Wolff: A Mercedes a Forma-1-ben akar maradni

Forma-1, Olasz Nagydíj, péntek, Hamilton, Mercedes
Lewis Hamilton driving the (44) Mercedes AMG Petronas Motorsport on track during practice for the Formula One Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 6, 2019 in Monza, Italy. (Photo by Emmanuele Ciancaglini/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff csapatfőnök szerint a Mercedes maradni akar a Forma-1-ben, de kijelentette, ehhez megfelelő kereskedelmi megállapodás kell. Karácsony előtt látta utoljára Hamiltont, de hamarosan vele is tárgyalni kezd.

Az előző szezon vége óta lázban tartja a Forma-1 közvéleményét, hogy a Mercedes folytatja-e szereplését a sportágban, és sztárpilótájuk, Lewis Hamilton is a csapat tagja marad-e. A brit pilóta a nyilvános szereplései alkalmával kitérő vagy többféleképpen értelmezhető válaszokat adott, részben Toto Wolff maradásához kötötte a saját szerződéshosszabbítását.

A Mercedes kapcsán több pletyka is felmerült, egyes lapértesülések még arra is utaltak, hogy további befektetőkkel közösen Wolff szárnyai alá kerülhet az istálló, de a csapat a napokban több szponzori szerződést is bejelentett, és Ola Källenius, a Daimler AG vezérigazgatója is kiállt a Forma-1 értéke mellett.

Jövőre is marad a Mercedes az F1-ben Forrás: NurPhoto via Getty Images/Emmanuele Ciancaglini/NurPhoto/Emmanuele Ciancaglini

Wolff az Auto Motor und Sport hasábjain kijelentette: „A Mercedes bizonyosan pályán lesz 2021-ben. Maradni akarunk. A Forma-1 ésszerű a számunkra”, de hozzátette, „élhető” kereskedelmi megállapodásra van szükség a csapat és a Liberty Media között. „Kiegyensúlyozott szerződés kell, nekünk és a kisebb csapatoknak is.”

Az osztrák üzletember szerint azt kell célként kitűzni, hogy 2021-től minden csapat profitot termeljen. Kijelentette, ő maga élvezi a munkáját.

„Ki mondhatja el magáról, hogy közös vállalkozása van a Mercedesszel? A vállalat eléggé elengedte a gyeplőt ahhoz, hogy úgy vezessem a csapatot, ahogy szerintem az a legjobb. Egyre csak gyarapodunk, az elmúlt hét év során csaknem megháromszorozódott [a létszám]. Igazi vállalattá vált, és a munka igazi menedzsment feladattá vált.”

Wolff és Hamilton hamarosan tárgyalni kezd Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Wolff kitért arra is, hogy legutóbb karácsony előtt találkozott Hamiltonnal, azóta csak WhatsAppon beszéltek egymással, februárban fogják megkezdeni a tárgyalásokat. Úgy véli, a csapatnak és Hamiltonnak is vannak más lehetőségei, de ők a legjobb versenyzőt, a brit pilóta pedig a legjobb autót keresi. Elárulta,

a szoros személyes kötődés nem segíti az egyeztetéseket.

„Ebben a különleges helyzetben eltérő érdekeink vannak, például pénzügyi szempontból” – összegzett Wolff, akinek manapság különösen szigorúnak kell lennie a kiadásokkal kapcsolatban, még akkor is, ha a pilóták bére nem tartozik majd a jövőre életbe lépő költségplafon alá, de hozzátette, bármilyen keményen is alakult a kötélhúzás, végül mindig kézfogással zárult.