vietnámi utazással kapcsolatban.  

Steiner hozzátette: „Amennyire én tudom, egyelőre a szervező azt mondja, hogy mehetünk oda versenyezni, de természetesen az emberek egészségének prioritást kell élveznie.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK