Társoldalunk:
Hírlevél

Megérkezett az autó, amivel Hamilton utolérheti Schumachert

2020.02.14. 09:34

Leleplezte a sormintát folytatva, W11 névre keresztelt 2020-as F1-es autóját a Mercedes. A csapat célja az új versenygéppel, hogy zsinórban hetedszer hódítsa el mindkét világbajnoki címet.

A három topcsapat közül utolsóként a világbajnoki címvédő Mercedes is leleplezte 2020-as F1-es autóját, a W11-est, amelynek festése már nem számít újdonságnak, hiszen az Ineosszal kötött szponzori szerződés miatt azt már korábban, a tavalyi autón bemutatta a csapat. Minden más részletet azonban most pillanthattunk meg először az egyelőre csak rendereken közzétett autón, amelynek online bemutatójára magyar idő szerint fél 11-től kerül sor Toto Wolff csapatfőnök és a két pilóta, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas jelenlétében.

A képre kattintva galéria nyílik a Mercedes W11-esrőlForrás: Mercedes

Miként azt a Ferrari és a Red Bull esetében láthattuk, és amennyire ez a három renderből kiderül, teljesen új koncepció helyett a Mercedes is a tavalyi autó továbbfejlesztett változatával készül az idei évre. Ez persze egyáltalán nem váratlan lépés a zsinórban hetedik világbajnoki címére hajtó csapattól, hiszen ha valakinek, akkor nekik volt a legkevesebb okuk a gyökeres változtatásra, miután a tavalyi szezonban is elsöprő fölénnyel nyerték meg mind a konstruktőri, mind az egyéni világbajnoki címet. Amennyiben ez az idén is sikerül nekik, azzal újabb fejezetet írnak a rekordok könyvébe, hiszen soha egyetlen istálló sem nyert még zsinórban hét világbajnoki címet.  

A képre kattintva galéria nyílik a Mercedes W11-esrőlForrás: Mercedes

Lewis Hamilton pályafutásában is mérföldkövet jelenthet a W11-es modell, hiszen amennyiben a 35 esztendős pilóta az idén sem talál legyőzőre, utoléri Michael Schumachert a világbajnoki címek számában, és holtversenyben fog az első helyen állni a Ferrari egykori ászával. Egy másik fontos mutatóban viszont meg is előzheti az új konstrukcióval a nagy elődöt, hiszen amennyiben sikerül 8 versenyt nyernie a szezonban, már az idén az élre állhat a futamgyőzelmek örökrangsorában.

Mielőtt Silverstone-ban először a pályára gurult a W11-es, Toto Wolff, az istálló csapatfőnökke kiemelte: egyelőre nem gondolnak a világbajnoki címre, lépésről lépésre akarnak haladni az idei szezonban is. „Ez nagyon fontos nap mindannyiunknak, hiszen mostanra állt össze először a gép, ami pályára lép. Számomra ezek mindig bizarr, átmeneti hónapok, mert már készülünk, de még nem kelünk útra. A mai nap a 2020-as kaland kezdete. A siker lényege, hogy minden nap tegyünk egy lépést. A mai nap sikere az lesz, ha jól alakul a bejáratás, megtesszük a tervezett kilométereket, és mindkét pilóta jó benyomásokat szerez az autóról. A következő mérföldkő egy jó barcelonai teszt lesz, ha elvégezzük a feladatainkat és sok adatot gyűjtünk, hogy jó formában érkezzünk Melbourne-be. Nem tekintünk nagyon előre.

Bottas megsimogatta idei munkaeszközét, mielőtt elvitte egy körreForrás: Mercedes

Az autót elsőként Valtteri Bottas próbálhatja ki, utána adja át a volánt Lewis Hamiltonnak. „Talán nem látszik, de izgatott vagyok. Mindig jó visszaülni egy Forma-1-es autóba, ami ráadásul teljesen új, semmi nem ugyanolyan, mint az előzőn, meg kell érezni a viselkedését, milyen az aerodinamika, a motor és minden más. Ez izgalmas, mivel ez lesz az idei fegyverünk.”

A kérdésre, hogy mennyi időbe telik megszoknia egy új autót, Bottas viccesen rávágta, hogy egy kanyarba, de aztán komolyabb hangnemre váltott.

Valtteri Bottas nedves aszfalton kezdte meg a körözést

„Nyilván beletelik egy kis időbe, de a bejáratás nem is erről, hanem az apró hibák kiküszöböléséről szól, megnézzük, hogy miként működik az autó és adatokat gyűjtünk, de a valódi munka csak jövő héten kezdődik. Most először megteszünk egy installációs kört, leellenőrzik a rendszereket, elmondom az első benyomásaimat, aztán megteszünk még pár rövid etapot és próbálok kicsit ráérezni a kocsira.”

A Mercedes is új évtizedet kezd

A 2020-as autó abból a szempontból új fejezetet jelent a Mercedes F1-es történetében, hogy azzal hivatalosan is lezárta gyári csapatként történt visszatérése első évtizedét az istálló, hiszen 2010 óta szerepeltet újra gyári alakulatot a száguldó cirkuszban. „Szenzációsan alakult az elmúlt 10 év, 2010-re úgy döntött az igazgatótanács, hogy a motorszállítás után önálló csapatot is indít. Látható, hogy vannak még párhuzamok: a Petronasszal nagyon erős szövetséget alakítottunk ki, már akkor is az autón szerepeltek, és ma is. Ki gondolta volna, hogy a két autó között 12 világbajnoki címet nyerünk? Mindig jó visszaemlékezni, hogy hol kezdtünk” – nyilatkozta Toto Wolff az új autó silverstone-i bejáratásán.

Bottas vitte pályára elsőként az új konstrukciót - Galéria!Forrás: Daimler AG/© LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

„Emlékszem, amikor 1998-ban csatlakoztam a Mercedeshez, végignéztem a márka fejlődését, láttam a korábbi pilótákat, akiket azelőtt a TV-ben néztem, próbáltam felvenni velük a versenyt – emlékezett vissza Hamilton. – Aztán végigkövettem, ahogy a Mercedes létrehozta a saját csapatát, amihez 2013-ban én is csatlakoztam. Tulajdonképpen olyan, mintha a családom lennének, életem nagy részét velük töltöttem."

A hatszoros világbajnok a csapatnak is köszönetet mondott a 2020-as autóért. „A srácok nagyon keményen dolgoztak, hogy összerakják az autót, amit csak mi ketten vezethetünk. Eléggé hihetetlen, hogy ezek az emberek hosszú hónapokat dolgoztak, hogy létrehozzák a kocsit, amit ma a garázsban láthatunk, és biztosra mentek, hogy minden simán menjen és készen legyenek a mai napra, hogy aztán Valtteri és én elkezdhessük próbálgatni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK