Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff: A Mercedes a Forma-1-ben akar maradni

2020.02.06. 09:08

Toto Wolff csapatfőnök szerint a Mercedes maradni akar a Forma-1-ben, de kijelentette, ehhez megfelelő kereskedelmi megállapodás kell. Karácsony előtt látta utoljára Hamiltont, de hamarosan vele is tárgyalni kezd.

Az előző szezon vége óta lázban tartja a Forma-1 közvéleményét, hogy a Mercedes folytatja-e szereplését a sportágban, és sztárpilótájuk, Lewis Hamilton is a csapat tagja marad-e. A brit pilóta a nyilvános szereplései alkalmával kitérő vagy többféleképpen értelmezhető válaszokat adott, részben Toto Wolff maradásához kötötte a saját szerződéshosszabbítását.

A Mercedes kapcsán több pletyka is felmerült, egyes lapértesülések még arra is utaltak, hogy további befektetőkkel közösen Wolff szárnyai alá kerülhet az istálló, de a csapat a napokban több szponzori szerződést is bejelentett, és Ola Källenius, a Daimler AG vezérigazgatója is kiállt a Forma-1 értéke mellett.

Jövőre is marad a Mercedes az F1-benForrás: NurPhoto via Getty Images/Emmanuele Ciancaglini/NurPhoto/Emmanuele Ciancaglini

Wolff az Auto Motor und Sport hasábjain kijelentette: „A Mercedes bizonyosan pályán lesz 2021-ben. Maradni akarunk. A Forma-1 ésszerű a számunkra”, de hozzátette, „élhető” kereskedelmi megállapodásra van szükség a csapat és a Liberty Media között. „Kiegyensúlyozott szerződés kell, nekünk és a kisebb csapatoknak is.”

Az osztrák üzletember szerint azt kell célként kitűzni, hogy 2021-től minden csapat profitot termeljen. Kijelentette, ő maga élvezi a munkáját. 

„Ki mondhatja el magáról, hogy közös vállalkozása van a Mercedesszel? A vállalat eléggé elengedte a gyeplőt ahhoz, hogy úgy vezessem a csapatot, ahogy szerintem az a legjobb. Egyre csak gyarapodunk, az elmúlt hét év során csaknem megháromszorozódott [a létszám]. Igazi vállalattá vált, és a munka igazi menedzsment feladattá vált.”

Wolff és Hamilton hamarosan tárgyalni kezdForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Wolff kitért arra is, hogy legutóbb karácsony előtt találkozott Hamiltonnal, azóta csak WhatsAppon beszéltek egymással, februárban fogják megkezdeni a tárgyalásokat. Úgy véli, a csapatnak és Hamiltonnak is vannak más lehetőségei, de ők a legjobb versenyzőt, a brit pilóta pedig a legjobb autót keresi. Elárulta,

a szoros személyes kötődés nem segíti az egyeztetéseket.   

„Ebben a különleges helyzetben eltérő érdekeink vannak, például pénzügyi szempontból” – összegzett Wolff, akinek manapság különösen szigorúnak kell lennie a kiadásokkal kapcsolatban, még akkor is, ha a pilóták bére nem tartozik majd a jövőre életbe lépő költségplafon alá, de hozzátette, bármilyen keményen is alakult a kötélhúzás, végül mindig kézfogással zárult.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK