Vágólapra másolva!
Toto Wolff már intézi az okmányait az áprilisban esedékes Kínai Nagydíj kapcsán, de elismerte, a közegészségügyi szempontok a legfontosabbak a verseny megrendezésének ügyében. Még hetek is eltelhetnek, mire döntés születik az ügyben.

Továbbra sincs formális döntés arról, hogy megtartják-e az április 17-19. között esedékes Kínai Nagydíjat, amelynek megrendezése a koronavírus terjedése miatt kérdéses. A sanghaji sportszövetség nemrég minden helyi sporteseményt leállított, ennek ellenére a kínai promóter még nem hozott döntést, valószínűleg a kínai újév okozta szabadságolások miatt.

Noha sok jel utal arra, hogy a sanghaji futamtól az idén el kellene tekinteni, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke hétfőn elmondta, ők továbbra is úgy készülnek, hogy lesz verseny, ő maga az Ineosszal közös sajtótájékoztató után a biometrikus adatainak rögzítésére ment a Kínai Nagykövetségre. „Pillanatnyilag minden úgy fest, hogy megyünk Kínába” – jelentette ki.

A Mercedes csapatfőnöke sajnálná a Kínai Nagydíj elmaradását Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hz

„Nagy kár lenne, ha nem mennénk – tette hozzá. – Tavaly tele voltak a lelátók, teltház volt és Kína kezd nagyon fontos piac lenni a rajongók tekintetében. Sanghajban remek rendezvények is vannak a nagydíj apropóján. Nyilvánvalóan nem lenne nagyszerű a szurkolóknak és nekünk sem, ha nem mennénk, de az egészség az első és remélem, hogy úrrá tudnak lenni [a víruson]. Ez a fontosabb.”

Az F1 sportért felelős ügyvezetője, Ross Brawn nemrég kijelentette, „tragikus és nagyon nehéz” helyzet alakult ki, a Liberty Media egyelőre a promóter állásfoglalására vár.

Brawn szerint akár hetek is eltelhetnek, mire végső döntés születik a Kínai Nagydíj megrendezéséről, ezt elsősorban a logisztikai határidők szorítása befolyásolja majd. Két fontosabb időszak van, amikor a felszerelés egy részét elküldik a Távol-Keletre és amikor a személyzet is elindul, hogy előkészítse a terepet.

Egyre nagyobb az F1 kínai szurkolótábora Forrás: Imaginechina/Chen di - Imaginechina/Chen Di

„Az üzemanyag és egyebek hajóval mennek, de az nem katasztrófa, ha változik a terv és ezeket vissza kell hozni. Az már nagy kihívás, amikor emberek is elutaznak, hogy előkészítsék a versenyt. Az már kritikus szakasz, két-három hét múlva esedékes. Akkoriban már tényleg tudnunk kell, hogy mi a helyzet” – összegzett.

Utoljára 2011-ben fordult elő, hogy elmaradt egy F1-es nagydíj,

akkor a bahreini zavargások miatt pótlás nélkül kiesett a verseny a naptárból, de a következő évben visszatért. Brawn szerint az F1 jogtulajdonosa nyitott arra, hogy új időpontot találjon a sanghaji futam megrendezésére, de elvetette a helycserét az Orosz Nagydíjjal. A csapatok várhatóan nem támogatják majd, hogy a versenyt decemberben rendezzék meg.